Abonează-te la canalul nostru de YouTube start-up Business pentru a vedea aceste interviuri în avanpremieră.


Andrei Munteanu este cofondator al spațiului de coworking Cowork Timișoara, unul dintre organizatorii conferinței de produs Prow Conference, dar și unul dintre cei care au contribuit la dezvoltarea Timișoara Startups.

Timișoara Startups e o platformă care vrea să mapeze ecosistemul local, să arate care sunt startup-urile puternice din oraș, cine sunt oamenii care pot contribui la dezvoltarea acestora, investitorii și specialiștii locali. Inițiativa s-a născut în 2014, dar acum în 2022 totul a fost reconstruit. Noi am vrut să aflăm mai multe despre ecosistemul local, dar și oportunitățile pentru startup-uri care se nasc acolo.

Inițiativa a fost dezvoltată de Cowork Timișoara, Enovatika și DigiTales. Și e făcută pentru a crește popularitatea startup-urilor locale și a ecosistemului. De altfel, unul dintre punctele de discuție a fost imaginea Timișoarei în ecosistem, una care pare că s-a diluat în ultimii ani.

„Noi cred că am avut mereu o problemă de PR, să știe oamenii ce se întâmplă. De multe ori startup-urile nu anunțau nimic, voiau să fie gata produsul. Cumva filosofia noastră e „done is better than perfect”, pentru că primești feedback din timp”, spune Andrei Munteanu în discuție.

„Avem un handicap de PR și nu prea află lumea despre ce se întâmplă. Uneori afli din știri că un startup din Timișoara a făcut un exit, iar până atunci nu s-a scris niciodată de acel startup. E târziu să afli atunci când se vând”, mai explică acesta.

Urmărește discuția cu Andrei Munteanu în video-ul de mai sus sau ascultă podcast-ul pe orice platformă de streaming folosești.

Poți vedea mai jos principalele puncte de discuție cu Andrei Munteanu despre Timișoara Startups.

Relansarea platformei

Timișoara Startups a fost lansat inițial în 2014, din dorința de a scoate în evidență ce se întâmplă în ecosistemul local când vine vorba de startup-uri de tehnologie.

„Pe site găsim startup-uri, adică business-uri cu o componentă de tehnologie și care scalează, dar găsim și oamenii din ecosistem care contribuie la aceste startup-uri, fie că e vorba de echipă, community leaders, investitori, reprezentanți ai sectorului public sau din universități”, spune Andrei Munteanu.

„Ne dorim să ajutăm la maparea ecosistemului local din Timișoara, să scoatem în față inițiativele de aici și oricine din comunitate să poată să se promoveze”, explică acesta.

Pentru 2022 ecosistemul local va fi mapat în continuare prin Timișoara Startups, dar vor fi și programe de suport pentru startup-uri, cum ar fi ediția locală Innovatin Labs, programe de networking pentru comunitate cum ar fi Startup Weekend, dar și conferința dedicată oamenilor de produs PROW Conference.

Cum arată ecosistemul local

„În definiția unui ecosistem vrem să avem toți stakeholderii implicați. Avem mediul academic, universitățile care ne ajută și în colaborare cu universitățile avem programe de educație non-formală”, mai spune Munteanu.

El menționează și de implicarea sectorului privat, dar și importanța grupului de investitori Growceanu. „Sectorul privat ajută ecosistemul să crească prin conferințe, programe de pre-accelerare și mentorat, avem spații de coworking care găzduiesc astfel de evenimente. Pe de altă parte avem norocul de a avea antreprenori care acționează ca mentori pentru astfel de inițiative. Avem și Growceanu, care e un grup de angel investors care finanțează startup-urile la început de drum, startup-uri de tehnologie din dorința de a le ajuta să se dezvolte”.

Iar dorința unui ecosistem e de a avea cât mai multe exemple de succes. „Ecosistemul din Timișoara a început să arate multe exemple de succes. Prin exemplele de succes, te poți gândi că ai în ecosistem oameni de la care poți să înveți, oameni care te pot ajuta să dezvolți afacerea. Ecosistemul e complet și e gata să susțină orice companie nou-pornită, așa cum e cazul și pentru alte orașe. Ne dorim să ajutăm Timișoara să se remarce prin viitorii unicorni și ei să pună Timișoara pe hartă”.

Cum se poate implica sectorul public în dezvoltarea startup-urilor

Andrei Munteanu menționează și nevoie ca sectorul public să fie o parte activă în dezvoltarea startup-urilor.

„Ne lipsește să angrenăm și mai mult sectorul public. Suntem coagulați, avem toți reprezentanții prezenți în ecosistem, avem capacitatea de a ajuta antreprenorii, dar ne-am dori ca ecosistemul să se completeze cu sectorul public. Putem să luăm exemplul de succes al celor de la Oradea, care au program de incubare de startup-uri de tech cu ajutorul sectorului public”, spune acesta.

„Ar trebui să fie o sinergie între primărie și actori privați din comunitate care pot gestiona programe de finanțare. Primăria poate veni cu o contribuție în bani, contribuție într-un sprijin public de comunicare, în care să spună că vor să atragă business-uri de tehnologie în oraș, astfel încât să ofere un context și un buget pentru startup-uri. Sectorul public trebuie să face echipă cu specialiști care pot dezvolta stakeholderi care pot implementa programe pentru antreprenori”, spune Munteanu.

De asemenea, și companiile mari din oraș ar trebui să contribuie la dezvoltarea ecosistemului.

„Avem companii în Timișoara. E clar că un ecosistem echilibrat are și companii mari și startup-uri. Companiile mari au puterea să ajute ecosistemul. Cred că acesta ar trebui să fie rolul lor local, să ajute la apariția de noi inițiative, fie că vorbim de startup-uri noi din comunitate, fie susținerea unor diverse programe”, spune Andrei Munteanu.

„Companiile mari au o rigiditate în a se mișca și pot accelera dezvoltarea prin programe de intraprenoriat. O companie de tehnologie în 2022 ar trebui să se aștepte ca angajații să aibă competențe antreprenoriale, să poată să gândească produsele dezvoltate dintr-o perspectivă de produs. Văd rolul acestor companii ca fiind foarte important. Ca proproție sunt foarte prezente în Timișoara. Vrem să le schimbăm perspectiva. Astfel, ca și comunitate, putem să rămânem competitivi și relevanți ca nivelul de cunoștințe să crească”, mai explică acesta.

Verticala medicală, importantă pentru startup-urile locale

„Una dintre verticalele cele mai puternice este cea de medical technologies. Putem număra liniștit 4-5 startup-uri în această zonă, cum ar fi Xvision, până la Medinav, Oncochain sau startup-uri la început de drum cum ar fi AI Minded. Avem nume de inițiative pe care le putem numi în această verticală”, spune Munteanu.

„Dacă ar fi să mai numim startup-uri locale, e un ecosistem din ce în ce mai efervescent, apar inițiative, încep să crească, încep să se transforme, cum au fost cei de la Sitter.ro care sunt astăzi Helperz”, mai menționează acesta.

În plus, accesul la finanțare a devenit mai ușor. Growceanu este un grup local de investitori de tip angel care pot asigura finanțare startup-urilor la început de drum care să caute noi runde apoi mai departe.

„Pentru startup-urile la început de drum, care caută runde de pre-seed accesul este foarte facil. Trebuie să dovedească că sunt pregătiți să primească acei bani. Să dovedească că știu la ce să-i folosească. Pe zona de early stage cel mai important lucru e echipa”, spune Andrei Munteanu.