OnePlus nu a lansat doar un singur telefon la început de 2024. Ai văzut deja review-ul lui Florin Cașotă pentru flagship-ul companiei, OnePlus 12. E poate unul dintre telefoanele care vor rămâne în top 5 anul acesta. Dar eu am avut altceva. Am avut OnePlus 12R, telefonul pentru cei care vor mult, dar nu vor să dea mult. OnePlus 12R este ceea ce putem numi simplu - baby flagship. Adică modelul de anul trecut cu mici modificări și cu preț decent. Hai să vedem cum s-a comportat.

Într-o lume ideală tu ți-ai schimba telefonul cam o dată la 2-3 ani. Asta dacă nu-l scapi pe jos sau îl trântești. Performanța telefoanelor de azi din 2023-2024 față de cele din 2020 e mai bună. Camerele sunt mai precise, jocurile sunt optimizate, bateriile mai bune, filmările mai clare. Dar unii oameni vor cele mai noi dispozitive.

Dacă tu ești printre cei care au avut OnePlus 7, să zicem, OnePlus 12R ar putea să fie telefonul tău favorit. Pentru că este aproape de puritatea originală OnePlus, chiar dacă aceea nu mai poate fi regăsită. E telefonul acela cu cele mai bune specificații, de obicei de anul trecut, dar la un cost bun. E un proces natural. Acum producătorii lansează telefoane cu Snapdragon 8 Gen 3, cel mai nou procesor. Normal că acesta e scump.

După aceea mai plătești și pentru cercetarea făcută de producători pentru cele mai noi feature-uri. Dar pe măsură ce vor trece lunile, spre final de an vei vedea telefoane mai ieftine cu Snapdragon 8 Gen 3. Iar anul viitor vei vedea telefoanele de anul acesta promovate ca mid range.

OnePlus 12R e poate în momentul de față cel mai avantajos baby flagship de pe piață. Asta cred eu. Deși nu e perfect.

Design

OnePlus 12R este practic OnePlus 11 de anul trecut. Vorbim de un telefon de 207 grame, destul de greu cât să dea impresia de flagship și o grosime de 8,8 milimetri. Dacă OnePlus 12 e foarte grăsuț, OnePlus 12R se simte ca un telefon mai compact.

Ecranul din față are 6,78 inci și e curbat, cu un modul de cameră în centru. E un design standard pentru OnePlus care-mi place, pe față e foarte greu să diferențiezi telefonul față de fratele mai mare.

Marginile superioare și inferioare sunt drepte și din aluminiu, iar pe margini ai butonul de Pornire, butoanele de volum, dar și butonul standard de la OnePlus, acel switch care poate fi setat pentru a da telefonul pe Mute.

Față de OnePlus 12 spatele are un modul de cameră circular în partea din stânga sus și este un pic mai mic, dar destul de mare cât ca telefonul să nu stea drept pe masă. E o poziționare care nu îmi place în mod special, pentru că telefonul nu are destul de mult echilibru. Spatele telefonului este mat în versiunea neagră și mai lucios în versiunea albastră și se simte de calitate. Nu are mixul acela de culori de pe OnePlus 12, dar este curat și nu atrage amprente.

Display-ul de 6,78 inci este un AMOLED cu o rezoluție un pic mai mică decât pe OnePlus 12, dar deloc slabă - 2780 x 1264 de pixeli. Ecranul are rată de refresh de 120 de Hz, e Gorilla Glass Victus 2, la fel ca modelul mai scump, și HDR 10+. E un LTPO de a 4-a generație care mi-a plăcut, în culori corecte. Luminozitatea maximă e cea de 4.500 de niți, dar nu o vei întâlni probabil, pentru că aceasta apare în soare puternic, ca să compenseze. Nu te gândi că luminozitatea aceasta prezentată de producători te orbește. Nu. Ea apare doar în condiții exterioare când soarele de obicei face imaginea mai greu de înțeles.

Ecranul are și PWM Dimming la 2160 Hz pentru a-ți proteja ochii de radiații, care te pot afecta pe termen lung și să nu te lase să te odihnești cum trebuie.

Specificații tehnice

OnePlus 12R are Android 14, procesorul Snapdragon 8 Gen 2, adică flagship-ul de anul trecut. Capacitatea de stocare e de 256 de GB și memoria RAM este de 16 GB.

La nivel de performanță, diferențele față de modelul OnePlus 12 sunt minore. Procesorul este cel mai bun de anul trecut și este bine optimizat. Nu se încălzește, iar ceea ce am zis despre telefoanele de anul trecut cu acest model se aplică și pentru OnePlus 12R. Efectiv, diferențele sunt infime și telefonul va fi performant în browsing și în jocuri, fără nicio problemă. Toate titlurile posibile funcționează la capacitate maximă, Asphalt 9 sau Call of Duty. În spatele lui 12R OnePlus a pus Trinity Engine, care cu ajutorul algoritmilor îmbunătățește performanța în mod inteligent în jocuri. Vei observa HyperBoost, adică telefonul învață ce titluri joci și optimizează performanța, dar și consumul bateriei, dar și Hyper Rendering cu ajustare dinamică a GPU-ului.

