Potrivit unui raport realizat de McKinsey Global Institute, 375 de milioane de joburi vor dispărea în următorii zece ani. În același timp, sunt câteva industrii care vor continua să crească odată cu automatizarea și tehnologia AI. Mai jos găsiți cinci domenii pe care le-ați putea lua în considerare dacă vreți să vă asigurați că aveți un job în contextul în care piața muncii se transformă în ritm accelerat.

Analytics și big data

Industria de analytics crește masiv în rândul mai multor sectoare din piață și poate fi aplicată în mai multe componente ale unei afaceri, de la vânzări și marketing până la resurse umane. Potrivit raportului celor de la McKinsey, această industrie a fost evaluată la 166 de miliarde de dolari în 2018 și continuă să crească, ceea ce înseamnă că și abilitățile de analytics vor rămâne actuale cel puțin în următorul deceniu.

PricewaterhouseCoopers estimează că, până în 2020, va fi nevoie de 2,2 milioane de angajați în poziții legate de data și analytics în Statele Unite, dar va exista și un deficit de talente care să aibă și experiență specifică, pe lângă abilitățile de analytics. Cei mai căutați specialiști vor fi data scientists, analiștii de cercetare în operațiuni și analiștii de resurse umane.

Cybersecurity

Specialiștii în securitate cibernetică vor fi la mare căutare din mai multe motive. Pe de o parte, o pondere mare în practicile companiilor o au colectarea, distribuirea și utilizarea datelor. În același timp, constant apar rapoarte care indică noi metode de hacking folosite de atacatorii cibernetici, iar companiile trebuie să le poată ține piept. Potrivit unor studii IBM, costurile ascunse ale problemelor de securitate s-au dublat în ultimii doi ani, compania estimând că, în medie, costul unei breșe de date se ridică la 7,35 milioane de dolari, în Statele Unite.

Cybersecurity Ventures estimează că până în 2021 vor rămâne 3,5 milioane de locuri vacante în domeniul securității cibernetice. Joburile de viitor în cybersecurity includ security architects, penetration testers, information security analysts sau chief information security officers. Găsești aici o recomandare de cursuri online de cybersecurity pentru administratorii de rețea.

Asistență medicală pentru vârstnici

Industria medicală trece și ea printr-o schimbare radică, în timp ce datele noastre medicale nu se mai găsesc doar în spital, ci ajung în casele noastre, în buzunar și chiar în modă. Se așteaptă ca brățările de fitness să intre în pachetul de wellness pentru angajați în proporție de 90% până în 2020, iar inteligența artificială devine tot mai eficientă în diagnosticare și tratamente.

Pe de altă parte, se observă o îmbătrânire accentuată a populației, ceea ce înseamnă că o pondere mai mare a populației va avea nevoie de diverse forme de asistență medicală. Potrivit cifrelor furnizate de Națiunile Unite, până în 2050 vor fi aproximativ 2,1 miliarde de oameni cu vârsta peste 60 de ani.

Chiar dacă tehnologia va asigura mai multă conectivitate și independență, va fi nevoie de implicare umană pentru probleme de mobilitate și cognitive. Cel puțin în Statele Unite, va exista un deficit de medicii calificați, asistenți medicali, terapeuți fizici și alti experți medicali instruiți sa îngrjiească populația îmbătrânită.

Energie regenerabilă

Potrivi Agenției Internaționale de Energie Regenerabilă, joburile în această industrie au crescut cu peste 10 milioane în 2018 și se așteaptă ca până în 2050 să fie nevoie de 28 de milioane de angajați.

Biroul de Statistică a Muncii din Statele Unite spune că cele mai multe joburi din următorii ani vor fi cele pentru instalatorii de panouri solare fotovoltaice și tehnicieni pentru turbine eoliene. Alte posturi care vor fi la mare căutare sunt cele care presupun abilități din inginerie, producție, electricitate, construcție. Un alt segment al acestei industrii care va cunoaște o creștere rapidă este cea de biocombustibil și biomasă, unde va fi nevoie de expertiză agricolă, biologică și chimică.

Drone

Se așteaptă ca în următorii ani dronele să preia sarcina de livrare a coletelor fiind ajutate de inteligența artificială, acestea urmând să devină instrumente adoptate de multe industrii majore, printre care ar fi construcție, transport, producție de film, telecomunicații și agricultură. AgriSo revoluționează agricultura românească prin tehnologie, iar Falcon lansează drone profesionale pentru agricultori, care pot fi cumpărate din fonduri UE sau Start-up Nation - acesta fiind doar exemplele românești.

În prezent, este o cerere sporită pentru piloți de drone, salariul acestora pornind de la 40 dolari/ oră în Statele Unite. Pe măsură ce se extinde utilizarea dronelor și tehnologia AI devine mai sofisticată, va fi nevoie de experți în gestionarea riscurilor, manageri de flote, experți operaționali și mecanici.

Citește și despre cele zece skill-uri de care vei avea nevoie în 2019 și unde le înveți.

Foto credit: VaDrobotBO/ Deposit Photos