Am stat de vorbă cu ea și am aflat - atât din perspectiva mentorului și coordonatorului de programe, cât și din perspectiva avocatului - care sunt pașii pe care startupurile aflate la început de drum ar trebui să le facă pentru a-și garanta succesul în afaceri, dar și care sunt lucrurile importante pe care acestea le ignoră. Află mai multe despre acceleratorul InnovX-BCR de aici.

Dorește-ți succesul

”În calitate de director al cohortei Startups 2021, am văzut acceleratorul din toate unghiurile sale și am înțeles - la cald și din interior - toate frământările și complexitatea problemelor care vine la pachet cu strălucirea ideii de inovație. Este un exercițiu greu, un exercițiu în care toate companiile intră oarecum relaxate, dar ajung să înțeleagă că nu sunt tolerate anumite derapaje, că este nevoie de multă disciplină și de multă voință. Asta, viziunea mea, reprezintă și efortul necesar pentru a pune în piață un produs sau un serviciu de succes”, explică avocata.

Mădălina Hristescu este de părere că nu poți ajunge la succes dacă nu ți-l dorești cu adevărat. Asta presupune că, dacă ai fost acceptat într-un accelerator, abandonul nu trebuie privit ca pe o opțiune.

”Cred că cel mai important lucru este decizia interioară. Trebuie să fie absolut convinși că vor să facă din produsul lor un produs de succes. Și cred că e un aspect valabil și în viața de zi cu zi. Dacă ai intrat aici, e bine să mergi până la capăt printr-un efort susținut pe toate direcțiile. Aici este un soi de școală - intri într-un campus din care nu ai voie să ieși, trebuie să înveți și să livrezi atunci când se cere. Dar nu în sens dictatorial - ci în sensul în care este foarte apreciată silința și implicarea oamenilor. Acestea se văd în rezultatele de la sfârșit. Timpul este scurt - sunt doar 6 săptămâni”, detaliază ea.

InnovX-BCR este un accelerator foarte intens, iar cei care se gândesc să aplice pentru una dintre cele trei cohorte ce vor fi organizate anul viitor trebuie să ia în calcul că vor trebui să se implice zilnic, și să lase ”în urmă tot ceea ce înseamnă distracție, tot ceea ce înseamnă lucruri din afară”, mai explică ea.

”Share your company”

Mădălina Hristescu este convinsă că un business sau un produs nu poate ajunge de succes dacă fondatorul (sau fondatorii) nu implică și persoane din exterior, cu knowledge necesar, în procesul de dezvoltare.

”Unul dintre cele mai importante sfaturi: share your company! Cu alte cuvinte, nu pleca la drum singur. Ai încredere în faptul că doar într-un parteneriat sau doar având alături mai multe minți poți ajunge departe. Sunt foarte mulți care vin și cred că pot face singuri din business-ul lor un succes internațional. Este foarte greu și dacă ne uităm în jur, la istoria unicornilor, cele mai bune rezultate se obțin când sunt mai multe minți în aceeași companie și pe același drum către succes”, punctează ea.

Să știi ceea ce nu știi

Într-o notă similară, avocata pune accent pe cunoștințe - de data aceasta pe cele care le lipsesc antreprenorilor, dar pe care le pot dobândi rapid în cadrul acceleratorului InnovX-BCR cât timp există deschidere.

”Un alt sfat pe care l-aș da - să știi ceea ce nu știi. E foarte important să înțelegi că nu le știi pe toate. Vin foarte mulți care cred că le știu pe toate și nu înțeleg este să fii expus la expertize diferite, să vezi și să-ți asumi responsabilitatea angajării unor oameni în procesul tău de creștere de specialitate. InnovX-BCR are un atuu imens din această perspectivă, pentru că aici sunt mentori care vin, pe de-o parte, din afaceri proprii sau care vin din corporații de prim rang, sau care au istorii îndelungate în afaceri foarte mari; iar pe de altă parte au expertize complet diferite. Asta pentru un startup la început de drum este o resursă extrem de importantă”, explică Hristescu.

Mai mult, continuă ea, ”knowledge-ul pe care îl câștigi aici este imens: de la cum să vinzi mai bine până la ce instrumente juridice să folosești; de la procese de compliance până la strategii de scalare; de la strategii de aducere a unor fonduri de investiții până la marketing și IP. Și partea de mergers & acquisitions este foarte importantă în program. Sunt foarte multe expertize aduse sub aceeași umbrelă, de care startupurile beneficiază nelimitat. Sper și îmi doresc foarte tare ca toate startupurile din toate programele, din toate acceleratoarele, să înțeleagă că este foarte important acest aspect - ai nevoie de expertiză specifică pe fiecare dintre activitățile pe care ți le-ai propus și pe care un startup le va avea în drumul către succes”

Juridicul are o importanță majoră

Am întrebat-o pe Mădălina Hristescu și care sunt aptitudinile și cunoștințele pe care fondatorii aflați la început de drum nu le consideră esențiale, dar care au un impact major asupra succesului afacerii.

”Printre cunoștințele la care nu se gândesc la început de drum se numără și cele legate de aspectele legale. Toată lumea se gândește «am o idee bună, o pun în practică și mai vedem ce se întâmplă pe drum». Realitatea este următoarea: o companie sănătoasă pleacă sănătos din primul moment. Ai nevoie să te uiți, pe secțiuni, la toate aspectele care, în perspectivă, vor face parte din viața startupului tău - juridicul este esențial, partea legală este esențială”, punctează ea.

