În ultimele luni, echipa Finqware a stat cu ochii pe mai multe monitoare. Erau permanent în sesiuni de mentorat cu echipa acceleratorului BCR-InnovX, dar nu-și neglijau nici call-urile cu clienții pentru a-și dezvolta afacerea.

Finqware este o platformă de open banking care digitalizează procesele băncilor din toată lumea. Se folosește de reglementările europene PSD2 pentru a putea integra în cadrul aplicațiilor și proceselor băncilor toată această liberalizare.

”Provocator a fost în special ritmul și intensitatea activităților. Am avut de pregătit prezentări online atât pe parcursul acceleratorului cât și la final, în faza de pitching, lucru care ne-a permis să ne antrenăm permanent. Eu personal am avut în aceeași perioadă pitch-uri online și pe proiectul din Croația, în cadrul unui eveniment regional. Nu a mers totul perfect, în online mai intervin și erorile tehnice (uiți să pui background-ul) dar cred că ne-am perfecționat pe parcurs”, povestește Cosmin amuzat.

După cum vă povesteam spre finalul lunii mai, de la începutul acestui an românii de la Finqware au reușit să digitalizeze mare parte din piața bancară din Croația. Puteți citi pe larg un material despre cum au trecut cei de la Finqware de starea de urgență și despre reușitele lor de la începutul lui 2020.

Intrarea în acceleratorul BCR-InnovX

La finalul lunii martie românii intrau în bootcamp-ul grupei de startups a programului de accelerare, menit echipelor cu cifra de afaceri între 100.000 și 1 milion de euro.

”InnovX este, într-adevăr, un program de accelerare. Te ține în ritm și te forțează să parcurgi rapid foarte multe dintre etapele de stabilire a strategiei business-ului, de la clarificarea ideii până la definirea value proposition și cristalizarea modelului comercial”, afirmă Cosmin.

Și chiar dacă bootcamp-ul inițiat s-a desfășurat între 30 martie -10 aprilie, cele mai bune startup-uri intrând ulterior în faza de accelerare, programul de lucru a fost la fel de intens ca și cel al unui accelerator de 3 luni.

Cofondatorul Finqware precizează faptul că au fost zile în care au muncit fără pauză, "astfel încât să putem acoperi atât participarea la cursuri cât și proiectele aflate în derulare, unul dintre cele mai importante fiind conectarea băncilor din Croația în agregatorul lor de open banking, în producție".

”Cu toate că întreagă activitate a fost online, am reușit să avem foarte multă coeziune în echipă și să găsim și suficiente oportunități de networking între noi și cu mentorii din companiile implicate în susținerea programului”, menționează Cosmin Cosma.

Oportunitățile apărute

De altfel, acum în urma programului, echipa Finqware are deja o serie de discuții deschise de colaborare cu unele dintre companiile implicate ca mentori, cum ar fi UiPath. Totodată, alături de BCR continuă să exploreze noi modalități de a crea valoare împreună în piața de open banking.

În plus, fiind câștigătorii Special Gemini Prize for the Best Innovative Startup 2020, vor primi și un stagiu de internship de o săptămână în cadrul unui stratup de tehnologie din Silicon Valley (client Gemini Solutions) cu bilet de avion inclus, plus o sesiune de design-thinking cu echipa de specialist a Gemini Solutions.

Cum i-a ajutat experiența unui program de accelerare? În cazul lor, cea mai mare realizare a fost design-ul unei linii de produse. Ideea exista de ceva timp, însă nu apucaseră să și pună pe hârtie toată strategia de implementare.

”Aveam de mult în plan să dezvoltăm un produs bazat pe Open Banking care să rezolve nevoile de administrare de cashflow și de management de trezorerie a marilor companii. Așa că a picat la fix, am folosit InnovX că să dezvoltăm strategia acestui produs și să facem descoperirea nevoilor clienților în perioada programului”, declară Cosmin.

Folosindu-se de ceea ce au învățat în cadrul sesiunilor de mentorat cu diverși specialiști ai acceleratorului, au aplicat toate instrumentele de strategie și value proposition din Strategyzer și au analizat piață din perspectiva Blue Ocean (strategia oceanului albastru - un concept de marketing potrivit căruia, o companie, pentru a avea succesul dorit, de fapt trebuie să caute „oceanele albastre” adică să ofere produse și servicii noi sau să caute clienți noi - n.red.).

”Astfel, am obținut un concept de produs de open banking clar, axat pe un segment de piață interesant, încă neexplorat suficient, din zona de business-to-enterprise. Am început să îl testăm cu încredere în discuții de explorare cu câțiva potențiali clienți reali și am pornit dezvoltarea lui în cadrul unor proiecte proof-of-concept”, explică el.

Cu un nou produs în faza de validare, echipa Finqware își permite să continue să își facă planuri mari de a fi lideri în noua industrie de Open Banking în regiunea CEE.

”Ne consolidăm prezența regională și suntem într-o rundă de finanțare pe care sperăm să o folosim pentru a aduce noi parteneri care să aibă miza în dezvoltarea Finqware”, adaugă Cosmin Cosma.

Companii din cohorta Startups BCR-InnovX care le-au atras atenția

”Am avut colegi de cohortă cu business-uri foarte clare și bine conturate, cum ar fi Nutricare Life sau RFmeters. Absolut interesante cam toate proiectele din faza finală. În plus, colegi cu care vom lucra pe viitor, ca Enersec și Cyscale și am văzut și business-uri foarte îndrăznețe, ca Slicy sau MaaTER”.