Investiția a fost cofinanțată prin granturile acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, în cadrul programului "Creșterea IMM-urilor din România", care au oferit un grant de 950.000 euro.

De altfel, un nou call pentru depunerea de proiecte care vizează finanțarea prin fonduri norvegiene este deschis acum. ”Primim peste 7.000 de aplicații pe call”, a spus Frauke Muth, director Innovation Norway, în cadrul unui eveniment de presă care a avut loc ieri, pe 23 iunie.

Aceasta a făcut o serie de precizări cu privire la cele mai importante criterii pe care le au în vedere în momentul în care selectează proiectele care primesc finanțare. ”Ne uităm, mai ales, dacă contribuie la ținta de a crește profitul și veniturile unei companii, dacă contribuie la green results, adică dacă e bun pentru mediu, dacă alte activități ale firmei sunt în linie cu cele ale UE, și dacă pot susține cofinanțarea - dacă firma nu poate aduce o parte din buget, nu putem să-i ajutăm”, a declarat oficialul Innovation Norway.

Promateris - obiective de investiții și dezvoltare

În ceea ce privește Promateris, capitalul investit în dezvoltarea capacității de producție de ambalaje compostabile va contribui la creșterea cifrei de afaceri individuale a companiei cu 53% între 2019 și 2021.

În urma implementării acestui proiect, au fost create 39 de noi locuri de muncă în Buftea, județul Ilfov.

”Ambiția noastră în ceea ce privește Promateris este de a deveni cel mai mare producător european de pungi bio-based compostabile, fiind totodată poziționați în prim-planul transformării verzi ce are loc la nivelul Uniunii Europene. Suntem încântați să anunțăm finalizarea primului proiect de investiții dezvoltat cu Innovation Norway. Între 2018 și 2021, Promateris a investit peste 10 milioane de euro în ambalaje realizate din surse regenerabile și nu intenționăm să ne oprim aici. Obiectivul nostru este să investim încă 15 milioane de euro în următorii 5 ani în proiecte care respectă principiile Pactului Verde lansat de UE. Suntem motivați nu numai să ne dezvoltăm afacerea, dar, mai important, să continuăm să generăm un efect pozitiv asupra economiei locale, creând noi locuri de muncă și contribuind în același timp la decarbonizarea sectorului industrial românesc,” a declarat Tudor Georgescu, CEO Promateris.

Poți citi un interviu cu Promateris în acest articol de pe start-up.ro, unde au discutat despre trecerea de la plastic la produse bazate pe plante.

În cadrul proiectului Europa Verde, Promateris a semnat un acord de parteneriat cu compania norvegiană BioBag, în vederea transferului de cunoștințe și a exportării produselor compostabile fabricate în România către Norvegia și țările scandinave.

În afară de generarea unei creșteri a cifrei de afaceri de peste 9 milioane de euro între 2019 și 2021, proiectul implementat cu ajutorul Innovation Norway a sprijinit tranziția Promateris în vederea decarbonizării producției și a realizării de produse cu impact redus de carbon. În cadrul proiectului, a fost instalată o linie de reciclare a deșeurilor care a reciclat în primul an de la instalare 1.131 tone de deșeuri tehnologice.

Promateris, producție de materie primă biodegradabilă și compostabilă

Începând din acest an, Promateris reciclează 100% din deșeurile industriale pe care le generează.

În primul trimestru al anului 2021, Promateris a obținut un al doilea grant de la Innovation Norway în valoare de 744.000 de euro prin aceeași linie de finanțare. Obiectivul proiectului este de a produce materia primă biodegradabilă și compostabilă, pe bază de amidon de porumb, în fabrica din Buftea.

Produsele din amidon de porumb au un impact redus asupra mediului în comparație cu ambalajele din plastic și, în contextul Pactului Verde European, în prezent, există o cerere tot mai ridicată pentru astfel de produse. Odată ce proiectul este implementat, Promateris va deveni prima companie din Europa de Est care produce materie primă pe bază de amidon de porumb.

”România are avantajul enorm de a fi un producător foarte bun. Următorul pas este de a integra această producție și de a avea un value chain mult mai bun”, au precizat oficialii Promateris în cadrul unui eveniment de presă care a avut loc ieri, pe 23 iunie.

În primele trei luni ale anului 2021, grupul Promateris, care include și rezultatele companiei Biodeck, a atins o cifră de afaceri consolidată de 35 de milioane de lei, în creștere cu 23% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Creșterea a fost în mare parte atribuită dezvoltării produselor bio-based și compostabile, dar și dezvoltării rețelei de clienți din România și din străinătate, care include cele mai mari lanțuri de supermarketuri. În consecință, Promateris are o EBITDA de 4,6 milioane de lei, în creștere cu 7% față de 2019. Compania vizează o cifră de afaceri de 250 de milioane de lei în 2025, cu o EBITDA prognozată de 35 de milioane de lei.