Valentin Maior este unul dintre acești specialiști în consultanță de business și business development pe care îi regăsești pe BizTool.ro și care te poate îndruma pe drumul antreprenoriatului.

De altfel, pe BizTool.ro, proiect powered by start-up.ro, poți să găsești un specialist ori poți deveni chiar tu unul și să le oferi din experiența ta celor care își construiesc acum afacerea. BizTool.ro te ajută să îți faci loc printre rezultatele de pe Google și să găsești specialiști în grafică, în marketing, un avocat bun sau un consultant care să poată evalua și furniza posibile soluții pentru diferite ipostaze ale afacerii.

Am adus alături de noi pe BizTool.ro câțiva specialiști cunoscuți în domeniile lor de activitate. Alături de ei am creat un loc unde să găsiți resursele necesare pentru a vă pune pe picioare firma, dar și unde veți beneficia de puterea și cunoștințele comunității.

Butonul "Vreau să ofer consultanță!" de pe BizTool.ro deschide calea specialiștilor pentru a fi listați în cel mai scurt timp pe marketplace-ul de servicii oferit de către start-up.ro.

Valentin Maior, consultantul care te ajută în afaceri

Valentin Maior povestește că în prima parte a carierei sale a fost web developer. Cu timpul, realizând că îl atrage interacțiunea cu clientul și să se implice în ceea ce ține de business, nu doar de dezvoltarea pur tehnică, a cerut companiei să îi permită să lucreze direct cu clientul.

Într-o etapă ulterioară a carierei, a decis să își asume responsabilități din zona de management (echipa, produs, proiect), ceea ce, spune Valentin, l-au ajutat în înțelegerea și aprofundarea aspectelor ce țin efectiv de dezvoltarea unui business orientat în jurul produselor software.

Am realizat că e mult mai ușor să închei o tranzacție atunci când clientul are în față o persoană de business care deține competențe tehnice.

„Făcând săptămânal estimări și preluând ofertele venite de pe canalele de vânzări ale companiei, am realizat că unele dintre cerințele venite erau fie prea vagi, fie nu se potriveau deloc profilului nostru de companie. Am cerut să fiu lăsat să încerc să fac și partea de vânzări, iar rezultatele au apărut la foarte scurt timp. Am realizat că e mult mai ușor să închei o tranzacție atunci când clientul are în față o persoană de business care deține competențe tehnice. Acesta a fost practic parcursul către zona de business development în IT”, își amintește Maior.

TechMatch, startup-ul de consultanță de business și business development lansat de Valentin, „nu este altceva decât un pas în dezvoltarea acestei activități alături de partenerii mei Mircea Vadan și Ștefan Koritar, care avuseseră un parcurs similar”, afirmă fondatorul.

Valentin a ales să lucreze în acest domeniu pentru că, „pe lângă faptul că e mult mai ușor să închei un deal atunci când clientul are în față o persoană de business care deține competențe tehnice, această zona îmi permite să fiu mai bine informat cu ceea ce se întâmplă în piață la nivel de startup-uri, spre deosebire de activitatea de developer, unde eram toată ziua cu editorul de cod în față”.

BizTool.ro - consultanță de business și business development

Pe BizTool.ro, Valentin Maior își oferă serviciile de consultanță de business și business development. El povestește că a înțeles nevoia acestor servicii din propria experiență.

„În perioada în care îmi lansam primele proiecte, am realizat că este foarte greu să știi de toate și procesul de învățare ia mult timp. Am căutat automat mentori cu diverse expertize. Problema era că, în momentul în care reveneam la birou și încercam să pun cap la cap informațiile, simțeam o frustrare, și am realizat că sunt aspecte pentru care un mentor/ consultant generalist e mult mai util decât un specialist.”

Ulterior, când a fost chiar el mentor pentru antreprenorii care accesau finanțări de tip Diaspora Startup, i s-a confirmat acest lucru. „Lucrul cu startup-urile din Spherik Accelerator mi-a întărit această convingere, iar experiența lansării ultimului proiect, în care practic a fost nevoie de coordonare pe toate activitățile - tehince, sales, marketing, etc - este dovada clară a importanței expertizei generaliste pe care o poate furniza un consultant de business”, adaugă Maior.

Cred că nu greșesc când spun că orice companie de software are nevoie de clienți, iar noi, practic, reprezentăm o extensie la echipa lor internă de vânzări”, afirmă el cu privire la specialiștii în business development. „În ceea ce privește clienții, ei văd instant beneficiul de a avea în calitate de middleman o persoană care cunoaște și este conectată foarte bine cu ecosistemul; faptul că înțeleg aspecte atât de business, cât și tehnice, și vin cu o ofertă prin care el nu are altceva de făcut decât să aleagă dintr-o listă deja filtrată de parteneri”, explică Valentin beneficiile pe care le oferă acești specialiști.

