Săptămâna aceasta la nivel mondial e organizat evenimentul Global Entrepreneurship Week, pentru promovarea antreprenoriatului la nivel mondial. start-up.ro și wall-street.ro susțin antreprenoriatul românesc. Zilele acestea vom publica mai multe opinii ale fondatorilor din România despre ce îi inspiră și de ce ar trebui să iei calea antreprenoriatului.

Din ce în ce mai mulți tineri se îndreaptă către antreprenoriat. Startup-urile sunt o alternativă față de angajarea într-o corporație, iar parcursul este în continuare dificil. Antreprenoriatul e o inspirație pentru mulți.

Starea antreprenoriatului în România

Potrivit unui studiu EY România, realizat în mai 2015, cele mai importante obstacole în calea începerii unei afaceri în România sunt impredictibilitatea fiscală, sistemul greoi de fiscalizare și nivelul taxelor. De asemenea, accesul dificil la finanțare, lipsa educației antreprenoriale și profesionale și a culturii antreprenoriale, corupția și starea economiei sunt alte obstacole.

La nivelul tinerilor, pentru ei cele mai mari obstacole sunt lipsa capitalului la început de drum, teama de eșec și situația economică incertă.

Finanțarea, o problemă

82% din antreprenori consideră că accesul dificil la finanțare e o mare problemă. 27% din ei spun că accesul e foarte dificil.

Astfel, ajutorul poate veni și din partea Guvernului, prin facilități fiscale pentru investițiile în companiile mici, garanții pentru credite, impozitare redusă asupra câștigurilor din capital și fonduri pentru scheme de finanțare.

Cu toate acestea, aportul cel mai mare la ajutorul companiilor și startup-urilor nu trebuie să vină numai de la Guvern, ci de la incubatoare și acceleratoare. 23% din antreprenori consideră că incubatoarele și acceleratoarele sunt importante, 19% consideră că ar trebui mai multe programe guvernamentale pentru startup-uri și 12% cred că ar trebui mai multe programe de antreprenoriat.

https://www.facebook.com/startupro/photos/a.721474921289900.1073741827.719345518169507/751450054959053/?type=3&permPage=1

Despre starea antreprenoriatului european poți citi mai multe aici. Săptămâna asta strângem opiniile fondatorilor de startup-uri din România de ce antreprenoriatul e bun. Trimite-ne un videoclip cu tine de 30-60 de secunde în care vorbești de ce-ai ales calea antreprenoriatului.