Code for Romania, o comunitate cu peste 1200 de specialiști din foarte multe domenii de activitate, a format un grup de lucru, Code for Romania Task Force al cărei misiuni este găsirea unor soluții tehnologice rapide pentru actuala situație de criză.

”Pandemia de coronavirus ne va schimba din plin viețile în săptămânile și lunile care urmează. Chiar dacă momentan România pare că e pregătită, în ciuda evoluțiilor politice, e cert că vom trece printr-o perioadă dificilă, plină de incertitudini și știri alarmante. Misiunea principală a Code for Romania a fost dintotdeauna să găsească soluții tehnice pentru problemele societății, iar Coronavirusul este momentan una dintre cele mai mari.

De aceea, Code for Romania a ales să privească răspândirea infecției cu coronavirus ca pe o amenințare reală ce trebuie tratată cu cea mai mare responsabilitate. Ne-am dat seama că lucratul de acasă și amânatul evenimentelor de lansare Civic Labs nu e îndeajuns. așa că am început să dezvoltăm în regim de urgență șase soluții tehnice vitale pentru ameliorarea problemelor cauzate de COVID-19.”

Deocamdată, toate aplicațiile se află în stadiu de dezvoltare.

Șase aplicații pentru perioada COVID-19

DATE LA ZI

Informația corectă salvează vieți și pune în contextul corect realitatea ce ne înconjoară. Un sistem care preia datele anonimizat din baza de date de cazuri oficiale și le transformă în informație digerabilă pentru publicul larg, adaptat pentru toate dispozitivele.. Platforma este construită folosind modelul singaporez de vizualizare de dat.

ȘTIRI OFICIALE

Platformă și addon browser pentru știri oficiale, va fi o soluție tehnologică care identifică o serie de cuvinte cheie în articolele online pe care le citești și adaugă un link ce face trimitere la sursele oficiale. Acest concept a apărut ca parte a cercetării dezvoltate de Civic Labs, domeniul Mediu.

CE MĂ FAC

Platforma va conține ghiduri, chestionare și arbori decizionali care vor ajuta populația să înțeleagă situația și ghidează utilizatorii în ceea ce trebuie să facă pentru fiecare situație.

STĂM ACASĂ

Atunci când ești izolat la domiciuliu sub supraveghrea autorităților există o presiune uriașă pe numerele de urgență cât și pe colectarea în timp real a datelor de la o populație foarte mare (la data de 13 martie 2020 sunt peste 13.000 de persoane izolate la domiciliu). Prin centralizarea și monitorizarea stării persoanelor aflate în izolare la domiciliu cu chestionare standard, completate zilnic direct în aplicația web, se va ridica o povară de pe numerele de urgență și se va putea colecta ușor date de la populații mari în timp real.

DIASPORA HUB

Peste soluția Stăm Acasă se adaugă un filtru suplimentar destinat cetățenilor români aflați în străinătate, aplicația va aduna datele necesare în timp real și va face legătura cu cel mai apropiat consulat pentru monitorizare și oferire de asistență în caz de nevoie.

RO HELP

Platforma de strângere de ajutoare e un alt concept ce a reieșit din cercetarea din Civic Labs pe subiectul pregătirii în situații de urgență. Bazat pe un proiect similar dezvoltat pentru Departamentul de Situații de Urgență, platforma, va fi o soluție digitală care listează ONG-uri verificate și validate ce pot interveni în eventualitatea unui dezastru major pentru a colecta și distribui resurse în teritoriu.