Creditul punte este un împrumut pe termen scurt care acoperă anumite costuri urgente. Însăși denumirea sa îl descrie destul de bine, acesta acoperind golul dintre două împrumuturi, atunci când nu ai niciun capital.

Ce este un credit punte?

Un credit punte reprezintă un împrumut pe termen scurt pe care beneficiarii îl pot utiliza între două credite pe termen lung.

Adesea, proprietarii de afaceri iau credite-punte pentru a le folosi ca finanțare temporară în completarea unui credit imobiliar sau ipotecar pentru achiziționarea unui imobil sau construirea unei noi proprietăți imobiliare.

De exemplu, atunci când creditul ipotecar al unei companii se apropie de termenul limită înainte ca aceasta să găsească o soluție de împrumut pe termen lung, apelează la un credit punte, pentru a nu afecta activitatea firmei.

În același timp, un credit punte poate fi folosit în cazul preluării unei alte companii, care va acoperi o parte din costul achiziționării clădirii până cumpărătorul va asigura o finanțare permanentă sau pe termen mai lung.

La ce te ajută un credit punte?

Așa cum spuneam mai sus, cea mai frecventă utilizare a unui credit punte este atunci când o companie așteaptă sau urmărește să ia o finanțare pe termen lung pentru a-și consolida businessul. Pe lângă aceasta, există o mulțime de alte situații în care se poate recurge la un credit punte sunt următoarele, cum ar fi cele de dezvoltare, investiții și achiziții. Iată câteva dintre acestea:

  • Salarii și taxe
  • Acoperirea plăților întârziate ale clienților
  • Expansiune rapidă
  • Costuri pentru inventar și furnizori
  • Afaceri sezoniere
  • Cumpărare de proprietăți
  • Achiziție strategică

Cu toate acestea, pe lângă faptul că un credit punte îți cumpără timp ca să vii cu o soluție de împrumut pe termen lung, există și câteva dezavantaje. Primul ar fi că este un credit destul de scump. În industria financiară se știe că, cu cât este mai ușor să accesezi un credit, cu atât sunt mai mari costurile pe care compania trebuie să le suporte. Acest lucru explică și motivul pentru care creditul-punte este doar o soluție temporară.

Pachetul BT Start-Up Nation

Una dintre băncile din România care oferă credite-punte este Banca Transilvania. Aceasta și-a propus să ajute antreprenorii la început de drum și a creat un pachet dedicat pentru Start-Up Nation, care vin cu acordurile de finanțare.

Creditul punte, pe care antreprenorii îl pot utiliza până intră banii de la stat, are o dobândă fixă de 3,9% pe an, un comision de acordare de 0,75% din valoarea creditului, perceput la data efectuării primei retrageri din credit, iar comisionul de gestiune lunară este de 0,08% din valoarea creditului. Perioada de finanțare maximă este de 18 luni, dar nu mai târziu de data încasării finanțării din partea statului.

Află de aici cum iei și ce beneficii ai la un credit punte dacă ești finanțat prin Start-up Nation.

De asemenea, găsești detalii despre pachetul pentru credit punte oferit de Banca Transilvania pe site-ul oficial.

---

Acest material face parte din proiectul ”Dicționarul de Afaceri”, realizat în colaborare cu BT. Banca Transilvania e un partener de încredere al antreprenorilor români, iar în ultimii ani s-a implicat activ pentru a face educație financiară clienților săi și nu numai. BT Club este Clubul Întreprinzătorilor Români și organizează constant evenimente pentru antreprenori, pe teme diverse, în toată țara. S-au alăturat demersului nostru pentru a vorbi pe limba antreprenorilor de orice vârstă.