În cadrul workshopului pe care îl susține pentru toate cohortele, Hristescu aduce în discuție și instrumentele juridice de care antreprenorii se pot folosi pentru a-și ține angajații și partenerii motivați. ”Din 2016, a devenit posibilă și e foarte utilă instituția «stock options plan» - ea reprezintă o modalitate concretă prin care poți antrena și poți deschide apetitul oamenilor cu care lucrezi pentru a contribui la creșterea afacerii tale. De aici, discuțiile sunt lungi, dar, din păcate, nu există această mentalitate în partea aceasta de lume. În țările occidentale, o asemenea abordare face parte din ADN-ul unui startup - atunci când pornești la drum îți stabiliești foarte clar cum aduci și alți oameni care să creadă, să tragă alături de tine și să rămână alături de tine pe termen lung”, explică ea.

Mădălina Hristescu le reamintește fondatorilor și despre nevoia de a avea totul pus la punct din punct de vedere legal - fie că vorbim despre drepturile de proprietate intelectuală, despre data compliance, sau chiar despre drepturile și obligațiile cofondatorilor.

”Mai sunt, apoi, aspectele legate de compliance, de Intellectual Property - sunt multe aspecte juridice care, în opinia mea, sunt esențiale. M-am întâlnit cu startupuri cu produse minutate, cu fondatori extraordinar de deștepți și cu viziune, dar care nu și-au putut pune produsul în piață pentru că au pornit fără a avea în vedere anumite aspecte legale. Un alt sfat pe care îl dau întotdeauna este să-și tranșeze din prima zi relațiile asociați, drepturile, obligațiile, limitele de decizie, implicarea într-o direcție sau alta, modalitatea de ieșire dintr-o companie - sunt foarte multe clauze esențiale de care trebuie să se țină seamă încă de la început. Cu alte cuvinte, este necesar să gândească, să implementeze și să semneze un shareholder's agreement încă de la început”, detaliază ea.

InnovX-BCR, ”un soi de parenting individualizat”

Am vorbit cu Mădălina Hristescu și despre modul în care funcționează lucrurile la acceleratorul InnovX-BCR și la ce se pot aștepta fondatorii odată ce au fost acceptați în una dintre cele trei cohorte.

”Ceea ce facem noi la Innvox-BCR este exact acest lucru un soi de parenting individualizat, fără teorii și reguli generale, ci mai degrabă cu sfaturi si analize individuale și provocatoare, foarte applicate și orientate exclusiv către soluții concrete și practice. Fiecare dintre cohorte debutează cu un modul extrem de important, de diagnoză (așa se și numește - “Diagonsis”), în care fiecare dintre companiile selectate, este supusă, în sesiune individuală, unui proces de screening, de analiză detaliată, cu focus pe nevoi și puncte slabe cu scopul de a le ajuta concret și de a identifica împreună cele mai potrivite soluții și manière de abordare a acestora”, detaliază ea.

”Exercițiul este crucial, în primul rând pentru că la el participa și sunt implicați activ unii dintre cei mai valoroși mentori, care-și pun la bătaie toate resursele: expertiza, experiența, relații/ networking, creativitate, intuiție dar mai ales timp și efort. Motto-ul acestor exerciții este că nu există idei proaste, ci doar idei care duc la alte idei care duc la concluzii utile, într-un fel sau altul. Ceea ce generam in urma acestor analize este o listă și o prioritizare a nevoilor critice în evoluția imediată a fiecărui startup in stadiul în care se află, pe care apoi ni le luăm cu toții ca teme astfel încât pe parcursul întregului program de accelerare ( 6 săptămâni) sa le acoperim sau cel puțin sa le adresam corect in viitor”, continuă avocata.

”Este un program în care aș intra fără să mă gândesc dacă aș avea un startup”

”InnovX-BCR este una dintre cele mai frumoase și mai profesionale comunități cu care am interacționat. Sunt oameni extrem de valoroși - peste 70 de mentori - sunt oameni de acțiune, antreprenori și oameni care au învățat din propriile greșeli, care știu să îmbine foarte bine ideile creative și răspunsurile rapide cu planurile de viitor bine puse la punct și cred că, dacă startupurile din acest accelerator știu să vadă lucrurile la adevărata valoare, ele ajung să scoată din acest program un produs extrem de bun. InnovX-BCR este un soi de bucătar care vine și gătește cu ce ai tu prin frigider și, în final, ajunge să scoată un produs cu stele Michelin. Este un program în care aș intra fără să mă gândesc dacă aș avea un startup. Pe de altă parte, însuși proiectul InnovX-BCR a avut ambiția să devină scalabil și a reușit, în trei ani de zile, să se autodepășească și să devină, în cadrul acestui ecosistem, un hub de educație și de creștere a antreprenorială la nivel global”, conchide avocata.

Acceleratorul este un proiect realizat în parteneriat cu UiPath, Microsoft, Startup Grind, Modex, Mindspace și ELITE. BCR acoperă costurile pentru toate bursele alocate antreprenorilor din acest proiect, cursurile și costurile logistice.