„Mindset de Antreprenor” este un proiect start-up.ro, susținut de către Orange, în care vorbim cu fondatorii startup-urilor care au trecut prin programul de accelerare Orange Fab și nu numai, startup-uri de tehnologie care fac lucrurile să se miște, pentru a vedea cum arată oportunitățile pentru cei care au lansat business-uri în care folosesc inteligența artificială, machine learning sau comerțul online. Pentru afacerile cu un ADN inovator, situația sanitară se poate transforma într-o oportunitate uriașă. Acestea sunt poveștile lor.


Pe scurt, Bunnyshell este un startup românesc ce dezvoltă tehnologii pentru managementul infrastructurii în cloud, atât de esențiale pentru dezvoltarea rapidă a unei companii. Mai simplu: ai nevoie să crești rapid în cloud fără să faci investiții majore de infrastructură? Modelul Bunnyshell te lasă să folosești abonamente, prin care plătești doar pe ce folosești.

Bunnyshell e fondat de oameni cu experiență tehnică în spate. Alin Dobra are un background de inginer software, cu 10 ani de experiență.

A pornit la drum în 2011, interesul lui fiind în a gândi cu ajutorul tehnologiei sisteme eficiente. În plus, i-a plăcut mereu să automatizeze lucrurile. A fost interesat de conectarea diverselor platforme de cloud, tocmai ca acestea să lucreze în beneficiul companiilor.

Ce a adunat în acești ani de experiență a fost pus în Bunnyshell, o soluție adaptată atât pentru IMM-uri care nu au destul de mulți oameni, dar și pentru companii mari care au nevoie să se miște foarte rapid.

Bunnyshell face parte din categoria acelor startup-uri care încep cu o propunere puternică. Nu e despre ceva opțional, ci o nevoie clară de piață, cu un cash flow care vine destul de rapid din partea clienților. Cu toate acestea, căutarea modelului potrivit e mereu o provocare.

Pe radarul investitorilor de la început

Bunnyshell este un startup fondat în primăvara lui 2018, însă românii au intrat destul de rapid pe radarul investitorilor. De exemplu, în 2019 primeau o investiție de tip seed în valoare de 750.000 de euro de la fondul de investiții Early Game Ventures și de la un angel investor român.

Nu era prima rundă de finanțare. Încă din 2018 reușeau să obțină 200.000 de dolari de la firma Koding Technology.

”Suntem o echipă de 15 persoane, cu un produs validat și folosit în piață de zeci de clienți. Anul trecut, focusul nostru a fost să construim produsul și să-l validăm în piață”, afirmă Alin.

Având securitatea financiară a acestei finanțări de la finalul anului trecut, au putut să se concentreze pe explorarea potențialului produselor pe care le dezvoltă.

”Au fost câteva luni pline de discuții cu clienți și parteneri, ca să învățăm nevoile lor și să ne găsim product-market fit-ul”, spune Alin.

Tehnologie pentru oameni tehnici

”Bunnyshell este a doua generație de cloud, care duce partea de automatizare până la un nivel de beneficiu al aplicației finale. Pe scurt, noi ne ocupăm de performanța, scalabilitatea și uptime-ul aplicațiilor, fără eforturi operaționale din partea clienților”, explică Alin Dobra, CEO-ul și fondatorul Bunnyshell.

Bunnyshell este dedicat echipelor tehnice, oferind posibilitatea de a administra și adapta arhitecturile aplicațiilor prin două soluții – Site Reliability Robot și DevOps Tools.

Robotul facilitează monitorizarea, alertarea și optimizarea continuă a oricărui tip de server, iar DevOps Tools le permite utilizatorilor să gestioneze fiecare server dintr-o arhitectură cloud, folosindu-se doar de platforma Bunnyshell.

Avantaje pentru clienți

În luna martie a acestui an și-au refăcut tot planul de business, asigurându-se că privesc obiectiv următorii pași.

”În ultimele luni, ne-am concentrat pe implementarea în produs a tot ceea ce am învățat de la clienții și partenerii noștri. Acum, focusul nostru se schimbă către achiziția de clienți și ieșirea mai agresivă în afara pieței din România”, spune CEO-ul Bunnyshell.

