Startup Grind este o organizație care are peste 600 de filiale (chapters) în toată lumea, iar obiectivul acesteia este să crească ecosistemul antreprenorial din peste 125 de țări prin evenimente și parteneriate.

Startup Grind facilitază accesul antreprenorilor la parteneri și la investitori. Cel mai recent eveniment de calibru a avut loc la Tbilisi, Georgia, unde au participat și 10 startup-uri românești, ce fac parte din cohorta Grinders a acceleratorului local BCR InnovX.

În jur de 1500 de persoane au umplut sălile și holurile teatrului Rustaveli din capitala Georgiei. Antreprenori, investitori, oameni de afaceri și parteneri au participat la două zile intense de conferințe, prezentări și discuții.

Pe scenele evenimentului au urcat oameni precum Sheel Mohnot, partener 500 Startups Fintech Fund, care a vorbit despre ce caută investitorii la un startup, sau Amrit Dhir, Head of Global Operations al Google for Startups, ce le-a oferit celor prezenți sfaturi pentru un startup de succes menționând eșecurile Google.

Tot în cadrul evenimentului au fost prezenți oameni precum Sacha Michaud, fondatorul Glovo, Brigitte Baumann, investitorul angel al anului în Europa, ce a investit personal în aproape 100 de companii, dar și mulți alții.

Antreprenorii români, în față cu investitori din Silicon Valley

Tinerii antreprenori români de la startup-urile iziBac, NoteB, MSing with Trauma, Prepi, Heka AI, Credo, Charge Me, 3PM, Vask și Stuffz au avut ocazia să stea de vorbă cu investitori, antreprenori din Silicon Valley. Aceștia le-au analizat business-urile și pitch-urile și le-au oferit sfaturi.

Majoritatea antreprenorilor români au spus că aceste discuții au fost precum un "duș rece" și au considerat că persoane ca Steve Adelman, fondator Nexus Partners, sau Bill Reichter de la Garage Ventures sunt mai tranșanți decât antreprenorii și investitorii români sau europeni.

Câteva dintre cele mai frecvente greșeli pe care antreprenorii români le-au făcut în sesiunile de pitching au fost să nu detalieze îndeajuns de mult modelul de business sau să nu menționeze competiția. Unii dintre ei au vorbit prea mult despre problema pe care startup-ul încearcă să o rezolve și prea puțin despre soluția pe care o oferă.

Un alt lucru foarte important la care se uită antreprenorii este echipa. În general, investitorii preferă startup-urile cu cel puțin doi fondatori și care au în spate oameni potriviți pentru job. De exemplu, dacă ai un produs software trebuie să ai în echipă un om foarte bun pe programare.

Mai mult, startup-urile din România au avut standuri la eveniment și au vorbit cu cei curioși să afle ce fac, care este businessul lor. Holul din Teatrul Rustaveli a fost plin și toți participanții la eveniment au putut sta de vorbă cu antreprenorii români, dar și cu cei georgieni.

Așadar, prima zi a evenimentului, ce a început la nouă dimineața și care s-a încheiat după ce a apus soarele, a fost una plină.

Multe dintre startup-urile românești și-au schimbat prezentările în urma feedback-ului primit. Drept urmare, patru din cele zece startup-uri din cadrul Grinders al BCR InnovX au fost selectate pentru a participa la competiția finală din cadrul Startup Grinders Europe-Asia Connect.

IziBac, locul doi în cadrul competiției Startup Grind Europe-Asia Connect

Așadar, antreprenorii din spatele iziBac, Charge Me, Credo și MSing with Trauma au primit ocazia de a-și face prezentările în fața unui public numeros, însă dintre aceștia doar Raluca Bacinschi-Stratulat a vorbit despre iziBac deoarece ceilalți aveau alte obligații în România și au trebuit să plece înapoi în țară. Asta doar subliniază faptul că nu este ușor să fii antreprenor. Trebuie să balansezi, cel puțin la început, activitatea startup-ului cu jobul care-ți asigură un venit și cu viața personală.

iziBac, startup-ul românesc care vrea să ajute românii să ia note mari la examenul de Bacalaureat, a impresionat juriul și a obținut locul doi în cadrul competiției Startup Grind Europe-Asia Connect. Drept urmare, soții Raluca și Adrian Stratulat, fondatorii iziBac, vor avea ocazia să meargă în SUA și în Silicon Valley în iunie 2020 unde vor putea întâlni investitori și alți antreprenori cunoscuți.

Astfel, românii vor putea merge în SUA și în Silicon Valley și acolo vor avea ocazia să stabilească relații și conexiuni cu antreprenori și investitori americani. Povestea iziBac o poți citi aici, iar Raluca Bacinschi-Stratulat a spus pentru start-up.ro că acceleratorul BCR InnovX a ajutat-o să gândească global și astfel să extindă activitatea startup-ului atât în Europa (pentru examene echivalente ale Bacalaureatului), dar și în SUA pentru SAT, echivalentul Bacalaureatului românesc.

Câștigătorul competiției a fost startup-ul georgian Phubber. Phubber este un marketplace pentru oamenii interesați de fashion. Prin aplicația lor, utilizatorii pot vinde obiectele vestimentare pe care le au prin dulap, dar și pot cumpăra de la alții. Marele avantaj este că pot cumpăra produse cu un grad de uzură mic la prețuri mult mai mici decât din magazine.

Au deja o mare parte din piață din Georgia și vor să se extindă dincolo de granițele țării. Evenimentul a fost o premieră pentru Georgia, o țară cu o populație de aproape patru milioane de locuitori, dar cu pasiune pentru mediul antreprenorial. Caru este un startup georgian care vrea să te scape de bătaia de cap cu reparațiile și cu service-ul mașinii.

Practic, îți pun la dispoziție un băiat care îți duce mașina la reparat, se tocmește cu mecanicii apoi ți-o aduce înapoi. Un alt startup georgian vrea să schimbe felul în care oamenii plătesc și propun un inel din lemn cu care ai putea să faci plăți contactless.