Ca să stai deoparte și să nu-ți începi propria afacere poți găsi scuze variate: ori consideri că ești prea tânăr, ori ai așteptat prea mult și acum nu mai ești în floarea vârstei, nu ai timp, nu ai bani, nu știi de unde să începi. Poți să mai adaugi o grămadă de alte motive pe listă, toate menite să-ți ofere scuza de a nu te transforma într-un antreprenor. Și deși unele sunt întemeiate, toate exprimă teama de a o lua pe cont propriu și de a începe ceva care are potențialul de a schimba lumea.

Vârsta este unul dintre cele mai absurde motive care te-ar putea împiedica să deschizi o afacere. Crezi că există o vârstă perfectă pentru a atinge succesul ca antreprenor? Ei bine, nu.

Avantajele lansării unei afaceri la tinerețe

Scriam recent despre faptul că tinerii din generația Z sunt mult mai dornici, decât se dovedesc a fi milenialii, să înceapă o afacere. Tinerii care au cel mult 18 ani acum sunt mult mai aplecați spre antreprenoriat – 73% dintre elevii de liceu își doresc să pună bazele unei afaceri.

Deși se confruntă cu dificultăți dacă sunt nevoiți să ia un împrumut bancar pentru a-și finanța afacerea, lansarea unui startup la tinerețe poate fi extrem de avantajos.

De exemplu, ai suficient de mult timp cât să faci tot ce îți dorești: să înveți despre domenii în care îți lipsește experiența, să lucrezi la un proiect zi și noapte (dacă dorești), să mergi la conferințe, evenimente de networking, să participi la programe de accelerare. În plus, tinerețea îți acordă avantajul de a învăța și de a te folosi de toate tehnologiile. Și nu în ultimul rând, îți poți permite să dai greș și să o iei de la capăt.

Succesul nu e limitat de vârstă

Sunt suficient de mulți antreprenori foarte cunoscuți care au lansat afaceri de succes după 35 de ani sau chiar și mai târziu.

Chiar dacă nu au s-au născut direct cu telefonul mobil în mâini sau înțeleg, poate, mai greu noile tehnologii, antreprenorii mai în vârstă sunt extrem de dornici să învețe noil skill-uri și să-și perfecționeze cunoștințele pentru a ține pasul cu tendințele din business.

Nu există o vârstă perfectă pentru a a deveni antreprenor sau pentru a avea succes în afaceri. Important de reținut este faptul că trebuie doar să-ți urmezi țelurile și să nu te lași învins de teamă.