Discuția start-up.ro cu Victor Armășelu, vicepreședinte Samsung Electronics România și Bulgaria este construită pe un format numit „Rutina de zi cu zi”, unde discutăm cu manageri și antreprenori din România despre rutina lor zilnică, ce le influențează diminețile și despre cum își fac timp pentru sine într-o epocă a vitezei. Tehnologiile AI influențează viața și ne ajută să devenim mai productivi. Din 2024 Samsung a introdus inteligența artificială în dispozitivele mobile Samsung Galaxy S24 pentru productivitate, traduceri în timp real sau transcrieri inteligente.


Victor Armășelu este primul manager care a acceptat invitația noastră la o discuție altfel. Nu o discuție despre cifre și provocări, ci despre o zi din viața unui manager. Despre îmbinarea dintre rutina de dimineață, contactul face to face cu colegii, folosirea tehnologiei, ajutorul dat de AI și balanța dintre viață și ecrane.

Victor Armășelu a devenit în martie 2022 primul român numit în funcția de vicepreședinte în cadrul companiei, unul dintre puținii manageri locali la nivel european. În spate stă un absolvent al Universității Maritime Constanța care a avut 7 ani de experiență în transporturile maritime ca Chief Maritime Engineer, dar care a coborât pe uscat și astăzi aduce cele mai importante tehnologii în casele românilor.

S-a alăturat echipei Samsung în 2012 și a fost Head of Visual Display România, Director Consumer Electronics pentru România, iar apoi și pentru Bulgaria.

Victor începe ziua cu un espresso, cu Samsung Galaxy S24 Ultra, urmărește știrile pe un NeoQLED și ascultă un podcast în drum spre birou ca să fie gata de acțiune.

E adeptul comunicării intenționate, așa cum veți descoperi în interviul de mai jos. „Eu sunt din categoria celor ce consideră că e-mail-ul este destinat comunicărilor relevante și consistente, ceva ce merită cu adevărat să rămână scris pentru referințe viitoare”, spune Victor pentru start-up.ro.

Folosește în mare parte telefonul pentru comunicare, apreciază interacțiunea verbală, iar laptopul e util pentru crearea de conținut, la birou întotdeauna cu un monitor. Astăzi folosește un Odyssey G9 de 49 de inci de la Samsung.

Rutinele noastre se schimbă odată cu tehnologia. Radioul ne-a schimbat. Televizoarele ne-au schimbat casele. Telefoanele ne-au conectat. Astăzi, AI ne ajută să fim mai rapizi și productivi.

„Noile tehnologii apar ca efect al necesității de eficientizare a unei activități rutiniere, ne eliberează timpul și resursele, pe care le putem astfel aloca pentru a face alte activități, care ultimativ devin și ele rutine și ciclul se repetă. În tot acest timp, noi înșine devenim diferiți, dezvoltăm competențe și obiceiuri diferite”, spune Victor Armășelu.

Activitățile umane rutiniere sunt cedate către dispozitive. Aceasta este viziunea lui Victor și a Samsung.

„Inteligența artificială 2.0, care acum a depășit zona algoritmilor și a intrat în era generativă, este saltul care ne permite nu doar să facem lucrurile mai repede, mai ușor sau mai eficient, ci devine complementară creativității umane, un catalizator ce creează premisele unei dezvoltări accelerate, exponențiale chiar”, consideră Victor Armășelu.

O conversație despre AI, despre viața cotidiană, despre un apartament inteligent și modul în care oamenii colaborează zi de zi cu tehnologia, poți urmări mai jos în formatul „Rutina de zi cu zi”.

Cum începe ziua ta: la ce oră te trezeșți și care e ritualul de dimineață?

Îmi place atmosfera de dimineață foarte devreme, mi se pare că în acest mod îmi dăruiesc timp personal, totul este încă liniștit și pot reflecta și planifica ziua care tocmai ce începe. Un espresso, telefonul (acum un Galaxy S24 Ultra, desigur) pentru agenda zilei, pe fundal știrile la TV-ul meu NeoQLED, apoi în mășină un podcast în drum către birou – și sunt gata de acțiune.

„Pentru comunicări spontane, ce practic substituie vorbirea directă, folosesc mesajele – deși recunosc că prefer să interacționez verbal cu interlocutorii, mi se pare o comunicare mult mai rapidă, eficientă, bogată și exactă”

Când deschizi prima dată mailul, telefonul sau laptopul?

E-mail-urile prioritare le “scanez” dimineață la cafea, pe telefon. Observ, însă, această tendința a unora de a exagera cu e-mail-urile. Eu sunt din categoria celor ce consideră că e-mail-ul este destinat comunicărilor relevante și consistente, ceva ce merită cu adevărat să rămână scris pentru referințe viitoare.

