start-up.ro, VideoCorp și InternetCorp au lansat documentarul “Romanian Startups: Roaring Tigers of Europe”. Documentarul ”Romanian Startups: Roaring Tigers of Europe” acoperă 33 de ani de istorie, de la primii antreprenori din anii de tranziție, până la primele tranzacții ale companiilor de tehnologie, care au pus România în harta atenției internaționale.

Romanian Startups: Roaring Tigers of Europe - The Extended Series va prezenta oamenii care au construit ecosistemul românesc și care au discutat cu echipa VideoCorp și start-up.ro pentru filmul documentar. În această serie vei afla interviurile extinse și vei găsi mai multe detalii despre cei care au construit antreprenoriatul în România.


La începutul lunii februarie 2022, Branch, un startup fondat de românca Mădălina Seghete în Statele Unite, ce face o analiză de deeplinking, prin care brandurile pot crește veniturile prin analiza link-urilor pe care le folosesc pe smartphone-uri, anunța că a primit o investiție în valoare de 300 de milioane de dolari și ajungea să fie un business evaluat la peste 4 miliarde de dolari.

Spre finalul anului 2023, când a venit în România pentru ediția trecută a How to Web, Mădălina ne dădea vestea că urma să părăsească Branch la începutul acestui an.

Am povestit în interviul integral pentru documentarul Romanian Startups: Roaring Tigers of Europe despre parcursul său în Statele Unite, întâi ca studentă, apoi ca fondator al unui unicorn, și despre planul său de a relua aventura și entuziasmul care însoțesc fondatorii de startups la orice început nou de drum.

Ce vei afla din discuția cu Mădălina Seghete? Câteva dintre principalele declarații mai jos:

”Nu m-aș fi visat vreodată ca fiind antreprenor, fondator de startup, dar cred că viața te duce, câteodată, pe drumuri pe care nu te aștepți dacă spui ”da” unor oportunități. Consider că am fost foarte norocoasă să am parte de aceste oportunități.”

”Mama și-a dorit foarte mult să merg să studiez în State. Citise faptul că dacă ai premii la Olimpiade și ești foarte bun la matematică, poți primi bursă totală. Așa că am aplicat la 25 de facultăți, o nebunie dacă stau acum să mă gândesc. Așa am ajuns în State, iar la acel moment, visul meu era să lucrez pentru o companie mare.”

”În ultimul an de facultate am urmat un curs de antreprenoriat, dar la acel moment părea mai mult un fel de joc: ”Urmez acest curs, dar nu e ca și când voi deveni vreodată asta, voi lansa o companie”. Apoi m-am angajat la Siemens Medical, iar la un moment dat viza mi-a expirat și nu am mai primit una noup, așa că am avut două opțiuni: fie plec din SUA, fie mă înscriu la facultate iar. Am mers iar la facultate, încercam să mă uit la programe cu o lungime de un an pentru că încercam și să țin cât mai mult de bani.”

”Așa am ajuns la Stanford. Așa cum faptul că am ajuns în SUA și am mers la Cornell mi-a schimbat traiectoria profesională o dată, așa faptul că am ajuns la Stanford mi-a schimbat iar traiectoria. Probabil că dacă aș fi ales vreun alt program de master, aș fi ajuns prin alt loc făcând cu totul altceva.”

”Stanford este o facultate extrem de antreprenorială, programul de design părea foarte interesant, am aplicat pentru el și am fost acceptată.”

”Îmi amintesc momentul în care mi-am dat seama că voi deveni fondator de startup. Aveam un profesor acolo la al cărui curs participam și discutam cu el la un moment dat și-i spuneam că e foarte frumos că avem șansa de a vedea atât de multe startup-uri, dar că eu niciodată nu o să fiu în stare să-mi lansez un startup așa ca ei. El îmi spune direct: ”Mădă, dacă tu nu vei face asta, atunci cine crezi că o să o facă?”. Nu mi-a venit să cred ce-mi spunea. ”Ești la Stanford, ești inteligentă, faci lucruri bune. Cine altcineva să lanseze un startup dacă nu tu?!”, a continuat el să-mi spună.”

”Acela a fost momentul în care mi-am spus că eu voi lansa un startup într-o bună zi. A durat ceva până am ajuns în acel punct, a fost o întreagă călătorie să ajung până aici, dar acela a fost momentul în care am ajuns să mă gândesc serios că eu voi lansa un startup.”

”Voi părăsi Branch și voi lansa o companie nouă. Așadar, voi parcurge din nou acest drum. Cel mai probabil voi aborda altfel lucrurile de data aceasta. Poate nu voi mai începe cu un produs gratuit, să pornesc o companie alături de oameni pe care-i cunosc, poate voi ridica investiții mai mici. Sunt multe probabilități, nu știi niciodată.”

”Mi-am spus inițial că nu voi mai lansa vreodată o companie. Dar este un lucru care-ți creează o dependență. E greu să nu o mai faci. Personal, nu mă imaginez ca făcând altceva.”


Roaring Tigers of Europe este o producție start-up.ro și Videocorp, parte din compania românească de publishing de aproape 20 de ani pe piață, InternetCorp. Documentarul a fost realizat cu sprijinul partenerilor BCR, Orange, 2Performant. Partenerii din comunitate au fost Guran Consulting Global, How to Web, Launch, Impact Hub Bucharest, Flaviu Simihaian, Rubik Hub, SoftServe și Universitatea Româno-Americană.

Urmărește documentarul integral mai jos: