În această perioadă de carantină sau chiar de izolare la domiciliu, mulţi au fost nevoiţi să adopte un stil de viaţă mai sedentar, având în vedere faptul că sălile de fitness au fost închise, activităţile de grup în aer liber restricţionate şi mersul la birou a fost aproape imposibil. Cu toate acestea, lipsa mișcării în locurile preferate până acum nu a limitat creativitatea cu care oamenii au abordat activitatea fizică în noua realitate.

Analiza realizată pentru perioada martie-aprilie 2020 a arătat faptul în unele regiuni din Europa numărul de pași pe care utilizatorii îi fac zilnic a scăzut cu până la 38%, aceasta fiind și o primă reacție la perioada de carantină impusă. România a înregistrat una dintre cele mai mari scăderi în ceea ce privește numărul de pași înregistrați zilnic de dispozitivele Fitbit, de până la -24%. În top au fost și Spania, Italia, Portugalia și Franța.

Deşi numărul de paşi realizați zilnic a continuat să fie mai scăzut și în următoarele luni, utilizatorii au găsit moduri mai creative de a rămâne în continuare activi. O nouă analiză[1] desfășurată în luna august 2020 în Europa, Orientul Mijlocul și Africa de Sud a arătat cum utilizatorii Fitbit s-au adaptat noului context alegând altfel de activități fizice.

Astfel, metricii monitorizați de produsele Fitbit au variat:

  • Activitățile de combatere a stresului și care nu necesită accesul într-o sală de sport sunt în creștere. Meditația, de exemplu, a crescut cu până la 2.900% la nivel global și chiar mai mult în anumite țări precum Marea Britanie și Noua Zeelandă.
  • Numărul de minute active a scăzut la nivel global, însă utilizatorii Fitbit au realizat exerciții fizice mai intense, optând în special pentru activităţi de combatere a stresului și activități fizice desfășurate în afara sălilor de sport precum alergatul, drumeţiile, sesiuni de meditație, yoga si exerciții de pilates.
  • Numărul de pași este în continuare unul scăzut în toată lumea.
  • Durata somnului a crescut în întreaga lume, dar mai ales în America Latină.

Privind informaţiile de mai sus putem observa cum oamenii din întreaga lume au încercat, prin diferite metode, să se adapteze la condiţiile actuale impuse de pandemie.

Pentru a identifica diferențele provocate de pandemie în comunitatea Fitbit din întreaga lume, echipa de cercetare a analizat date agregate și anonime de la zeci de milioane de utilizatori de ceasuri şi brăţări Fitbit, cu vârste cuprinse între 18 și 80 de ani și cu un IMC (indice de masă corporală) între 15 şi 60. Analiza a luat în considerare datele înregistrate de platformă în perioada 1 martie - 30 septembrie 2020. Aceste date au fost comparate cu cele din aceeaşi perioadă a anului 2019, luându-se în considerare numărul de pași realizați, de minutele active înregistrate și tipurile de activităţi monitorizate.

În general, pe tot parcursul pandemiei, s-a constatat că intensitatea anumitor activități precum alergatul a crescut, iar activitățile de reducere a stresului, cum ar fi meditația și yoga, au câștigat mai multă popularitate în întreaga lume.

Se știe deja că exercițiile cu o intensitate ridicată reduc stresul la nivel chimic şi stimulează nivelul de endorfine din creier, diminuând considerabil hormonii de stres precum adrenalina și cortizolul. În mod similar, activitățile de mindfullness, cum ar fi meditația, yoga și pilates, ajuta la stimularea serotoninei și a endorfinelor.

Intensitatea antrenamentului crește

Comparativ cu perioada martie-septembrie 2019, anul acesta numărul minutelor active totale a scăzut pentru fiecare grupă de vârstă și sex. Cu toate acestea, intensitatea minutelor active este în creştere comparativ cu anul trecut, excepție făcând doar bărbații cu vârsta între 18-49 de ani.

Pentru referință, atunci când descriem „intensitatea minutelor active”, vorbim despre niveluri diferite de activitate scăzută, moderată și intensă ce sunt folosite în calculul minutelor active definite în platforma Fitbit.

Sunt oamenii acum mai activi sau mai puţin activi decât înainte de pandemie? Ei bine, depinde de ceea ce înseamnă pentru fiecare dintre noi a fi activ.

Datele arată că, deși utilizatorii fac mai puțină activitate fizică și prin urmare obțin și mai puține minute active, aceștia au desfășurat activități fizice mai intense. Astfel, utilizatorii și-au folosit timpul într-un mod mai eficient pentru a obține rezultate mai bune.

Cum reducem stresul în timpul pandemiei?

În timp ce utilizatorii Fitbit din întreaga lume, de toate vârstele, au ales meditația ca activitate preponderentă, a existat și o creștere surprinzătoare a activităților de tip cardio precum kickbox-ul, săritul coarzii și mersul pe role.

În încercarea de a se adapta noilor cerinţe impuse de pandemie şi, neavând neapărat acces la sălile de sport, utilizatorii Fitbit au apelat, în timpul carantinei, la activități sportive pe care le-au putut face acasă, singuri.

În rândul utilizatorilor Fitbit cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani, atât mersul pe role, cât și yoga aproape s-au triplat în popularitate comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, iar pentru toate grupele de vârstă kickbox-ul a crescut în medie cu 38,8%. O creştere considerabilă a înregistrat-o şi mersul pe bicicletă, oamenii încercând să găsească noi metode prin care să facă mişcare în aer liber.