E greu să ne imaginăm cum ar fi arătat unele dintre cele mai faimoase clădiri din lume dacă ar fi fost gândite în zilele noastre și e la fel de greu să ne gândim cum ar putea arăta cele mai importante clădiri ale viitorului. Ce nu este dificil de imaginat, însă, este modul în care vor lucra arhitecții în viitorul apropiat. Folosindu-se de noile tehnologii, arhitecții de mâine își vor putea da frâu liber imaginației și vor putea transpune ideile cu o acuratețe foarte mare, lucru care, până de curând, nu era posibil.

În rândurile de mai jos vom detalia câteva dintre tehnologiile care vor schimba domeniul arhitecturii și, odată cu acesta, și aspectul societății.

De la idee la clădirea virtuală și, apoi, la realitate

Până de curând, drumul pe care îl parcurgea un arhitect până să ajungă să-și vadă ideea în realitate era cam așa: se dă situl (cu dimensiuni, tip de sol, regim de înălțime, orientare), destinația finală a clădirii (locuință, spațiu comercial, muzeu etc.), se face un studiu de însorire (pentru a determina cum va cădea lumina pe clădire pe parcursul anului), se gândește un concept potrivit pentru destinația clădirii (forme fluide pentru un aeroport, de exemplu, care să sugereze dinamism), se face propunerea inițială, se aleg materialele și se discută cu mai mulți consultanți specializați pentru eventuale particularități de construcție (pentru un spital, e nevoie de încăperi care să aibă un strat din plumb, pentru a bloca radiațiile de la anumite mașinării), începe proiectarea propriu-zisă, se duc consultări cu clientul și apoi se începe construcția clădirii.

De ceva timp, din ce în ce mai multe firme de arhitectură adoptă soluții de VR și le includ în traseul descris mai sus. Modelele 3D depășesc limitele monitoarelor, iar schițele nu rămân doar pe hârtii, ci prind viață cu ajutorul ochelarilor de realitate virtuală. Astfel, arhitecții nu doar că își pot vedea munca în detaliu și îndeaproape, dar își pot ajuta și clienții să vadă dacă proiectul este pe placul lor. Și realitatea augmentată poate fi folosită în moduri similare, iar arhitecții nu sunt singurii care se pot bucura de aceste inovații, ci și designerii de interior.

Află care sunt dispozitivele ce pot fi folosite în viitor în arhitectură din articolul de pe playtech.ro

Foto - Flickr/mini malist