Potrivit unui sondaj Undelucram.ro, majoritatea angajaților sunt de părere că nu vor fi ajutați de companiile pentru care lucrează să recupereze diminuarea estimată de 14% a salariului net. Întrebați dacă se așteaptă ca angajatorii să modifice salariul brut în așa fel încât salariul net să nu fie afectat, 76% dintre participanții la sondaj au răspuns negativ. În general, bărbații sunt mai optimiști în această privință (68% dintre ei nu se așteaptă la mărirea salariului brut) decât femeile (86%).

În același timp, 54% dintre respondenți și-au exprimat opinia că măsurile anunțate de guvern nu vor fi implementate de la începutul anului viitor. Incertitudinea legată de legislația în domeniu se manifestă și în speranța pe care respondenții o au legată de evoluția pozitivă a salariului lor în perioada următoare.

Îndrumați să facă abstracție de trecerea contribuțiilor în sarcina lor, 59.3% dintre respondenți au răspuns că așteaptă o creștere minoră a salariului, cuprinsă între 0 și 5%. În ceea ce privește creșterea salariilor, 14% dintre angajați așteaptă o creștere a salariului cuprinsă între 16-25 procente, 7.7% consideră că salariul li s-ar putea mări cu 11 și 15 procente, în timp ce 19% dintre respondenții sondajului se așteaptă la o creștere salarială cuprinsă între 6 și 10 procente.

În privința creșterii salariilor, femeile sunt mai optimiste: 25% din respondente sunt de părere că vor primi un salariu mai mare cu peste 16%, în timp ce doar 11% din bărbați au așteptări la acest nivel.

Undelucram.ro pune la dispoziție respondenților acestui sondaj, dar și tuturor celor interesați, un widget dinamic prin care își pot calcula salariul potențial de la 1 ianuarie 2018, în baza mai multor scenarii bazate pe propunerile legislative. Widget-ul este disponibil online, pe Undelucram.ro.

Sondajul a fost efectuat în mediul online în perioada 1-20 octombrie 2017. La sondaj au participat 735 de respondenți cu vârste cuprinse intre 24 și 45 de ani.