RED Ventures Fund I va dispune de 50 de milioane de euro pe care îi va pune la dispoziția firmelor tech fondate de femei antreprenor. În primă fază, focusul acestui fond de investiții va fi pe startup-urile din Spania, scriu cei de la EU-Startups.
Într-o primă fază, fondul va susține financiar până la 10 companii, oferind până la 10 milioane de euro în startup-uri pe care le-a susținut în trecut. Printre domeniile de interes pe care le au partenerii acestui fond de investiții se numără agritech, foodtech, inteligența artificială, securitate cibernetică și sănătate.
Potrivit celor mai recente date al PitchBook, startup-urile fondate de femei la nivel european au primit doar 11% dintre sumele pe care le-au pus la dispoziție fondurile de investiții la nivelul lui 2017. Potrivit unor informații recente strânse de echipa The Next Web, doar 15% dintre companiile fondate din 2017 pe teritoriul Uniunii Europene au fost fondate (ori au avut unul dintre co-fondatori) de femei. Astfel, din cele 726 de startup-uri care au apărut în ultimul an, circa 100 ar fi avut o femeie în echipa de fondatori.
Un raport recent privind antreprenoriatul s-a axat pe afacerile deținute de femei, care reprezintă 39% dintre cele 28 de milioane de afaceri mici din SUA. În ceea ce privește țara noastră, 25,3% dintre afaceri sunt create de femei, potrivit Mastercard. Dar există, în continuare, provocări în ceea ce privește încurajarea femeilor antreprenor. Studiul o comparație între femei și bărbați în ceea ce privește succesul lor, preocupările legate de finanțare și impactul mentoratului. S-a ajuns la concluzia că 47% dintre femei au început o afacere în 2017, față de 44% dintre bărbați. Odată ce își încep afacerea, 62% dintre femeile antreprenor depind de activitatea lor ca sursă principală de venit.
Totodată, Unilever a desfășurat un studiu global în rândul startup-urilor și a constatat 46% dintre acestea consideră că există o problemă legată de discriminarea de gen în această industrie.
42% dintre femeile care au fondat un startup au spus că accesul la finanțare este cea mai mare barieră spre succes. Pe lângă discriminarea pe bază de etnie și vârstă, 24% au declarat că discriminarea de gen este factorul principal care îi determină pe investitori să finanțeze startaup-urile conduse de femei.