Începând cu anul 2005, 50 de hectare de teren din satul Jirov au fost replantate cu viță de vie furnizate de Pepinieres Hebinger din Franța și soiuri existente pe timpul moșiei Bibeștilor, foști proprietari - Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Muscat Ottonel, Chardonnay, Sauvignon Blanc - dar și neaoșă Fetească Neagră. În plus, cramele construite de prințul Anton Bibescu au fost renovate integral în perioada 2008 - 2009, respectând arhitectura inițială, și dotate cu utilaje de vinificație produse de cele mai prestigioase firme de specialitate din Franța și Italia.

Compania Viticola Corcova, o proprietate Roy & Dâmboviceanu, înființată chiar în 2005, mai deține și alte 12 ha din fostele vii, plantate de IAS Corcova, cele rămase din suprafața de 470 ha de odinioară. Dar asta este ceea ce descoperim astăzi, deoarece istoria podgoriei se pierde în negura vremi, căci pe aceste meleaguri, datorită climei blânde, mai degrabă sub-mediteraneene, viticultura era cunoscută și practicată încă de pe vremea dacilor.

Oamenii locului au păstrat însă, din povestirile bunicilor, perioada de ascensiune dar și decăderea a podgoriei de la Corcova. Terenurile localităţii au devenit parte din proprietatea celebrei familii boiereşti: Bibescu. La sfârşit de secol XIX şi început de secol XX podgoria Corcova a atins apogeul! Anton Bibescu, Ambasador al României și fratele acestuia, Emanuel dețineau peste 2000 de hectare, dintre aceste mai mult de 100 ha erau cultivate cu vie.

Om umblat și rafinat, Prințul Bibescu a realizat că poate să producă cele mai bune vinuri doar cu aportul unui specialist. Astfel, la Corcova ajunge inginerul agronom francez Aristoteles Souget! Tânăr, la început de drum, dar extrem de determinat și foarte bine pregătit, acesta a reorganizat podgoria, a adus soiuri de viță nobilă din patria natală și s-a inspirat din tehnicile preparării vinurilor din Hexagon pentru a produce “bijuteriile locale”: Corcovin şi Corcovel, două cupaje foarte bine primite în Europa și mai ales în Franța.

Butoaie întregi de vin erau duse cu boii până la Strehaia şi de acolo cu trenul în Paris. Podgoria a crescut, Souget a primit 50 de ha în dar și s-a stabilit definitiv în podișul mehedințean. Faima Corcovei atinge apogeul în perioada interbelică, finețea vinurilor de aici aveau să-l impresioneze pe marele dramaturg Marcel Proust, dar și pe autohtonii: Ion Minulescu, Ion Pillat, Mihail Sebastian sau pe marele om de stat, Nicolae Titulescu.

Sfârșitul Celui De-al Doilea Război Mondial a adus și momentul decăderii, în 1948, regimul comunist a confiscat întreaga moșie a Bibeștilor, Anton s-a autoexilat în Franța, dar unul dintre cei doi fii a lui Souget, Emanuel, a rămas în țară în speranța că își va recupera proprietățile. Acesta a fost arestat și închis la Pitești unde avea să sfârșească tragic în lagărul de reeducare.

Cupajele de pe vremea Bibeștilor, Corcovin și Corcovel nu au mai putut fi reabilitate niciodată, podgoria pierzându-și gloria din perioada bătrânului Souget.

Pentru echipa Roy & Dâmboviceanu, vinul înseamnă continuarea unei tradiții cu aromă de noblețe și aventură, dar și muncă, investiție, risc; înseamnă o viață frumoasă, cu o istorie apreciată la justa valoare și cu un viitor care se construiește temeinic în fiecare zi și aspiră să fie pe măsura trecutului.

Parcă printr-un sentiment de deja-vu sau de reparație morală față de trecutul atât de romanțat al locului, celor doi fondatori, Michel Roy și Șerban Dâmboviceanu le-a fost alături încă de la început, oenologul francez Laurent Pfeffer, o “reîncarnare profesională” a bătrânului Souget, cel care și-a pus amprenta asupra vinurilor excelente de la Corcova, el fiind cel ce a dus calitatea vinului la apogeu cu Magna - vinul pe care-l vom descoperi împreună.

Filosofia vinificatorilor locului este aceea de a găsi echilibrul ideal între principiile clasice de vinificare ale fiecărui soi și specificul terroir-ului. Căutarea acestui echilibru începe din munca pământului și a viei. Personalitatea terroir-ului este dată de îmbinarea fericită a elementelor climatice cu specificul geologic, de alegerea potrivită a soiurilor de struguri și, mai ales, de atenția pentru procesul vinificării. Toate acestea sunt transpuse în acest vin, un neaoș românesc vinificat în stil franțuzesc, din struguri de Cabernet Sauvignon, Merlot și Syrah.

Un vin maturat (2013) atât în butoaie de stejar, dar și în sticlă ce are nevoie de minim 45 de minute de aerare înainte de a fi savurat, așa că noi l-am pus în decantor, l-am răcit ușor și abia când a fost în condițiile optime l-am degustat.

Am descoperit un vin de o finețe și eleganță uimitoare, totuși cu o consistență aparte, cu tanini pe atât de fini și rotunzi pe cât sunt de prezenți. Ne-am lăsat desfătați de notele sale de fructe roșii zemoase, îmbinate cu cele de lemn dulce, piper fin, tutun umed și tuse de cacao. Un vin ce merită apreciat și descifrat înghițitură cu înghițitură. Aproape orice preparat din carne densă, cum ar fi vita sau mielul, se potrivește minunat lângă Magna. Un vin mare ce are nevoi de seri speciale pentru a fi savurat! Îl puteți găsi în această săptămână pe www.desprevin.ro, în pachetul Premium și în pachetul All Red.

Iată că renumele din “epoca de aur” a Prinților Bibescu se reconstruiește treptat iar soiurile delicate de vinuri te așteaptă să le descoperi și să le savurezi! O selecție aparte a unora dintre vinurile de la Corcova poate fi descoperită întreaga săptămână numai pe Desprevin.ro. Vă așteptăm și săptămâna viitoare cu noi povești. Bucurați-vă de vinuri bune!