Fitbit Ionic e un ceas inteligent ce aduce aminte de modelul Blaze, pe care Fitbit l-a scos pe piață deja. Are un ecran pătrat, deși specificațiile sale nu au fost scoase în față de către companie. Vorbim aici de primul smartwatch cu adevărat al firmei care a achiziționat Vector Watch, cu aplicații dedicate sporturilor.

La prima impresie, designul nu ne-a impresionat. Forma pătrățoasă nu este pe gustul meu, dar se poate să fie doar o impresie a mea. De asemenea, deși are dimensiuni relativ reduse, ceasul pare masiv în mâna. Cureaua de cauciuc, ori plină, ori cu găurele, nu e nici pe departe stilată. E foarte sport. Și, deși, Fitbit susține că ceasul poate fi purtat toată ziua, nu aș vedea un om de afaceri asortând așa ceva la costum. Nu cu o curea bleu aprins.

Fitbit a fost întrecut de Apple și Xiaomi pe piața purtabilelor. A făcut un pas riscant, a trecut spre smartwatch-uri, deși acestea se vând mai slab decât brățările de fitness.

Ecranul dispozitivului e unul luminos, dar meniul ni s-a părut relativ complicat, butoanele destul de dure la apăsare. Un amănunt al ceasului care-l face interesant e senzorul care măsoară nivelul de oxigen din sânge. Fitbit susține că acesta este folositor la identificarea apneei din somn. Dar asta înseamnă, iar, să porți ceasul inteligent în pat. Sincer, nu înțeleg cum poate cineva să doarmă cu ceasul. Sau oameni care fac sex cu ceasul la mână. Da, am spus-o și pe asta. Eu nu pricep oamenii care stau cu ceasul în pat. Așadar, senzorul de oxigen e interesant, dar nu pentru apneea de somn.

Autonomia e de patru zile, ceea ce e surprinzător pentru un producător care a cumpărat și Pebble (7 zile) și Vector (peste 30 de zile). Dar sperăm la îmbunătățiri pentru alte device-uri.

Nu am testat antrenamentele video de pe ceas, dar și ele ni se par o adiție de marketing, pentru că nu poți vedea ceva cu adevărat bine. În schimb, antrenamentele audio pot fi interesante.

Ceasul Fitbit Ionic va fi lansat în octombrie în România, iar prețul pentru regiunea CEE este de 350 de euro. Am învățat rapid că ceasurile inteligente sunt astăzi doar pentru fitness și muzică, ceea ce Fitbit Ionic integrează foarte bine. Dar îmi dă senzația că arată ca un gadget, dar e unul pe care americanii au pretenția să-l purtăm toată ziua. Și credeți-mă, nimeni nu arată bine cu așa ceva la încheietură, în caz că nu aleargă sau nu face sport de orice fel.