Articolul acesta a apărut în secțiunea „Nota redacției” din newsletter-ul start-up.ro de joi, 21 iulie. Puteți să vă abonați la newsletter aici.


Titlul acestui newsletter se vrea unul amuzant, într-un context cât se poate de serios.

O captură de ecran cu acest comentariu făcut de Adrian Câciu s-a viralizat ieri. Mi se pare incredibilă atitudinea sfidătoare a acestuia la adresa antreprenorilor, mai ales din perspectiva cuiva care a ajuns, totuși, până în funcția de Ministru de Finanțe. Nu doar că îi jignește pe oamenii care muncesc, plătesc taxe și impozite, ci îi sfidează și îi umilește chiar pe cei care, până la urmă, fac lucrurile să meargă într-o Românie care nu se mai vede din mormanul de dosare cu șină sub care a fost îngropată.

Totul într-un mediu care nu este tocmai prietenos cu antreprenorii și care le pune bețe în roate constant, deși ar trebui să se întâmple exact contrariul dacă vrem să avem pretenții de evoluții ca țară. România are în jur de 500.000 de IMM-uri, adică aproximativ 99% din totalul firmelor din economie, potrivit celor mai recente analize ale Comisiei Europene.

În același timp, România se află pe locul 55 din 190 de economii analizate în ceea ce privește ușurința de a face afaceri, potrivit ultimelor evaluări ale Băncii Mondiale. Mai ales în aceste condiții, declarațiile lui Câciu sunt cu atât mai „nefericite”. El și-a cerut scuze pentru afirmațiile făcute anul trecut, pe vremea când era analist economic, iar acum spune că sprijină antreprenoriatul. Greu de crezut că doar pentru că și-a schimbat slujba, și-a schimbat și mentalitatea și părerea. Și chiar și din perspectiva de analist, tot îți ridică măcar o sprânceană așa o percepție despre fondatorii de startup-uri.

De parcă nu era destul de greu și până acum, recent au fost schimbate mai multe aspecte esențiale ale Codului Fiscal, care au fost primite negativ de mediul antreprenorial ai cărui reprezentanți susțin că aceste reglementări în materie fiscală o să dăuneze mediului antreprenorial. Deci astfel de declarații de la un ministru care ar trebui să susțină dezvoltarea economică a țării, ce se bazează pe IMM-uri, fie ele și de acum un an, nu sunt deloc de natură să ofere încredere mediului antreprenorial.

Antreprenoriatul românesc, așa cum este el acum, nu ar trebui oare să fie încurajat să crească? N-ar fi mai util ca, în loc, de apelative de lumea a treia, mai bine să se gândească domnul ministru și colegii lui ce soluții ar putea găsi ca să sprijine firmele românești? Poate în 100 de ani așa ajungem și noi ca Estonia, mă gândesc.