Aceasta este o mică parte din povestea sa, a organizației pe care a fondat-o, Fundația Inima Copilului, și a proiectelor pe care le finanțează, în parte, prin banii pe care îi câștigă ca șofer partener Uber în Cluj.

De profesie asistent social și educator, Tiberiu Sînpetrean le-a cam făcut pe toate. Nu se sfiește să recunoască faptul că a lucrat ca taximetrist, că a muncit prin Italia, Spania sau Franța, că a dus porțelanuri și pantofi în Ungaria ca să aducă electrocasnice la noi și să le vândă. Așa a reușit să-și pună niște bani deoparte și să facă o serie de mici investiții imobiliare și să pună pe picioare afaceri, care-l ajută să aibă o viață suficient de bună și să contribuie la bugetul fundației sale (în total, cam 10% din veniturile pe care le scoate din afaceri și închirieri le bagă în Fundația Inima Copilului).

A fost întreprinzător încă de mic. Și organizat, trăsătură pe care spune că a moștenit-o de la tatăl său și care îi e de mare ajutor acum pentru a reuși să pună în practică tot ce își propune. ”Prin clasa a 4-a vindeam pixuri din acelea cu cap panda. Le luam cu un leu și le vindeam cu 3 lei”, spune el amuzat.

De Uber s-a apucam acum puțin mai mult de un an, la scurt timp după ce serviciul de ridesharing s-a lansat în Cluj (are deja la activ aproximativ 4.000 de curse). Auzise de Uber pe când era în vizită la Londra la fiul său (care lucra în acel moment pentru Facebook) și i s-a părut interesant. În plus, faptul că a devenit șofer partener Uber îi oferă un lucru esențial: are libertate totală de mișcare și poate susține financiar proiectele fundației sale.

Tarifele curselor Uber, direct în contul fundației

”Cred că sunt singurul șofer care are legat contul de fundație pentru plăți”, spune el. ”Am găsit o variantă foarte bună pentru a demara și a susține din punct de vedere financiar proiectele fundației. Uberul este un birou mobil pentru mine. Când nu sunt la birou, sunt în biroul mobil, ascult ce zice lumea și conturez proiecte”, completează domnul Tibi, așa cum este cunoscut de lumea din Cluj.

Află ce ai de făcut ca să ajungi șofer partener Uber.

Nu sunt foarte mulți bani, aproximativ 4.000 -5.000 de lei, după ce mai scade cheltuielile (de obicei lucrează cam 2-3 ore dimineața, vreo 2 după-masa și în weekend-uri), însă prezența pe platforma Uber îi oferă și posibilitatea de a cunoaște oameni, de a asculta povești, de a-și face cunoscute proiectele Fundației Inima Copilului (care are un buget de aproximativ 200.000 de lei) și de a crea conexiuni, mai ales că printre clienții săi sunt oameni care lucrează în multinaționalele din oraș.

Când văd o problemă și o necesitate știu că trebuie făcut ceva. Și când trebuie făcut, apăs pe accelerație

”Clujul se mișcă prin companiile din zona de IT, iar alături de ele ne mișcăm și noi pe 4 roți”, afirmă Tiberiu. De altfel, o bună parte din companiile de tehnologie din oraș îi sunt parteneri în fundație (printre ele, Endava, Catalysts, Softvision) și contribuie cu fonduri sau voluntari în proiectele derulate.

”Jobul meu de bază este profesor, asistent social, psihopedagog, manager de proiect, action man”, se recomandă Tiberiu Sînpetrean. Iar palmaresul său stă mărturie.

A pus umărul la crearea Școlii Speciale nr.2 din Cluj (înființată în 1993) și transformată din 2000 în Școala Specială – Centru de Resurse şi Documentare privind Educaţia Integrată/Incluzivă, primul centru de acest fel din ţară. Și în acea perioadă era omul care reușea să găsească fondurile necesare pentru a pune lucrurile în mișcare.

”Când văd o problemă și o necesitate știu că trebuie făcut ceva. Și când trebuie făcut, apăs pe accelerație. Ori cu alte business-uri, ori alerg prin târg, tot rezolv problema. Dacă nu mă primesc pe ușă, intru pe geam, sau pe horn. Secretul e să nu renunți. Întotdeauna e o soluție. Dacă gândești pozitiv găsești soluția”, povestește domnul Tibi.

Proiectele Fundației Inima Copilului

Pentru că i-a plăcut dintotdeauna să lucreze cu copiii și să ajute la dezvoltarea lor, Tiberiu Sînpetrean a creat Fundația de Asistență Socială Inima Copilului acum mai bine de 20 de ani, cu scopul de a rezolva, dar și de a preveni, problemele socio-educative și de sănătate ale copiilor din județul Cluj. S-a axat pe familiile și copiii din mediul rural și încearcă permanent să le faciliteze celor mici accesul la servicii de asistenţă socială, sănătate şi educaţie. Lucrează cu familii care au de la 2 la 14 copii, majoritatea din județul Cluj, dar și din Mehedinți sau Gorj.

”Pe mine mă interesează să dezvolt România. Când lucrezi cu cei mici formezi caractere, creezi un viitor pentru acei copii”, afirmă Tiberiu.

Printre proiectele pe care le-a implementat prin intermediul fundației în cei 21 de ani de când lucrează cu copiii se numără jocurile minții – concursuri și competiții de șah, caravana sufletul copilului – spectacole caritabile în mediul rural, spectacole, competiții organizate, ateliere de pictură și muzică de ziua copilului, tabere și excursii pentru copiii din grădinițe și școli din mediul rural.

