Aboneaz─â-te la canalul nostru de YouTube start-up Business pentru a vedea aceste interviuri în avanpremier─â.


Andrei Munteanu este cofondator al spa╚Ťiului de coworking Cowork Timi╚Öoara, unul dintre organizatorii conferin╚Ťei de produs Prow Conference, dar ╚Öi unul dintre cei care au contribuit la dezvoltarea Timi╚Öoara Startups.

Timi╚Öoara Startups e o platform─â care vrea s─â mapeze ecosistemul local, s─â arate care sunt startup-urile puternice din ora╚Ö, cine sunt oamenii care pot contribui la dezvoltarea acestora, investitorii ╚Öi speciali╚Ötii locali. Ini╚Ťiativa s-a n─âscut în 2014, dar acum în 2022 totul a fost reconstruit. Noi am vrut s─â afl─âm mai multe despre ecosistemul local, dar ╚Öi oportunit─â╚Ťile pentru startup-uri care se nasc acolo.

Ini╚Ťiativa a fost dezvoltat─â de Cowork Timi╚Öoara, Enovatika ╚Öi DigiTales. ╚śi e f─âcut─â pentru a cre╚Öte popularitatea startup-urilor locale ╚Öi a ecosistemului. De altfel, unul dintre punctele de discu╚Ťie a fost imaginea Timi╚Öoarei în ecosistem, una care pare c─â s-a diluat în ultimii ani.

„Noi cred c─â am avut mereu o problem─â de PR, s─â ╚Ötie oamenii ce se întâmpl─â. De multe ori startup-urile nu anun╚Ťau nimic, voiau s─â fie gata produsul. Cumva filosofia noastr─â e „done is better than perfect”, pentru c─â prime╚Öti feedback din timp”, spune Andrei Munteanu în discu╚Ťie.

„Avem un handicap de PR ╚Öi nu prea afl─â lumea despre ce se întâmpl─â. Uneori afli din ╚Ötiri c─â un startup din Timi╚Öoara a f─âcut un exit, iar pân─â atunci nu s-a scris niciodat─â de acel startup. E târziu s─â afli atunci când se vând”, mai explic─â acesta.

Urm─âre╚Öte discu╚Ťia cu Andrei Munteanu în video-ul de mai sus sau ascult─â podcast-ul pe orice platform─â de streaming folose╚Öti.

Po╚Ťi vedea mai jos principalele puncte de discu╚Ťie cu Andrei Munteanu despre Timi╚Öoara Startups.

Relansarea platformei

Timi╚Öoara Startups a fost lansat ini╚Ťial în 2014, din dorin╚Ťa de a scoate în eviden╚Ť─â ce se întâmpl─â în ecosistemul local când vine vorba de startup-uri de tehnologie.

„Pe site g─âsim startup-uri, adic─â business-uri cu o component─â de tehnologie ╚Öi care scaleaz─â, dar g─âsim ╚Öi oamenii din ecosistem care contribuie la aceste startup-uri, fie c─â e vorba de echip─â, community leaders, investitori, reprezentan╚Ťi ai sectorului public sau din universit─â╚Ťi”, spune Andrei Munteanu.

„Ne dorim s─â ajut─âm la maparea ecosistemului local din Timi╚Öoara, s─â scoatem în fa╚Ť─â ini╚Ťiativele de aici ╚Öi oricine din comunitate s─â poat─â s─â se promoveze”, explic─â acesta.

Pentru 2022 ecosistemul local va fi mapat în continuare prin Timi╚Öoara Startups, dar vor fi ╚Öi programe de suport pentru startup-uri, cum ar fi edi╚Ťia local─â Innovatin Labs, programe de networking pentru comunitate cum ar fi Startup Weekend, dar ╚Öi conferin╚Ťa dedicat─â oamenilor de produs PROW Conference.

Cum arat─â ecosistemul local

„În defini╚Ťia unui ecosistem vrem s─â avem to╚Ťi stakeholderii implica╚Ťi. Avem mediul academic, universit─â╚Ťile care ne ajut─â ╚Öi în colaborare cu universit─â╚Ťile avem programe de educa╚Ťie non-formal─â”, mai spune Munteanu.

El men╚Ťioneaz─â ╚Öi de implicarea sectorului privat, dar ╚Öi importan╚Ťa grupului de investitori Growceanu. „Sectorul privat ajut─â ecosistemul s─â creasc─â prin conferin╚Ťe, programe de pre-accelerare ╚Öi mentorat, avem spa╚Ťii de coworking care g─âzduiesc astfel de evenimente. Pe de alt─â parte avem norocul de a avea antreprenori care ac╚Ťioneaz─â ca mentori pentru astfel de ini╚Ťiative. Avem ╚Öi Growceanu, care e un grup de angel investors care finan╚Ťeaz─â startup-urile la început de drum, startup-uri de tehnologie din dorin╚Ťa de a le ajuta s─â se dezvolte”.

