Goodlegal a fost lansat în noiembrie 2022 și voia să automatizeze crearea de documente legale de către startup-uri. Într-un email transmis membrilor, Vasile Țiple, CEO al Goodlegal, anunță închiderea platformei.

Goodlegal a fost o platformă care facilitează conformitatea legală pentru companii, având ca scop simplificarea juridicului, oferind persoanelor fizice și companiilor o platformă de infrastructură juridică prin care să poată colabora cu partenerii lor contractuali.

Goodlegal a primit o investiție pre-seed de 1,2 milioane de euro de la primii investitori ai UiPath, Earlybird Digital East Fund (care au condus runda de finanțare), Credo Ventures și Daniel Dines, dar și de la cel mai recent fond de investiții în tehnologie, Underline Ventures.

Am scris câteva detalii despre acest anunț în acest articol.

start-up.ro a discutat cu Vasile Țiple, unul dintre cofondatorii platformei, pentru a afla mai multe despre această decizie luată la un an după fondare și după o investiție de 1,2 milioane de euro. Deoarece considerăm că se pot trage lecții pentru fondatori inclusiv din poveștile startup-urilor care nu au reușit.

„A fost o decizie foarte grea având în vedere că platforma a devenit operațională cu majoritatea funcționalitaților sale abia în perioada august-septembrie 2023 și prin urmare nu am avut mult timp la dispoziție că să validăm tot ce am construit”, a explicat Vasile Țiple pentru start-up.ro.

El menționează că „dezvoltarea a durat mai mult deoarece este o platforma complexă cu foarte multe funcționalități care pot rezolva atât nevoile juridice de legal tech ale persoanelor fizice, cât și a celor juridice. De exemplu, ciclul de vânzare la o asemenea platformă către o companie enterprise poate dura luni bune”, spune acesta.

El menționează că au existat și probleme interne de comunicare în echipă, dar și de sincronizare, ceea ce a consumat din energia startup-ului și focusul care trebuia alocat dezvoltării platformei.

„Contextul economic nu a ajutat deoarece investitorii acum vor să vadă rezultatele mult mult mai repede decât în perioada pre-2022, iar timpul îndelungat de dezvoltare, marcat de neînțelegeri interne care au consumat din energie și resurse, cuplate cu o piață dificilă care avea nevoie de focusul nostru total, au dus la o întârziere a demarării eforturilor de marketing și sales, consecința fiind rezultate slabe pe partea de utilizare a platformei”, spune Țiple.

1.100 de utilizatori la nivel global

Goodlegal a reușit să ajungă înainte de acest anunț la 1.100 de utilizatori în toată lumea, de la persoane fizice, freelanceri și companii, dar nu a existat timpul pentru a valorifica ce au construit pentru că s-au terminat banii.

„Când ți se termină banii trebuie să ai (i) ori un revenue stabil care să-ți permită să supraviețuieșți perioadelor dificile din piață, (îi) ori niște numere foarte puternice că să mai obții o rundă de finanțare, (iii) ori o echipa super solidă care să aibă aceeași viziune cu privire la produs și sacrificiile care se impun până când ajunge un succes, iar Goodlegal din păcate din varii motive, nu a bifat convingător niciunul dintre punctele de mai sus. Factorul comun la cele trei puncte este timpul, iar noi nu l-am folosit cum trebuie pe cel pe care l-am avut”, a spus Țiple pentru start-up.ro.

Strategia lor era să devină o platformă de referință înainte de a avea venituri solide. Goodlegal a pornit cu o versiune gratuită până să monetizeze utilizatorii cu nevoi mai mari.

„Din păcate, nu au funcționat anumite lucruri din strategie în România care încă este ani lumina de orice digitalizare serioasă. Poate am fi avut mai multe șanse în țări mai dezvoltate, însă nu eram fizic prezenți acolo, acest lucru era în strategie după o nouă rundă de finanțare pe care din păcate nu am mai luat-o”, spune fondatorul Goodlegal.

„Monetizarea, de asemenea, ar fi fost următorul pas după ce aveam platforma cu funcționalitățile din roadmap pregătite pentru planul plătit finalizate. Aveam o înțelegere inclusiv privind integrarea semnăturii electronice calificate direct în Goodlegal fapt ce ar fi făcut platforma utilizabilă și pentru interacțiunea cu autoritățile”, spune acesta.

El menționează, de asemenea, că ultimele modificări legislative au schimbat lucrurile. „După cum ai văzut din ultimele propuneri legislative în domeniu în România se face un pas înainte și zece înapoi pe digitalizare și autoritățile își doresc din nou să recunoască doar semnătură calificată. Legile sunt făcute în continuare în România fără niciun studiu de impact sau cu vreo înțelegere a domeniului care este reglementat”, spune Țiple.

Astfel, una dintre concluziile sale e că nu trebuia să pornească o companie în România, deoarece mediul legislativ este imprevizibil, birocratic și nu este deloc făcut să încurajeze dezvoltarea startup-urilor.

„Startup-urile au nevoie de legislație specifică că să poată experimenta, dezvolta, angaja flexibil, un regim legal care să le permită să se dezvolte, nu să rămână prizonierii unor legi negândite”, spune antreprenorul.

El adaugă că „mulți angajați în România încă nu sunt dispuși să se alăture unui startup dacă nu există o remunerație serioasă ceea ce pentru un startup este problematic. Aceștia încă au o înțelegere redusă a ceea ce înseamnă să convingi niște investitori să investească într-o idee și să facă sacrificiile necesare într-o companie că să aibă succes și din păcate rămân captivi ideii de salariu cât mai mare chiar dacă poți face mai mult din acțiuni dacă startupul are succes”, explică acesta.

Vasile spune că la nivel de lecții învățate e să angajeze sub forme contractuale mai flexibile, nu contract individual de muncă ce implică costuri financiare și legale foarte mari.

„Taxele foarte mari care sunt gândite doar pentru un beneficiu imediat nu că o investiție în viitor, adică în loc să fii scutit că startup de anumite taxe, mai ales cele salariale care dublează suma pe care o companie o plătește fără să vadă realist un beneficiu de la Statul Român, iar scutirea asta să fie că o investiție din partea Statului în viitorul unei companii care dacă după are succes ar putea să contribuie cu mult mai mult la buget, Statul Român te sabotează de la momentul înființării cu tot felul de pseudolegi și inițiative care de fapt doar cresc nivelul de birocrație, dar practic nu ajută cu nimic”, spune fondatorul.

El menționează că nu poate da timpul înapoi, dar ca o lecție ar fi să deschidă un startup într-o jurisdicție mai avansată decât România.

Vasile menționează că încă nu știe care sunt planurile următoare, dar ceilalți foști colegi din echipă deja s-au alăturat altor proiecte.