Aceste baby flagship-uri pot fi descrise efectiv prin review-ul de anul trecut. Dacă te uiți la OnePlus 11, e cam același telefon. Personal nu am întâlnit probleme, iar sistemul de operare e stabil - Android 14 cu un skin Oxygen OS clasic de la OnePlus, care nu are atât de multe aplicații bloatware, adică preinstalate de către producător.

Bateria este și ea impresionantă, o caracteristică deja standard pentru OnePlus. Are 5.500 de miliamperi și încărcare SuperVOOC la 100 de wați, ceea ce înseamnă că-n 26 de minute vei ajunge la 100% cu încărcătorul din pachet. Autonomia pe care am văzut-o eu a fost de aproximativ o zi jumătate - folosind telefonul în principiu pe date mobile și ceva WiFi, cu un mix de YouTube, browsing, jocuri și streaming. OnePlus promite 4 ani în care bateria va avea o capacitate de peste 80%.

Un alt lucru cu care se laudă OnePlus este răcirea, cu un vapor chamber de capacitate mare și care ar asigura disiparea căldurii de 3 ori mai bine. Acest lucru se vede, telefonul nu s-a încălzit într-un mod neplăcut în timpul folosirii, inclusiv în jocuri. Temperatura ar trebui să fie cu 7 grade Celsius mai mică și transferul căldurii e mai bun cu 41%.

Telefonul este pregătit pentru WiFi 7.

Camere foto

Camerele foto de pe OnePlus 12R mi-au plăcut. Acestea sunt diferite de cele de pe modelul de top.

Camera principală e un senzor Sony IMX 890 cu stabilizare optică de 50 de megapixeli, un obiectiv macro și o cameră ultra wide la 112 grade Sony IMX 355.

Ce mi-a plăcut la cameră a fost modulul principal care oferă culori bune, non-saturate, dar naturale, detaliate. De asemenea, la zoom 2X imaginile arată foarte bine. În condiții de luminozitate scăzută, imaginile sunt de calitate, dar nu nenatural ewditate. Un plus este și modul portret care scoate fotografii de calitate.

Camera macro rămâne pentru mine un mister. Poate unii oameni o folosesc, dar pentru mine nu a fost utilă. Are 2 megapixeli. Poți să filmezi Full HD la 30 de cadre pe secunde sau 4K la 30 de cadre pe secundă. Aici sunt limitările față de modelul de top, pentru că niște 60 fps nu ar fi stricat.

Poți să fotografiezi și cu sistemul ProXDR, care e un algoritm pentru imagini HDR cu umbre și culori mai bine conturate.

Cred că la camere, deși lucrurile nu sunt slabe, sunt cele mai mari diferențe față de modelul de top, care poate fi folosit într-un mod mult mai versatil, cu o cameră periscop 3X, cu un nou senzor de la Sony pentru camera principală. Cred că poți să fii mai liber cu OnePlus 12, dar pentru nevoile obișnuite, OnePlus 12R are soluțiile suficiente.

Preț și disponibilitate

OnePlus 12R costă în momentul de față în România 3.350 de lei. Telefonul de anul trecut se mai găsește acum la 3.300 de lei, deci același cost. Dacă te mai uiți pe piață la telefoane cu procesor Snapdragon 8 Gen 2 vei găsi Motorola Edge 40 Pro la 3.900 de lei, Honor Magic 5 Pro dar care e 4.700 de lei, Xiaomi 13 la 3.600 de lei, Samsung Galaxy S23 la 3.200 de lei în configurația de bază.

OnePlus 12R are mai multe avantaje. Ecranul e impresionant, capacitatea de stocare suficientă și ai RAM cât să te plictisești de ei. Camerele sunt din ce în ce mai bune, iar dacă nu ești cel sau cea care ia telefonul de anul acesta, dar vrei performanță, atunci OnePlus 12R e o ofertă greu de refuzat.

Da, OnePlus 12 îmi place mai mult la design, un an face diferența. Da, are mai multe feature-uri AI, dar pentru majoritatea oamenilor va fi efectiv același telefon.

Concluzie

OnePlus 12R e telefonul celor care au trecut prin cursul de educație financiară. Celor care vor ce e mai bun, dar care știu că nu trebuie să cumpere neapărat ultimul lucru care a apărut pe piață. Nu cumperi mai puțin cu 3.300 de lei, ci cumperi mult. Americanii ar spune „bang for buck”. Dacă ai fi la piață, prețul pe gram la 12R e mult mai bun decât la alte flagship-uri.

Vrei să găsești cusur? Vei număra pixelii, vei vedea diferența mică de design, vei sta să compari camerele, deși nu le vei folosi la nivelul maximum. Dacă OnePlus 12 e un telefon pentru cei care vor un lucru foarte specific - ce e mai bun, inclusiv la cameră, OnePlus 12R e pentru cei care vor un telefon bun.