Potrivit regnet.ro, alegerea obiectului de activitate se face potrivit afacerii și activității pe care dorești să le pui în practică. Astfel, alegerea obiectului de activitate se face în conformitate cu Clasificarea Activităților din Economia Națională și presupune identificarea domeniului principal de activitate (practic acel obiect de activitate care va sta la baza activităților companiei), cât și a domeniului sau domeniilor secundare de activitate.

”Ținând cont de faptul că la înființarea firmei nu se percep costuri suplimentare pentru alegerea mai multor obiecte de activitate secundare, este de preferat să priviți lucrurile în perspectivă și să alegeți încă de la început un număr mai mare de activități secundare”, afirmă specialiștii regnet.ro.

CAEN este un acronim de la Clasificarea Activităților din Economia Naționala și este o clasificare statistică națională a activităților economice din Romania.

”Ca regula generală, orice entitate are un singur obiect principal de activitate caruia îi corespunde un singur cod CAEN. Acesta este stabilit prin actul constitutiv al societății, iar la eliberarea certificatului de înmatriculare (CUI) de la ONRC este tipărit pe document. Dacă pe lângă activitatea principală identificată prin codul CAEN principal, entitatea decide să desfășoare și alte activități, ea va trebui să menționeze în actul constitutiv și codurile CAEN pentru activități secundare. Spre deosebire de CAEN-ul principal, CAEN-urile secundare nu vor fi menționate pe certificatul de înregistrare”, afirmă specialiștii Grecu&Grebliș Accountants Group.

Cum alegi codul CAEN?

Experții firmei de contabilitate dau și un exemplu în ceea ce privește modul în care se face alegerea codului CAEN.

”Dacă dorești să produci mobilă pentru bucătării, va trebui să cauți la: clasa C: Industria prelucratoare, clasa 31 Fabricarea de mobilă, subdivizunea 310 Fabricarea de mobilă, codul 3102 Fabricarea de mobilă pentru bucătării”, spune aceștia. ”Citește cu atenție descrierea aferentă codului, deoarece este posibil ca detaliile furnizate să arate că nu se potrivește profilului tău de activitate și trebuie să cauți un cod mai potrivit”, avertizează ei.

Specialiștii în contabilitate afirmă faptul că, o societate comercială poate avea o singură activitate principală, însă poate avea o sumedenie de activităţi secundare. Autorizarea acestor coduri CAEN prespune că societatea respectivă poate desfăşura în mod legal acele activităţi economice care figurează pe CUI-ul societăţii (codul unic de identificare) şi în baza de date a ONRC (Oficiul Naţional al Registrului Comerţului) şi pentru care societatea a fost autorizată să funcţioneze.

---

Acest material face parte din proiectul ”Dicționarul de Afaceri”, realizat în colaborare cu BT. Banca Transilvania e un partener de încredere al antreprenorilor români, iar în ultimii ani s-a implicat activ pentru a face educație financiară clienților săi și nu numai. BT Club este Clubul Întreprinzătorilor Români și organizează constant evenimente pentru antreprenori, pe teme diverse, în toată țara. S-au alăturat demersului nostru pentru a vorbi pe limba antreprenorilor de orice vârstă.