Noi am stat de vorbă cu Ovidiu Cical, unul dintre cofondatori, pentru a afla cum a fost experiența BCR-InnovX, cum a evoluat compania în ultimul an, cum a fost afectată de pandemie și care sunt planurile startupului în perioada următoare, dar și pe termen lung.
Cu Ovidiu Cical am stat de vorbă și anul trecut, când am aflat pe larg povestea Cyscale. El este expert în cybersecurity, GDPR, PCI-DSS (un standard de securitate a datelor privind cardul de plată), ISO 27001 (standard internațional de securitate a informațiilor), având un background de Software Developer cu peste 15 ani de experiență.
A lucrat în companii mari, precum Rolls-Royce Aviation, Lloyd’s Register, ABB, Sophos, Astaro, Sony, Toyota. Spune că de când s-au lansat serviciile de tip Cloud Computing, și-a dorit să lucreze în acest domeniu, pe partea de securitate.
Cyscale a început prin furnizarea de servicii de cybersecurity, în special pe partea de Cloud. Pe parcurs, au fost implicați și în partea de DevSecOps (secure CI/CD) și securizarea multiplelor conturi de Amazon Web Services (AWS), Google Cloud Platform (GCP) și Microsoft Azure. Cyscale mai permite și inventarierea de resurse în cloud, setarea de reguli generale și de conformitate, accesarea unui editor vizual pentru cloud și rezolvarea automată a incidentelor.
Soluția dispune de o arhitectură de tip microservicii; tehnologia construită poate fi ușor integrată în software-ul existent folosind APIs (application programming interface) standardizate. Practic, compania susține digitalizarea și ajută companiile care vor să migreze cu procesele în cloud să o facă în siguranță. Povestea integrală a Cyscale este disponibilă aici.
Suișuri și coborâșuri în drumul ascendent către un Cloud mai sigur
Planul lui Ovidiu pentru Cyscale este ca startupul cofondat de el să ajungă cea mai mare companie de Cloud Security din Europa.
”Cyscale a început ca un gând măreț de-a construi un business mare la nivel European, un business unic și prosper în peisajul de cybersecurity din regiune, peisaj care este unul destul de sărac. În continuare ne dorim să devenim cea mai mare companie de Cloud Security din Europa, cu speranța ca acest lucru să ne permită să concurăm la nivel global, mai ales când vine vorba de companiile de cybersecurity din US și Israel”, afirmă antreprenorul.
Din punct de vedere a schimbărilor, foarte puține s-au modificat din momentul înființării companiei și până acum, recunoaște el.
Totuși, există o serie de reușite notabile pentru Cyscale, printre care se numără finalizarea programului BCR-InnovX, importantă pe termen lung, dar și obținerea de investiții de 200.000 de euro în total până acum.
”Sunt câteva momente cheie care ne-au pus înapoi în față planului de dezvoltare și care ne-au făcut să ne gândim în ce direcție să pivotăm: finanțarea obținută de la fondul de investiții GapMinder în urma participării în acceleratorul Techcelerator, progresul făcut în programul de accelerare InnovX și nu în cele din urmă, includerea în «Cyber Alliance to Defend Our Healthcare», o organizație la nivel global care sprijină instituțiile din industria Healthcare”, enumeră Ovidiu.
Pentru el, cea mai mare reușită de până acum a fost lansarea primei versiuni de produs, cu resurse limitate și o echipă restrânsă.
”Cea mai mare reușită a noastră a fost să lansăm o primă versiune de produs în doar 4 oameni, chiar dacă ne-a luat aproape un an s-o facem, sunt foarte mândru de colegii mei. Pe lângă această lansare de produs, am avut parte și de alte reușite notabile, cum ar fi faptul c-am fost selecționați ca “Best Technology Startup” la acceleratorul BCR-InnovX de către un juriu format din experți din industrie, cum ar fi: Microsoft, UiPath, Modex sau BCR”, detaliază el.
Puterea unui startup stă în oamenii din spatele companiei, iar Ovidiu Cical este conștient de acest lucru. De aceea, în opinia lui, unul dintre marile eșecuri ale firmei îl reprezintă plecarea unuia dintre fondatori.
”Un eșec pentru Cyscale este faptul că n-am reușit să păstrăm formula de fondatori cum a fost acum un an, iar unul dintre asociați a ales să părăsească această poziție, dar lucrăm în continuare împreună”, mărturisește cofondatorul, vorbind despre cea mai dificilă zi a startupului său.
