Ce ați zice totuși de un pahar cu șpriț bine răcit? Da! Noi cei de la desprevin.ro vă propunem săptămâna de șpriț. Nimic nu te răcorește și binedispune mai mult decât un pahar cu vin alb sau rose cu apă minerală rece.

Totuși haideți să vedem de unde a început povestea șprițului. Se pune că, întocmai cu istoria majorității băuturilor alcoolice, istoria acestei băuturi este incertă, existând mai multe variante. Cea mai veche datează din anul 1842, din Ungaria unde autorul maghiar András Fáy a invitat un grup de prieteni să viziteze noua sa crama (pivniță cu vinuri), inclusiv savantul Ányos Jedlik, care a adus cu el o sticlă de apă de minerală. Întrucât apa minerală fusese proaspăt inventată, fiind in vogă în acele zile, Ányos a decis să o amestece cu vinul turnat și, după ce a băut noua sa creație, a decis să numească băutura un șpriț. Cu toate acestea, însoțitorilor lui Ányos nu le-a plăcut cuvântul austriaco-german pe care l-a ales pentru noua băutură, erau unguri până la urmă, așa că au decis să-l numească fröccs în schimb, care până în prezent, este numele maghiar pentru un șpriț.

Faptul că numele austriaco-nemțesc a fost refuzat de grupul de unguri ne facem totuși să credem că originea băuturii este cea mai probabilă în Austria, unde șprițul s-a născut în secolul al XIX-lea ca o modalitate de a crea vin „efervescent”. Însă The Sage Encyclopedia of Alcohol: Social, Cultural and Historical perspective spune că șprițul își are originea in Germania.

Chiar și în Franța se bea șpriț, mai ales in Alsacia sau pe timp de vară lângă piscine este acea modă a paharelor mari de vin umplute cu gheță peste care se toarnă fie vin rose, fie șampanie scumpă – băutură numită „vin/champagne piscine”.

Exemplele pot continua, însă revenind la România post comunistă, șprițul a fost aceea băutură ce a avut cel mai mult de suferit în perioada de evoluție a producției de vin modern, pentru că acum este considerat un afront să spui ca X vin este “de șpriț”, făcându-l să pară inferior.

Adevărul este că există o categorie de vinuri “easy drinking” care se potrivesc perfect acestui tip de băutură și nu este nimic greșit în combinarea lor cu apă minerală, aici mă refer la vinurile alb și rose concepute special pentru a fi consumate de la un an la altul fără pretenții de “opere oenologice”, acele vinuri de zi cu zi.

Noi, la desprevin.ro, ne-am propus să fim cei care dăm șprițului locul cuvenit prin inițiativa acestei săptămâni dedicate și prin selecțiile noastre ce au ca tema ușurința cu care se pot bea aceste vinuri tinere și proaspete.

Vă invit doar să vă imaginați cum se deschide lângă voi o sticlă bine răcită de La Plage alb, cum aveți în farfurie o porție generoasă de scoici, cum pe fundal se aud valurile mării, iar în pahar se etalează arome îndrăzneață de citrice, tentele fine de flori de soc, sau unele mai “voluptoase” de mere dulci şi de piersici coapte, peste care aşterne o senzaţie vegetală, de coriandru. Este un vin excelent pentru savurat cu sau fără apă minerală, dar suntem convinși că La Plage alb șpriț poate fi una dintre cele mai bune băuturi de vară, de plajă. Vinul se găsește in pachetul Standard Whites

Un alt vin perfect pentru seri cu mulți prieteni, poate in jurul unui grătar cu pește și fructe de mare, vă garantăm că este Gramma Aligote. Vinul acesta pentru astfel de momente a fost creat! Este un vin lejer, unde aromele de citrice și cele florale își fac apariția discret. Zona nordică din care provine îi dă acea caracteristică perfectă unui șpriț bine făcut, este vorba de aciditate tradusă simplu în prospețime. Vinul acesta face parte din selecția More Whites de pe desprevin.ro

Să dam verii ce i se cuvinte și să facem un șpriț cinstit! Bucurati-vă de vin!