Se spune că o echipă e la fel de bună ca cel mai slab membru al ei. Un manager bun trebuie să țină cont de acest lucru și să știe cum să-și țină angajații angrenați și motivați. La workshop-ul pe care Valentin Maior îl va ține la tabăra de antreprenoriat Startup Your Life vei învăța cum să-ți gestionezi mai bine business-ul și cum să ții productivitatea la niveluri maxime.
Diferența dintre manager și lider
Întrebat despre cum vede el diferența dintre aceste două concepte - dacă există - Valentin Maior spune că a observat un interes crescut pe acest topic în ultimul timp, dar „îmi permit să mă detașez puțin de răspunsurile clișeistice care se bazează pe compararea seturilor de calități și să abordez această întrebare din punctul de vedere al perspectivelor din care privește fiecare actor”.
Principala diferență dintre un manager și un lider este una de perspectivă.
În opinia lui, „managerii buni privesc spre interiorul organizației, observând fiecare individ, obiectivele, necesitățile și motivația acestuia. Valoarea adăugată vine prin asigurarea unei creșteri continue și durabile. Partea de procese și proceduri a fost valabilă într-o etapă anterioară. Acum ele pot fi fixate, respectate și urmărite mult mai ușor digital”.
Fără bullshit - de ce facem tabăra de antreprenori Startup Your Life?
„În paralel”, afirmă el, „liderii excepționali privesc spre exterior. Ei sunt concentrați pe viziune, piață, competiție, progres tehnologic și inovație. Rolul lor este mai mult de tip vizionar, strategic și poate chiar emblematic pentru companiile în care lucrează. Role-model, mi-aș permite chiar să spun”.
Cele mai importante calități ale unui lider
La fel ca în cele menționate mai sus, Maior crede că una dintre cele mai importante calități pentru un lider este să aibă capacitatea de a fi vizionar în domeniul în care activează. „Dacă el combină această calitate cu competențele necesare (care pot fi dobândite, deci trebuie să fie dispus să se îmbunătățească permanent), precum și cu abilitățile de relaționare umană, astfel încât lumea să îl și asculte și urmeze în implementarea viziunii pe care o prezintă, atunci are sanșe să schimbe destinul unei companii sau a societății”, este de părere mentorul.
Cumpără de aici un bilet pentru tabăra Startup Your Life. Mai avem câteva locuri disponibile.
Cele mai frecvente greșeli pe care le fac antreprenorii români
Din experiența proprie și din cele identificate la antreprenorii din domeniul în care activează el, Valentin Maior crede că antreprenorilor din România le lipsește răbdarea care se propagă în diverse moduri în ceea ce face un antreprenor. „Poate tot din lipsă de răbdare și din dorința de rezultate rapide vine și lipsa unei viziuni pe termen mediu și lung. Asta induce automat o greșeală de planificare în business”, afirmă el.
O altă problemă pe care o identifică este incapacitatea de a primi și utiliza feedback. „În business, vine în majoritatea cazurilor un moment de cumpănă: să pivoteze sau să persevereze. Singurele ingrediente care te pot ajuta în acele momente sunt feedbackul și intuiția”, remarcă el.
"Fail fast, learn as quick as you can"
Întrebat despre resursele pe care le-ar recomanda cuiva care vrea să învețe să devină un lider mai bun, Maior zâmbește și spune că răspunsul este simplu. "Get a mentor. Fail fast, learn as quick as you can". Pentru el, această filozofie a făcut o diferență enormă. Ulterior, ar recomanda viitorilor sau proaspeților lideri să citească cât se poate de mult despre leadership și „să se scufunde în mijlocul oamenilor să aplice tot ce a învățat”. Și în ultimă instanță, „dar incredibil de important ar fi.... să devină propriul lider”. În opinia lui, nu ai cum sa îi conduci pe alții dacă nu știi mai întâi să te conduci pe tine.
Nu lăsa o titulatură să definească relația pe care o ai cu oamenii din jurul tău.
Celor care ajung într-o poziție de conducere pentru prima oară, Valentin Maior le recomandă să se asigure că își cunosc echipa mai bine decât își cunosc proiectul sau clientul. „Ei te vor ajuta ulterior să vezi și să faci lucruri pe care tu singur nu le-ai putea. Indiferent de poziția pe care o ai astăzi, nu uita că ești acolo tot datorită unor oameni care te-au susținut să realizezi într-o etapă anterioară lucruri de excepție. Fie că au venit din postura de clienți, colaboratori, angajați, etc”. Reiterând ideea de mai sus, Maior spune: „condu-te mai întâi pe tine, înainte de a avea pretenția să îi conduci pe alții”.
Cumpără de aici un bilet pentru tabăra Startup Your Life. Mai avem câteva locuri disponibile.
În plus, pentru ca un lider să-și mențină angajații sau membrii echipei motivați, Maior spune că trebuie să îi pese mai mult de oamenii cu care lucrează decât de procese și rezultat. „Până la urmă, echipa este cea care asigură rezultatele, chiar dacă, poate, pe termen scurt ai avea impresia că o organizare excelentă poate fi cheia succesului”. El afirmă că toate companiile intră într-o perioadă de declin, dar nu datorită proceselor mai puțin performante, ci datorită lipsei de implicare din partea membrilor echipei.
Recomandări de lectură pentru orice lider sau manager
Mai mult decât niște titluri, Valentin Maior recomandă trei topicuri pe care să le descopere orice lider sau manager.
- Cărți care să te ajute să te descoperi pe tine. E atât de important să știi cine ești și ce te definește când ești lider. Câțiva autori ar fi: Dr. Wayne Dyer, Eckhart Tolle, Tony Robbins.
- Cărți care să te ajute să îți dezvolți abilitățile de leadership: John C. Maxwell, Simon Sinek, Ken Blanchard.
- Cărți din domeniul propriu de activitate pentru a-și dezvolta competențe. Un lider are nevoie de competențe pentru a rămâne credibil. Aici fiecare își poate procura singur.
Citește și:
Tabăra Startup Your Life – învață cum să-ți promovezi afacerea în 2019
Românii care dezvoltă inițiative de blockchain și mobilitate
De la geeks la programatori care rezolvă probleme de business cu soluții informatice
Românul care îți pune banii la încheietură: Aviciado, portofelul-brățară
Tabăra Startup Your Life: cel puțin 3 moduri să te promovezi în online
Tabăra Startup Your Life: învață de la cei mai buni cum să-ți conduci echipa
Tabăra Startup Your Life, ediția 4 – învață de la cei mai buni