Tema acestui an la Startarium Pitch Day este ”Mythbusting în antreprenoriat”. Și cine mai potrivit să spargă mituri decât un cuplu de antreprenori cu multă experiență, fondatori ai unei companii care a fost mereu alături de Startarium, de comunitatea de startupuri din jurul proiectului, de tinerii antreprenori din România, în general.

Alexandru Lăpușan, alături de soția sa, Simona, a construit, de peste 16 ani, un business românesc de tehnologie care poate sta oricând pe picior de egalitate cu unele dintre cele mai experimentate companii de profil din afara granițelor.

Zitec, compania pe care a fondat-o alături de soția sa, este specializată în dezvoltarea de soluții de afaceri, servicii și produse tehnologice personalizate, precum și servicii de digital marketing. Zitec a ajuns astăzi la o cifră de afaceri de 7 milioane de euro, iar în portofoliul firmei se numără clienți din peste 15 țări, care activează în industrii ce variază de la fintech, logistică, e-commerce la tehnologie.

Alexandru Lăpușan este și parte a juriului Startarium Pitch Day de anul acesta și a fost parte a juriului și în anii anteriori.

În cadrul seriei ”Sparge Miturile, sparge barierele”, care poate fi explorată aici, în secțiunea unde descoperi poveștile celorlalți antreprenori, dar și cum să te înscrii la competiție, Alexandru și Simona, au vorbit despre miturile pe care le-au întâlnit pe parcursul drumului lor în antreprenoriat.

Mitul #1: Nu răspunzi în fața nimănui

Mulți dintre cei care vor să devină antreprenori, care visează să își înceapă propriul business o fac pentru că își doresc să fie ”patroni”. Consideră că odată ce sunt ”proprii lor șefi” viețile lor vor fi mult mai relaxate, mult mai liberi, lipsiți de responsabilități. Alex și Simona distrug împreună acest mit.

”Un mit pe care l-am auzit e că atunci când ai compania ta ești propriul tău șef și nu răspunzi în fața nimănui. Nu este adevărat. Răspunzi, de fapt, în fața tuturor și ești responsabil față de echipă, față de clienți, față de lumea întreagă și față de societate”, se destăinuie Simona.

”În momentul când simți că puterea e motivatorul tău principal, s-ar putea să ai o mică problemă. Mai ales într-o lume în care este foarte greu să găsești oameni buni care să creadă în tine și să stea alături de tine”, adaugă Alexandru Lăpușan

Mitul #2: Nu porni o afacere în cuplu

Dacă ai avut vreodată tentația de a porni o afacere ”în familie”, dar toată lumea din jurul tău ți-a zis că e o idee proastă, trebuie doar să te uiți la Zitec, un business care dovedește, de 15 ani, că poți să ”împaci și capra și varza”, adică poți avea și o afacere de succes în cuplu și o relație de succes.

”Da, toată lumea ne-a spus că nu e o idee bună să pornim împreună, că nu o să meargă relația, că nu o să meargă firma, că nu o să meargă nimic. Am auzit asta foarte des înainte și-n primii ani. E drept că în ultimii ani am auzit mai puțin, poate pentru că Zitec a crescut an de an. Faptele arată că se poate, de fapt”, explică Simona.

Alex Lăpușan s-a întâlnit cu această preconcepție chiar și atunci când a vorbit cu antreprenori ”arhicunoscuți” din România.

”Ce îmi aduc aminte perfect e că am primit replici din astea de la antreprenori bine cunoscuți, arhicunoscuți, de succes din România. Ne-au zis la început că «nu vă dau nicio șansă, nu aveți cum în formula asta să faceți ceva». Nu a fost scopul nostru să le arătăm că e un mit și se înșală, noi ne-am văzut de treabă și cât am putut să facem am făcut împreună”, își amintește el.

Mai mult, cei doi plusează cu ”cele două proiecte de acasă”. ”Suntem la 170 de oameni, anul acesta sperăm să facem cam 7 milioane de euro cifră de afaceri și mai avem două proiecte superbe acasă: Alex Jr. și Ruxandra. Așa că în cazul nostru, cumva, lucrurile au funcționat. Evident, din momentul în care am acceptat că nu există o balanță între activitățile de la birou și cele de acasă. Nu există. Și ăla e un mit, dar vorbim despre acela altă dată”, explică Alex.

Mitul #3: Ai nevoie de mulți bani dacă vrei să începi un business de succes

Mulți nu se încumetă să pornească pe calea antreprenoriatului pentru că au impresia că au nevoie de un capital inițial foarte mare. Alex și Simona au început cu numai 3.000 de dolari - o sumă pe care oricine o poate strânge relativ ușor.

”Un alt mit destul de popular, mai ales în România, e că ai nevoie de o investiție foarte mare la început ca să-ți pornești afacere. Evident că sunt foarte multe afaceri care au nevoie de o grămadă de capital, dar în momentul în care ai o idee care e un pic disruptivă într-o anumită industrie sau vrei să faci o mică aplicație, de obicei poți să faci ceva cu bani mai puțini”, a explicat CEO-ul Zitec.

-------

Spulberă și tu miturile legate de antreprenoriat și depășește-ți barierele! Înscrie-te la Startarium Pitch Day și distruge-ți temerile!

În fiecare toamnă, Startarium PitchDay devine centrul ecosistemului antreprenorial local – competiția anuală cu premii de 120.000 de euro și o finală-eveniment cu oportunități valoroase pentru toți cei ce sunt deja, visează să devină sau lucrează cu antreprenori.

Creată la inițiativa Impact Hub Bucharest și ING - două organizații cu ADN diferit dar cu valori comune – platforma Startarium în sine este construită peste propriul mit spulberat: cel că antreprenorii și corporațiile fac parte din lumi prea diferite pentru a colabora. Anul acesta împlinesc 3 ani de la lansare și sărbătoresc făcând totul mai amplu, mai intens și cu mai mult impact:

  • Până pe 11 octombrie te poți înscrie în competiția principală Startarium PitchDay - cursa cu premii de 120.000 de euro pentru afaceri cu potențial din orice domeniu, între 1 și 3 ani.
  • Chiar azi, rezervă-ți un loc la finala-eveniment, pe 5 noiembrie. În Aula Nouă a Universității Politehnice București. Tema: Mythbusting în antreprenoriat!

Pe 5 noiembrie, Startarium PitchDay va oferi oportunităti de finanțare pentru fiecare stadiu, fie că afacerea ta e în etapa operațională, de scalare internațională sau de ideație. În plus, finala-eveniment va aduce împreună investitori, consultanți de business, antreprenori aspiranți și cele mai promițătoare startupuri locale, pentru o zi de demontat mituri și preconcepții despre ce înseamnă să fii antreprenor în România.