Totodată, au demarat discuții cu parteneri și clienți vechi și noi din România, Marea Britanie, Olanda, SUA și Canada.

”Avem clienți care au crescut de câteva zeci de ori în această pandemie, iar serviciul nostru le-a fost esențial ca să își poată desfășura activitatea fără probleme. Clienții noștri, mai ales cei cu creșteri, au beneficiat din plin în această perioadă de arhitectura scalabilă construită în cloud cu ajutorul Bunnyshell”, completează Alin.

Digitalizare accelerată și oportunități de creștere

De altfel, fondatorul Bunnyshell consideră că ne aflăm într-un context de digitalizare accelerată a companiilor.

Nu numai la nivel local, ci peste tot în lume, acest lucru reprezentând o oportunitate pentru dezvoltarea startup-ului românesc.

”Vedem oportunități atât din România, cât și din afară, unde companiile au început să ne contacteze pentru că se așteaptă la o creștere în trafic și la conversii de ordinul a 1 milion de comenzi pe oră”.

Așii din mânecă

Iar ei au deja atuurile pentru a face față cererilor clienților și accelerării în adopția de cloud pe care o văd în aceste momente, mai ales că o parte dintre noile proiecte se așteaptă la o creștere în trafic și se nasc direct în cloud: există platforma și expertiza în domeniu necesare, care să le permită să ajute companiile în acest proces.

”Pe scurt, contextul e foarte relevant pentru activitatea noastră: ne ocupăm de uptime-ul și performanța aplicațiilor, site-urilor și platformelor, ca acestea să își poată continua activitatea, indiferent de volumul de trafic”, spune cu încredere Alin Dobra.

România online

Au contribuit chiar și ei la accelerarea digitalizării business-urilor românești.

La începutul lunii aprilie lansau campania ”Mutăm ROmânia ONline!” prin care puneau la dispoziție platforma Bunnyshell, gratuit, vreme de 6 luni, ONG-urilor, sistemelor medicale și educaționale de la noi.

În același timp, pentru IMM-uri pregătiseră un pachet gratuit pentru migrarea în cloud, precum și o serie de reduceri.

”Cred că pe măsură ce oamenii se familiarizează cu beneficiile digitalizării le va fi foarte greu să renunțe și să se întoarcă la felul în care își desfășurau activitatea în trecut”, afirmă Alin.

Execuție și creștere

Pe lângă siguranța pe care le-a oferit-o faptul că au avut la dispoziție banii investitorilor pentru a-și finanța business-ul, de ajutor în dezvoltare le-a fost și colaborarea cu Orange.

Startup-ul românesc face parte din Orange Fab, programul de accelerare al operatorului telecom, începând cu luna februarie 2020.

”Orange este un nume puternic pentru orice companie, fie ea startup sau nu. Iar experiența, motivația și implicarea echipei care se ocupă de Fab din cadrul Orange sunt impresionante”, declară Alin.

Astfel, ajutorul și mentoratul primit din partea echipei Orange Fab, precum și din partea fondului de investiții Early Game Ventures îi permit lui Alin Dobra și echipei sale să se axeze în continuare pe creșterea Bunnyshell.

Încă de la finalul anului trecut românii testau piața din Europa, plănuind să intre în piețe precum Polonia, Marea Britanie sau Germania.

”În acest moment, focusul nostru este pe execuție și creștere accelerată”, menționează el.

Bunnyshell funcționează pe marile platforme de infrastructură, Google Cloud, Amazon Web Services, Microsoft Azure şi are parteneriate cu alte companii din domeniu precum Digital Ocean sau Cloudflare.

Modelul de business este de tip SaaS (Software as a Service), clienţii startup-ului românesc plătind un tarif lunar în funcţie de nevoile lor de stocare, care porneşte de la 10 dolari şi ajunge până la câteva sute de dolari.

”În ziua de astăzi, nu există aplicație sau sistem software care să nu funcționeze în cloud. Aici intervine Bunnyshell, astfel încât, cu doar două-trei click-uri, oricine să poată instala şi lansa aplicații în cloud”, declara Alin Dobra, CEO Bunnyshell, în septembrie 2019, în momentul în care au anunțat investiția primită de la Early Game Ventures.