Iar dorin╚Ťa unui ecosistem e de a avea cât mai multe exemple de succes. „Ecosistemul din Timi╚Öoara a început s─â arate multe exemple de succes. Prin exemplele de succes, te po╚Ťi gândi c─â ai în ecosistem oameni de la care po╚Ťi s─â înve╚Ťi, oameni care te pot ajuta s─â dezvol╚Ťi afacerea. Ecosistemul e complet ╚Öi e gata s─â sus╚Ťin─â orice companie nou-pornit─â, a╚Öa cum e cazul ╚Öi pentru alte ora╚Öe. Ne dorim s─â ajut─âm Timi╚Öoara s─â se remarce prin viitorii unicorni ╚Öi ei s─â pun─â Timi╚Öoara pe hart─â”.

Cum se poate implica sectorul public în dezvoltarea startup-urilor

Andrei Munteanu men╚Ťioneaz─â ╚Öi nevoie ca sectorul public s─â fie o parte activ─â în dezvoltarea startup-urilor.

„Ne lipse╚Öte s─â angren─âm ╚Öi mai mult sectorul public. Suntem coagula╚Ťi, avem to╚Ťi reprezentan╚Ťii prezen╚Ťi în ecosistem, avem capacitatea de a ajuta antreprenorii, dar ne-am dori ca ecosistemul s─â se completeze cu sectorul public. Putem s─â lu─âm exemplul de succes al celor de la Oradea, care au program de incubare de startup-uri de tech cu ajutorul sectorului public”, spune acesta.

„Ar trebui s─â fie o sinergie între prim─ârie ╚Öi actori priva╚Ťi din comunitate care pot gestiona programe de finan╚Ťare. Prim─âria poate veni cu o contribu╚Ťie în bani, contribu╚Ťie într-un sprijin public de comunicare, în care s─â spun─â c─â vor s─â atrag─â business-uri de tehnologie în ora╚Ö, astfel încât s─â ofere un context ╚Öi un buget pentru startup-uri. Sectorul public trebuie s─â face echip─â cu speciali╚Öti care pot dezvolta stakeholderi care pot implementa programe pentru antreprenori”, spune Munteanu.

De asemenea, și companiile mari din oraș ar trebui să contribuie la dezvoltarea ecosistemului.

„Avem companii în Timi╚Öoara. E clar c─â un ecosistem echilibrat are ╚Öi companii mari ╚Öi startup-uri. Companiile mari au puterea s─â ajute ecosistemul. Cred c─â acesta ar trebui s─â fie rolul lor local, s─â ajute la apari╚Ťia de noi ini╚Ťiative, fie c─â vorbim de startup-uri noi din comunitate, fie sus╚Ťinerea unor diverse programe”, spune Andrei Munteanu.

„Companiile mari au o rigiditate în a se mi╚Öca ╚Öi pot accelera dezvoltarea prin programe de intraprenoriat. O companie de tehnologie în 2022 ar trebui s─â se a╚Ötepte ca angaja╚Ťii s─â aib─â competen╚Ťe antreprenoriale, s─â poat─â s─â gândeasc─â produsele dezvoltate dintr-o perspectiv─â de produs. V─âd rolul acestor companii ca fiind foarte important. Ca propro╚Ťie sunt foarte prezente în Timi╚Öoara. Vrem s─â le schimb─âm perspectiva. Astfel, ca ╚Öi comunitate, putem s─â r─âmânem competitivi ╚Öi relevan╚Ťi ca nivelul de cuno╚Ötin╚Ťe s─â creasc─â”, mai explic─â acesta.

Verticala medical─â, important─â pentru startup-urile locale

„Una dintre verticalele cele mai puternice este cea de medical technologies. Putem num─âra lini╚Ötit 4-5 startup-uri în aceast─â zon─â, cum ar fi Xvision, pân─â la Medinav, Oncochain sau startup-uri la început de drum cum ar fi AI Minded. Avem nume de ini╚Ťiative pe care le putem numi în aceast─â vertical─â”, spune Munteanu.

„Dac─â ar fi s─â mai numim startup-uri locale, e un ecosistem din ce în ce mai efervescent, apar ini╚Ťiative, încep s─â creasc─â, încep s─â se transforme, cum au fost cei de la Sitter.ro care sunt ast─âzi Helperz”, mai men╚Ťioneaz─â acesta.

În plus, accesul la finan╚Ťare a devenit mai u╚Öor. Growceanu este un grup local de investitori de tip angel care pot asigura finan╚Ťare startup-urilor la început de drum care s─â caute noi runde apoi mai departe.

„Pentru startup-urile la început de drum, care caut─â runde de pre-seed accesul este foarte facil. Trebuie s─â dovedeasc─â c─â sunt preg─âti╚Ťi s─â primeasc─â acei bani. S─â dovedeasc─â c─â ╚Ötiu la ce s─â-i foloseasc─â. Pe zona de early stage cel mai important lucru e echipa”, spune Andrei Munteanu.