Citește și despre prima experiență ca șofer partener Uber a lui Claudiu.

De asemenea, derulează activități de terapie de grup prin joc pentru a încuraja educația non-formală. ”Copiii învață mult mai ușor prin joacă, rețin și pun în practică și când devin adulți”, precizează el.

Face donații de medicamente, haine, mâncare și chiar duce mobila pe care lumea nu o mai dorește prin casă familiilor care nu dispun de venituri prea mari. Le găsește oamenilor de muncă, îi ajută să închirieze case, repară acoperișuri.

Pe mine mă interesează să dezvolt România. Când lucrezi cu cei mici formezi caractere, creezi un viitor pentru acei copii

Când le face pe toate? ”Ziua mea are 48 de ore”, spune amuzat Tiberiu Sînpetrean. De exemplu, în aceste momente pregătește acțiunea Cadou de Crăciun. Chiar la începutul acestei săptămâni depusese actele la primărie pentru a avea acces la cinematograful Mărăști și să organizeze un spectacol de Crăciun pentru cei mici. Totodată, și în această iarnă va strânge cadouri prin Shoe Box.

Disciplină, organizare și o echipă foarte bună

”Trebuie un pic de organizare, de disciplină. Și o echipă foarte bună. Nu aș fi ajuns nicăieri fără echipa mea”, afirmă Sînpetrean. Lucrează, în permanență, cu vreo 5 oameni de bază în cadrul fundației, dar și cu o grămadă de voluntari, fie ei de la firmele din oraș, studenți de la Conservator, Facultatea de Teologie, Facultatea de Medicină, Facultatea de Asistență Socială și multe alte organizații. Iar la realizarea proiectelor sunt implicate și autoritățile locale, școlile, grădinițele, biserica, cabinetele medicale.

”Am construit întotdeauna relații, am gândit pozitiv și am îmbinat business-ul cu socialul, socialul cu medicalul, medicalul cu religiosul și cu oficialitățile și le-am pus pe toate cap la cap”, povestește fondatorul Fundației Inima Copilului.

Pentru a reuși să se organizeze mai bine, împarte acțiunile fundației în 4 zone mari. Astfel, prin martie organizează serbările de mărțișor și 8 martie, continuă cu evenimentele de 1 iunie în mediul rural, toamna organizează acțiunea ghiozdanul cu rechizite (de exemplu, în 2017 au reușit să doneze 120 de ghiozdane în Dumbrava), și evenimentele legate de sărbătorile de iarnă. ”După începerea anului școlar continuăm cu terapia prin joc și cu acțiunile de sănătate în școli”, completează el.

În ceea ce privește cel din urmă proiect, educația pentru sănătate în școli, Sînpetrean spune că voluntarii abordează diferite teme pentru a le veni în ajutor copiilor. ”Am predat în vreo 10-15 școli teme precum influența tutunului, a alcoolului, drogurilor, educație sexuală, sănătate și igienă orală în grădinițe, alimentație sănătoasă”.

Ajutor și pentru bătrâni

În afara proiectelor pentru copiii, Tiberiu Sînpetrean lucrează de vreo 10 ani și pe proiecte pentru bătrâni. A ajutat la deschiderea a 4 dintre cele mai mari cămine de bătrâni din județ, iar de ceva timp reunește în acțiunile fundației atât bătrânii cât și copiii. ”Bătrânilor le mai poți oferi doar servicii, poți să le faci viața un pic mai frumoasă. Derulăm proiecte comune pentru că bătrânii văd în copii nepoții lor, iar copiii îi consideră bunicii lor. Mergem cu cei mici să-i colindăm de sărbători, iar de 1 iunie câțiva bătrâni au fost în juriul unei competiții pentru copii”, mai spune Sînpetrean.

O altă serie de proiecte implementate în mediul rural au vizat activități de consultanță în afaceri. ”Îi învăț să facă bani, să dezvolte o comunitate rurală și să se poată descurca singuri”, precizează acesta.

Nu în ultimul rând, prin activitatea sa de pe platforma Uber, Tiberiu Sînpetrean oferă și curse gratuite persoanelor cu handicap. ”La 3 curse cu bani, 1 este gratuită”, afirmă el. ”Știm cine sunt beneficiarii pentru că își depun dosarul la noi, la fundație”, completează fondatorul Fundației Inima Copilului.

Bunătatea, farmecul unei persoane

L-am prins pe Tiberiu Sînpetrean la telefon seara, în timp ce se întorcea de la casa unui beneficiar. Era, ca de obicei, la volan, în biroul său mobil, după o zi plină. ”Dacă ar fi să scriu o carte despre tot ce facem, mi-ar mai trebui o viață”, mi-a spus el cu voie bună, atitudinea pozitivă caracterizând, de fapt, toată conversația noastră.

Deși pare neobosit, recunoaște că are și momente în care ar vrea să renunțe la tot, însă se alimentează cu dorința de a schimba viitorul unor oameni mici. Și va continua să facă acest lucru cât va mai putea. Deocamdată va continua să fie șofer partener Uber și să strângă bani și oameni buni pentru fundația sa. ”Să faci bine nu-i păcat. Ce face farmecul unui om e bunătatea lui”, îmi mai spune Tiberiu Sîmpetrean, omul care încearcă să schimbe, puțin câte puțin, viitorul țării noastre.