Cea mai nouă versiune de Windows, numită Autumn Creators Update, va veni cu o serie de funcționalități noi, dar și cu un mare minus: Microsoft Paint. Programul a fost prezentat prima dată, sub versiunea 1.0, în 1985.

Pe primul calculator nu puteam face multe lucruri - nu aveam o conexiune la internet, de jocuri am reușit să fac rost destul de târziu, așa că atunci când voiam ceva distractiv de făcut ori jucam Solitaire (care acum se plătește), ori mâzgâleam în Paint.

Odată cu Windows 10 Creators Update, lansat în luna aprilie, Microsoft a prezentat Paint 3D, un program instalat alături de Paint-ul clasic, care le permite utilizatorilor să genereze desene 3D și care are și o serie de funcționalități de editare 2D de bază. E posibil ca Microsoft să păstreze noua versiune.

Paint apare în lista cu aplicații care ”nu se mai află în dezvoltare și care ar putea fi eliminate din versiunile viitoare” de Windows, alături de programe precum Outlook Express, Reader sau Reading List.

Paint nu a fost niciodată un program de desen foarte capabil, fiind limitat la formatele BMP și PCX până în 1998, dar cei care voiau să mâzgălească ceva cu ajutorul mouse-ului sau să decupeze rapid ceva dintr-o imagine, îl aveau mereu acolo. Versiunile mai noi aveau ceva mai multe funcții, dar tot erau limitate dacă e să comparăm cu programe precum Paint.NET.

Deocamdată, Microsoft nu a confirmat oficial informația potrivit căreia Paint va dispărea, dar este puțin probabil ca asta să nu se întâmple (cel puțin la un moment dat).