Pentru comunicări spontane, ce practic substituie vorbirea directă, folosesc mesajele – deși recunosc că prefer să interacționez verbal cu interlocutorii, mi se pare o comunicare mult mai rapidă, eficientă, bogată și exactă. Laptop-ul îmi este util mai ales pentru crearea de conținut și la birou întotdeauna cu un monitor (am un Odyssey G9 de 49”, perfect pentru productivitate).

Care sunt primele taskuri de care te ocupi, ce fel de atribuții au prioritate?

Atunci când coordonezi o echipa, cu cât activitatea este mai complexă, cu atât “timpul tău” este de fapt timpul alocat echipei tale. Nu mai este vorba despre task-uri, ci despre evaluare strategică, planificare, coordonare, este despre cum să faci că întregul să fie mai mare decât suma componentelor individuale.

Încercăm desigur să ne planificăm activitățile cât mai bine, dar avem grijă să lăsăm timp și pentru acomodarea situațiilor neprevăzute, pentru momentele de relaxare și pentru reflecție individuală.

„Noile tehnologii apar ca efect al necesității de eficientizare a unei activități rutiniere, ne eliberează timpul și resursele, pe care le putem astfel aloca pentru a face alte activități, care ultimativ devin și ele rutine și ciclul se repetă. În tot acest timp, noi înșine devenim diferiți, dezvoltăm competențe și obiceiuri diferite”.

Cum ai integrat tehnologia în această rutină a ta și cum s-a schimbat rutină prin intermediul tehnologiei?

Orice nouă dezvoltare tehnologică este inițial percepută fie că având potențialul pozitiv de a ne oferi bunăstare și mai mult timp liber, fie cel negativ de a ne face irelevanți. În realitate, ambele percepții inițiale sunt eronate.

Noile tehnologii apar ca efect al necesității de eficientizare a unei activități rutiniere, ne eliberează timpul și resursele, pe care le putem astfel aloca pentru a face alte activități, care ultimativ devin și ele rutine și ciclul se repetă. În tot acest timp, noi înșine devenim diferiți, dezvoltăm competențe și obiceiuri diferite.

Astăzi vorbim despre inteligență artificială - cum ne transformă această viața de zi cu zi?

Spuneam mai devreme că dezvoltarea tehnologică generează aceste cicluri în care activitățile umane de tip repetitiv, rutinier, sunt rând pe rând cedate către dispozitive, ceea ce ne permite să ne alocăm timpul și resursele pentru a ne eficientiza munca sau a ne face viața mai plăcută și a ne descătușa creativitatea.

Inteligența artificială 2.0, care acum a depășit zona algoritmilor și a intrat în era generativă, este saltul care ne permite nu doar să facem lucrurile mai repede, mai ușor sau mai eficient, ci devine complementară creativității umane, un catalizator ce creează premisele unei dezvoltări accelerate, exponențiale chiar.

„Mai mult, iată că de acum, cu Galaxy AI am traducerea și transcrierea ședințelor, chiar și sumarizarea pe punctele principale și pot avea conversații telefonice fără barieră de limbă prin traducerile în timp real”.

Cum se integrează AI pentru a fi un ajutor pentru oameni?

Inteligența artificială este deja parte a vieții cotidiene a utilizatorilor de produse Samsung. Astfel, acum noi alegem conținutul la TV, ce vrem și când vrem cu aplicațiile VOD, frigiderul ne sugerează ce să gătim, în funcție de preferințele culinare sau de ce avem disponibil și chiar ne propune lista de cumpărături, mășină de spălat ce program să utilizăm.

Mergem chiar și cei câțiva km până la birou cu Waze ca să evităm aglomerația, comandăm prânzul cu o aplicație de food delivery, rezervăm online vacanțele. Mai mult, iată că de acum, cu Galaxy AI am traducerea și transcrierea ședințelor, chiar și sumarizarea pe punctele principale și pot avea conversații telefonice fără barieră de limbă prin traducerile în timp real. Aștept cu nerăbdare să văd ce noutăți vor fi la anul.

Care sunt metodele prin care AI-ul integrat de Samsung îți face viața mai bună?

Doar pentru a menționa câteva exemple, aș începe cu noua gamă de televizoare Neo QLED 8K cu procesor NQ8 AI de generația a 3-a, care pe lângă capacitățile tehnice excepționale de upscaling, gaming, productivitate, conectivitate, procesare imagine și sunet deja cunoscute, pe lângă opțiunea de reconfigurare a imaginii în beneficiul persoanelor cu deficiențe vizuale lansată anul trecut, au acum suplimentar și opțiunea de control prin gesturi și de subtitrare audio, un beneficiu incluziv destinat persoanelor cu deficiențe auditive sau de vorbire.