Practic, reducem costuri la nivel de achiziție client pe de o parte, și cele de dezvoltare echipa de colaboratori de partea clientului, pe de altă parte.

Valentin este de părere că nu sunt multe lucruri care le lipsesc, antreprenorilor din România, cel puțin nu în zona în care activează el. „Cred, însă, că ar trebui să avem mai mult curaj, să ne dorim mai tare să reușim, acel HUNGER de care menționează mereu antreprenorii americani, și în final să înțelegem că eșecul este un lucru normal și absolut necesar.”

El remarcă faptul că de ceva vreme au început să apară și modelele de succes la care ne putem uita și aspira, programe de mentorat, fonduri de investiții, evenimente aproape lunar în care poți debuta și accelera businessul. Cred că avem cam tot ce ne trebuie în România, dar poate încă nu e totul destul de «condimentat»”, este de părere el.

Mai mult curaj poate ar «condimenta» mediul antreprenorial.

Dacă ești un fondator de startup, Valentin Maior te poate ajuta cu dezvoltarea sau clarificarea modelului de business (viziunea și obiectivele afacerii talle), a planului de business development și cum să îți dezvolți o echipa și o cultură organizațională puternică și sănătoasă.

Dacă reprezinți o firmă mai mare, e posibil să întâmpini probleme în zona de management (echipă, proiect, produs), iar el poate interveni aici pentru a găsi soluții de eficientizare a proceselor existente, precum și în zona de business development.

Prin intermediul activităților de business, dar și din zona de non-profit prin Romanian IT, Valentin poate oferi și informații globale despre ecosistem care să ajute în trasarea direcției de dezvoltare și luarea deciziilor strategice. De asemenea, poate ajuta pe partea de introduceri și networking, punându-și la dispoziție întreaga lui rețea profesională, acesta din urmă fiind și cel mai cerut serviciu de către antreprenori în ultimii ani.

Valentin Maior este cofondator și președinte Romanian IT, comunitatea globală a românilor din tehnologie. El spune că după tot ceea ce a văzut în dezvoltarea acestei comunități, poate afirma împăcat că o consideră vitală pentru un antreprenor și un business. „Să ne gândim doar așa: cum te aleg sau îți alegi partenerii și clienții? Prin referință este, probabil, răspunsul predominant. Și din partea cui primești aceste referințe? Din partea altor antreprenori care te cunosc și cu care ai interacționat sau interacționezi regulat. Pentru că business-urile sunt făcut de și pentru oameni, iar oamenii îi regăsești în comunități.”

Un business sau un antreprenor izolat nu va avea aceleași oportunități de dezvoltare ca unul care este expus, prezent și activ în comunitate.

„În plus, sharing is caring, iar comunitățile trăiesc în baza celor sharuite de fiecare membru. Cu cât mai mulți oferă, cu atât mai bine pentru toată lumea. Cum zic prietenii de la Rubik: «Give before you get!»”

El continuă prin a spune că „de fapt, ceea ce am devenit astăzi e datorat în mare parte comunităților din care fac parte și cea pe care am construit-o (Romanian IT)”. Asta pentru că a beneficiat, printre altele, de „acces rapid și facil la informație corectă, conexiuni cu antreprenori în toată lumea, nu doar virtuale, acces la mentori și antreprenori cu experiență, oportunități de business, ocazia de a face bine și de a ajuta un frate antreprenor, actualii parteneri de business.

În ceea ce privește marketplace-ul BizTool.ro, îl vede ca pe o comunitate de antreprenori care încearcă să se ajute reciproc. „În plus, fiind una filtrată, reduci riscul de a da greș în alegerea unui consultant”, conchide Valentin Maior.

Am mai povestit despre BizTool.ro și aici:

BizTool.ro: Fabiola Nica, antrenorul de business care te ține concentrat pe acțiune

BizTool.ro: Lavinia Iancu, specialistul care te ajută să ai un brand puternic

Diana Seceleanu, consultantul PR care te ajută să te promovezi în presă

BizTool.ro: Mădălina Hodorog, consultantul care te ajută să organizezi haosul în business

Gabriela Bejan, omul de Marketing, priceput la scris și la vorbe: ”construiește planificat, cu obiective clare în minte”

BizTool.ro: Alexandra, artistul care-ți va face logo-uri memorabile

Ana-Maria Udriște, avocatul care face Dreptul să fie simplu și-ți explică de ce ai nevoie să planifici pe termen lung

BizTool.ro – Toma Grozăvescu, omul de marketing care folosește tehnici folosite de Facebook și Uber ca să-ți crească business-ul

BizTool.ro: Călin Biriș, specialistul în marketing care te ajută să aduci pe piață o companie relevantă

BizTool.ro: George Diță, specialistul care te ajută să miști piesele business-ului ca într-un joc LEGO