Acest articol a apărut ca o scrisoare trimisă cititorilor start-up.ro în newsletter-ul care se trimite luni. Te poți abona aici.


Deși conferința aceasta e uriașă, durează o săptămână și pe lângă programul oficial mai există o sumedenie de sute de evenimente conexe, am încercat să extrag câteva lucruri învățate în primele două zile. Din discuțiile cu oameni, dar și din ceea ce am ascultat la diferite prezentări.

AI nu va mai avea destule date să fie antrenat bine

Una dintre prezentările de la SXSW a vorbit despre inteligența artificială generativă. Ultimul an a marcat o evoluție a acesteia și a devenit hype-ul anului. Marile companii investesc. Dar AI-ul a fost antrenat pe date. Controversa e și despre setul de date folosit - de multe ori obținut ilegal practic, prin informații de pe internet care nu sunt citate.

Argumentul auzit la SXSW e că inteligența artificială generativă va încetini, motivul fiind că setul de date folosit a fost epuizat deja. Toată istoria lumii, toate lucrurile pe care le-a citit și văzut pe internet. Dar următoarea evoluție va fi mai lentă, mai ales pentru că posibilitatea de a lua informații în timp real e mică. Nu neapărat că nu există capacitate tehnică, ci pentru că site-urile nu vor fi atât de dispuse să le dea.

Bătălia supremației tech se dă pe fața noastră

Apple Vision Pro, Meta Quest sunt device-uri de realitate virtuală și augmentată care ne urmăresc ochii și care vor să ne transforme realitatea. Următoarea bătălie tech pentru supremație se va da pe fața noastră. Și nu numai. Specialiștii la SXSW vorbesc despre faptul că ochii sunt primul pas. Aceste device-uri apropiate de capul nostru vor dori „să ne citească și gândurile”. Cu toate acestea, deși astăzi tehnologia aceasta pare ciudată, ea se va pierde în ambianță. „Fade in to ambiance” spun oamenii aici. Orice tehnologie a fost ciudată la început.

Arhiviștii sunt rockstar-uri azi

La o prezentare ținută de CTO-ul Paramount, compania de producție de filme și multimedia, acesta a spus că în contextul inteligenței artificiale generative, arhiviștii sunt rockstars acum pentru că misiunea lor este să organizeze tot setul de date, tot conținutul vechi, pentru a fi ușor de folosit de către inteligența artificială generativă. Paramount are o arhivă impresionantă, dar care nu e bine organizată pentru a fi folosită de AI. Acum arhiviștii trebuie să o organizeze și adnoteze pentru a putea să ofere date corecte inteligenței artificiale.

AI-ul nu va economisi niciun ban

Inteligența artificială promite productivitate crescută. O vom avea. Promite că vom avea nevoie de mai puțini oameni și mai puține resurse. Argumentul CTO-ului de la Paramount e că inteligența artificială nu va salva niciun ban. Toți banii economisiți din inteligență artificială se vor duce către conținut - mai mult, mai divers, mai mare.

„Business moves at the speed of trust”

La un workshop de pitching pentru startup-uri am descoperit mai multe lucruri. În primul rând, faptul că un minut este tot ce oferă cultura nord-americană pentru un pitch, nu 3 - 5 - 10 minute ca în România. Dar un lucru important e că orice pitch mai întâi setează încrederea interlocutorului. Prin logică (argumente factuale), inimă (argumente emoționale) și bani (de ce să investesc).

Dar toate acestea duc către încredere. Aceasta e esențială în pitch-uri. Și acest lucru e spus de fraza „business moves at the speed of trust”.