Apoi, frigiderul Family Hub care integrează funcția AI Vision Inside, poate genera rețete gastronomice pentru orice preferințe pe baza alimentelor disponibile în frigider, poate trimite mesaje cu lista de cumpărături necesare, și ține evidență termenelor de valabilitate a alimentelor, evitând astfel risipă alimentară. Plită Anywhere Induction, care redă rețetele pe ecran, încorporează sistemul de răspuns hands free la apelurile telefonice și permite plasarea recipientului de gătit oriunde pe întreagă să suprafață, reglând în același timp automat intensitatea căldurii pentru a elimina stropii de mâncare ce pot sări în timpul preparării.

Aspiratorul robot Jet Combo cu inteligență artificială, poate să recomande și să execute operațiunile necesare de curățare uscată sau umedă, în funcție de suprafață podelelor și gradul de murdărire. Acestea sunt doar câteva exemple, dar îi invităm pe consumatori să urmărească noutățile de la Samsung, să experimenteze noile produse și le spunem că acesta este doar începutul unei noi ere bazate pe inteligență artificială.

Îți iei pauză de prânz? Dacă da când și cum arată această?

Eu fac clară distincția între “prânz” și “pauză”… Cu excepția prânzurilor de afaceri, prefer să iau masa cu colegii la cafeteria clădirii de birouri și încercăm să ținem deoparte subiectele legate de activitatea profesională și să fim mai mult noi înșine, să ne cunoaștem mai bine și să întărim legăturile între noi.

Cât despre pauze, atât cât pot, încerc o dată la 2-3 ore să îmi aloc 10-15 minute de timp personal, pentru resetare, reflecție și introspecție.

Ce te distrage cel mai tare într-o zi de lucru?

Nu aș putea spune că mă distrage ceva în mod special – în sensul propriu al cuvântului. Eu cred că a fi permanent atent și prezent, conectat la ce se întâmplă în jurul meu este esențial atunci când coordonezi echipe.

Nu te poți deconecta sau izola, pentru că în realitate lucrul cu echipe complexe este ca performanță unei orchestre simfonice, în care fiecare artist este auzit la momentul potrivit, indiferent de dimensiunea instrumentului său, și unde tu, ca și leader, ești dirijorul și trebuie să îi pui pe fiecare în valoare la momentul potrivit, păstrând în același timp armonia întregului și performanță comună a rezultatului final.

Ce programe folosești care să te ajute să te concentrezi și să te organizezi?

Ca infrastructură, și noi folosim programele uzuale de planificare și organizare a agendei, iar eu insist pentru transparență și acces comun la planificator în cadrul echipei, astfel încât fiecare să poată fi conștient de încărcarea și activitatea celorlalți și pentru a putea stabili eficient perioada și durata întâlnirilor comune.

Cum faci când apare un mail nou/un mesaj de WhatsApp astfel încât să nu-ți întrerupă muncă, dar nici să nu rămână un mesaj necitit?

Așa cum spuneam mai devreme, încercăm să nu utilizăm abuziv e-mail-urile sau diferitele sisteme de mesaje scrise, apreciem și încurajăm conversația directă și căutăm să apelăm la resursa de timp și atenție a celorlalți doar atunci când este o necesitate autentică. De aceea, atunci când primesc un e-mail, un mesaj sau o solicitare directă de la un coleg, știu că în cele mai multe situații necesită cu adevărat întreaga mea atenție.

Cum faci ca tehnologia să te ajute să te destinzi la finalul programului

Nu prea folosesc sintagma “finalul programului”… Ziua are diversele ei momente, unele alocate timpului individual, altele celor cu care interacționez profesional și altele pentru familie și prieteni.

În fiecare dintre aceste momente caut atât acele lucruri care mă energizează și motivează, cât și pe cele care mă destind și mă relaxează. În fiecare dintre aceste momente și stări suntem înconjurați de tehnologie, fie pentru productivitate, interacțiune și comunicare eficientă, fie pentru relaxare și divertisment.

„Cred că e foarte posibil că imaginația noastră să fie limitată cu privire la impactul tehnologiei asupra modului în care trăim într-un interval de 5 ani. La urmă urmei, cine și-ar fi imaginat acum 2-3 ani că ne vom află în acest moment istoric în care tehnologiile pe bază de AI devin copilot al performanței umane?”

Ce înseamnă pentru voi la Samsung AI for All?