Totuși, cea mai proastă zi a fost aceea când un competitor a fost achiziționat de o companie mare.
”Cea mai proastă zi pentru noi a fost cea în care am văzut în presă de achiziția unui startup similar cu ce dezvoltăm noi, făcută de Palo Alto Networks, o companie cu mult mai multe resurse și experiență”, își amintește el. Dar Cyscale nu intenționează să predea armele.
”Cu toate acestea, suntem în continuare încrezători și lucrăm la acele elemente unice din tehnologia noastră”, mai spune el.
Planuri mărețe pe o piață mare
Antreprenorul privește realist, dar cu o notă de optimism piața pe care startupul său vrea să aibă un impact. E o piață deja mare, dar în continuă creștere, însă și concurența e numeroasă.
”Piața de Cloud Computing e în continuă creștere, iar nevoie de securizare a datelor din aceste sisteme este tot mai mare. Este evident că la o piață de sute de miliarde să existe competiție puternică, mai ales la nivel global. Dintre competitorii globali aș menționa cei pe care vrem să-I depășim noi: Palo Alto Networks și Qualys, în principal din motivul că ambele companii beneficiază de expertiză puternică pe partea de Cloud Security, expertiză pe care au dobândit-o comparând câteva companii specializate pe aceste domenii, cum ar fi RedLock. La nivel local - și chiar aș îndrăzni să extind această arie până spre UK - nu avem concurență”, susține Cical.
Pandemia și carantinarea totală a României, dar și restricțiile dure impuse de toate statele au avut un impact asupra Cyscale, limitând oportunitățile de care ar fi putut să se bucure într-un context normal.
”Nu cred că este cineva care să nu fi fost afectat de această situația, deci inclusiv noi. Nu ne-a afectat la venituri, pentru că oricum sunt neglijabile încă, dar ne-a afectat strategia de promovare și dorința de-a fi prezenți la unele evenimente din industria de Cybersecurity, o industrie care se bazează mult pe aceste evenimente pentru a crește awareness-ul și brand-ul pentru companii tinere ca a noastră. Veniturile noastre trebuiau să acopere cheltuielile din acest an, dar preconizăm că nu se va întâmpla și vom avea în continuare nevoie de susținere din partea investitorilor”, recunoaște antreprenorul.
”A trebuit să fim trup și suflet zi de zi, timp de 6 săptămâni”
Tot în contextul pandemiei s-a mutat și acceleratorul BCR-InnovX în online. Ce trebuia să fie un an plin de evenimente în București, Cluj și Iași s-a transformat într-un program de accelerare în online, iar asta a venit cu avantaje pentru startupurile acceptate în prima cohortă de anul acesta, recunoaște Ovidiu.
Într-o perioadă în care majoritatea programelor pentru startupuri și-au oprit activitatea, BCR-InnovX s-a mutat rapid în online, iar genul acesta de colaborare a fost pe placul cofondatorului Cyscale.
Nu a fost simplu, dar rezultatele au meritat cu prisosință. ”InnovX este acel tip de program hands-on aproape ca la școală. Efectiv a trebuit să fim trup și suflet zi de zi, timp de 6 săptămâni. Nu știu câți își dau seama cât e de greu să faci acest lucru în același timp în care trebuie să și conduci o companie, să contribui la dezvoltarea produsului sau a tehnologiei din interiorul ei și să mai ai timp și de familie. Pentru mine a fost intens, chiar solicitant aș putea spune, dar rezultatele din urma acestui program sunt notabile și compensează pentru tot acest efort. Avem acum o documentație solidă pentru a putea aplica pentru un grant European pentru cercetare și dezvoltare, documentație pe care nu am fi avut-o dacă nu erau ei”, mărturisește antreprenorul.
”Un alt factor important care a permis o atât de bună colaborare și cred că a adus și eficiență în program este faptul că a fost exclusiv online. Dacă nu ar fi fost online, noi și câteva alte companii nu ar fi putut participa, noi fiind din Cluj-Napoca, iar deplasările în această perioadă ar fi fost dificile, chiar uneori imposibile”, mai spune el.
Cele mai importante lecții învățate la acceleratorul BCR-InnovX au venit din zona de business. De asemenea, Ovidiu a învățat și să-și prețuiască mai mult echipa.
”Acceleratoarele au o tendință de a te învața business pentru că această expertiză lipsește cel mai des antreprenorilor din tehnologie, majoritatea fiind ingineri. Și InnovX se concentrează în a te învăța să fii un bun antreprenor pe lângă a fi un bun programator sau inginer. Dacă intri în program cu dorința de-a învăța și accepți sfaturi pentru ce nu știi, este locul ideal, pentru că poți absorbi extrem de multă informație de la experți din diferite domenii. Cel mai de valoarea lucru cu care am plecat din program este că am realizat că nu vreau să fiu «King» și să fac lucrurile de unul singur, ci vreau să împart bune și rele în echipa noastră, mereu. E un lucru sănătos, transparent și te și ajută pe tine ca lider să fii mai relaxat și concentrat”, explică el.
Cel mai provocator i s-a părut să își adapteze prezentarea la cerințele stricte ale unui juriu internațional, dar recunoaște că pitch-ul ar fi fost mult mai dificil dacă s-ar fi desfășurat offline.
”Iarăși vreau să subliniez că online-ul a permis compunerea unui juriu cu experți din mai multe regiuni ale lumii. Au fost oameni din Polonia, Marea Britanie, Bulgaria și Israel care au luat parte la pitch-ul final. Sunt aproape convins că acest lucru nu ar fi fost posibil dacă era face to face. Sunt multe lucruri mărunte pe care un pitch face to face ți le solicită, iar când acele multe lucruri mărunte se adună, de multe ori copleșesc și te poți bloca. Cea mai mare provocare pentru noi a fost să scurtăm din lucrurile multe pe care aveam de le spus despre tehnologie și soluția pe care o aducem pe piață. Practic, acele 3-4 minute trebuie să cuprindă un business plan comprimat ce se întinde pe ani de zile”, își amintește antreprenorul.
Ca orice startup absolvent al BCR-InnovX, Cyscale are acum o linie deschisă cu toți mentorii de program, oameni cu experiență și cunoștințe vaste care pot oferi sfaturi de o imensă valoare.
”Am rămas în contact cu absolut toți mentorii din program și am primit «dreptul» să-i contactăm când avem nevoie de sfaturi. Nu cred că există mod mai eficient de-a avea acces la 50 de profesioniști din lumea de afaceri, profesioniști care doresc să te ajute să reușești în ceea ce ți-ai propus”, spune cofondatorul Cyscale.
În plus, Ovidiu Cical recunoaște că înscrierea la accelerator și obținerea unor rezultate atât bune i-au deschis uși pe care nu le-ar fi visat deschise prea curând. Cyscale urmează să colaboreze cu BCR pentru produse care vor aduce beneficii mari tuturor clienților băncii.
”La BCR ni s-a deschis o ușă la care noi n-am fi îndrăznit să batem atât de devreme în evoluția companiei noastre. Urmează să colaborăm cu cei de la BCR și să oferim clienților nostril beneficii atât pentru Smart Banking, dar mai ales pentru Secure Banking. Urmează lucruri mărețe, de-abia așteptăm să prezentăm proiectele noastre mediului de business din România și nu numai”, spune, entuziasmat, antreprenorul.
Iar pentru că BCR-InnovX este un accelerator care încurajează colaborarea între participanți, am vrut să aflăm și care au fost colegii de cohortă care l-au impresionat cel mai mult pe Ovidiu.
”Din cohorta de Startups din care am făcut și noi parte, cel mai impresionat am fost de Finqware, care au reușit să ducă un produs în piață deja, fiind cei mai avansați din program. Le doresc mult succes tuturor și sper să formăm parteneriate de success cu majoritatea dintre ei”, spune el.
Ce urmează după BCR-InnovX pentru Cyscale
Cyscale urmează să aplice la un grant european pentru a continua dezvoltarea produsului. Apoi, când platforma va fi suficient de ”matură”, planul este ca aceasta să fi lansată ”dincolo de Europa, la nivel global”.
”Accesul la fondurile europene ar trebui să ne permită extinderea expertizei de cybersecurity din zonă, întărind acest lucru la nivel European, pentru că momentan Europa nu stă foarte bine la acest capitol și se face mult import, ceea ce duce și la cheltuieli destul de mari către companii din afara regiunii. Practic, pleacă banii din UE fără rost, când ar putea fi păstrați aici dacă am avea tehnologia potrivită”, notează specialistul.
Deocamdată, echipa se concentrează pe dezvoltarea unei mase mari de clienți, pentru a rafina produsul, dar speră și la o investiție la final de an, fiind în discuții ”cu multe fonduri din Europa”.