AI for All este nouă viziune de business a Samsung pentru 2024 și este parte din filosofia noastră de a democratiza accesul la acest tip de tehnologii, pentru a reinventa experiența de utilizare a produselor noastre. Integrând aceste tehnologii în produsele noastre credem că oferim consumatorilor Samsung posibilitatea de a trăi mai bine, de a lucra mai eficient, de a fi mai creativi și, nu în ultimul rând, de a fi mai responsabili cu resursele pe care le consumă.

AI înseamnă că tehnologia să rămână în fundal și crearea de experiențe - cum se întâmplă acest lucru?

Regretatul autor SF Arthur C. Clarke spunea că “Orice tehnologie suficient de avansată se poate confunda cu magia” (revista Science, 1968). La Samsung, credem că tehnologia nu trebuie să fie intruzivă, dificil de utilizat sau înțeles.

De aceea, dispozitivele noastre comunică intuitiv și cu minimă intervenție unul cu celălalt prin aplicația SmartThings care amplifică modul în care le putem utiliza acasă, pentru un pic de “magie” și o calitate mai bună a vieții. SmartThings este o aplicație deschisă, la standardele căreia poate adera și deveni compatibil orice producător dorește acest lucru, ceea ce deja se întâmplă cu sute de branduri și mii de produse.

În acest moment, sunt aproape 300 de milioane de utilizatori ai SmartThings înregistrați deja și cifra crește în permanență.

Dacă ar fi să ne imaginăm o casă cu AI și Samsung - cum s-ar schimbă rutină oamenilor prin integrarea această a ecosistemului?

Cred că e foarte posibil că imaginația noastră să fie limitată cu privire la impactul tehnologiei asupra modului în care trăim într-un interval de 5 ani. La urmă urmei, cine și-ar fi imaginat acum 2-3 ani că ne vom află în acest moment istoric în care tehnologiile pe bază de AI devin copilot al performanței umane?

La Samsung, credem că tehnologiile pe bază de AI au rolul de a ne oferi acces la o lume în care vom fi mai conectați la tot ceea ce contează pentru fiecare dintre noi, dar și în care dispozitivele devin mai incluzive și mai sustenabile, mai adaptabile nevoilor noastre individuale și mai eficiente cu resursele pe care le consumăm. În final, rolul tehnologiilor pe bază de inteligență artificială va fi acela de a face fiecare dispozitiv cu adevărat personal.

Ne dorim că fiecare inovație anunțată să ne elibereze de activitățile repetitive sau cu valoare adăugată redusă, descatusand astfel întregul nostru potențial și permițându-ne să explorăm noi orizonturi de creativitate umană.

`La nivel profesional, cred că îmi doresc ca industria să înceapă o discuție mai amplă despre modalitățile etice de utilizare a tehnologiilor pe bază de AI. Personal, îmi doresc un ”asistent virtual” care să mă ajute să închid laptopul mai devreme și să aloc mai mult timp familiei, învățării, timpului personal”.

Ai un timp alocat pentru citit/învățat?

Citesc și învăț tot timpul câte ceva – altfel cum am putea încerca să fim mâine mai buni decât suntem astăzi?

Depinde de fiecare dintre noi să invalidam predicția lui dr. Yuval Noah Harari din “Homo Deus – O scurtă istorie a viitorului, 2017”, anume că date fiind viteza de dezvoltare tehnologică și socială, fără o adaptabilitate crescută și o apetența pentru învățare putem risca să devenim irelevanți.

Sunt atâtea lucruri noi de aflat, atâtea subiecte și teme pe care să dorești să le descoperi încât indiferent cât de mult timp aș aloca dezvoltării personale tot mi se pare că nu este destul.

Ce-ți dorești de la AI și nu ai acum?

La nivel profesional, cred că îmi doresc ca industria să înceapă o discuție mai amplă despre modalitățile etice de utilizare a tehnologiilor pe bază de AI.

Personal, îmi doresc un ”asistent virtual” care să mă ajute să închid laptopul mai devreme și să aloc mai mult timp familiei, învățării, timpului personal.

Cum îți închei ziua și când e ultima oră la care te uiți la telefon?

Cred că un program regulat de lucru și viață personală este important de urmat și în măsura posibilului, aloc cât mai mult petrecerii unui timp de calitate cu familia. Nu prea folosesc telefonul seara, doar mă asigur că notificările sonore sunt setate corespunzător.

Ziua o închei acordându-mi timp de reflecție asupra faptelor zilei și de introspecție asupra modului în care acestea m-au influențat. Așa cum spunea Scarlett O’Hara în “Pe aripile vântului (Margaret Mitchell, 1936)”, “Mâine este o nouă zi”.