Mate 40 Pro, MateBook X și căștile Freebuds Pro sunt un trio perfect pentru iubitorii de tehnologie premium, toate cele trei device-uri venind cu inovații importante și caracteristici unice. Sunt dispozitive gândite din start să colaboreze perfect împreună și pot fi atât unelte de productivitate cât și device-uri de lifestyle și entertainment. Haide să le luăm pe rând și să începem cu smartphone-ul HUAWEI Mate 40 Pro.

Review HUAWEI Mate 40 Pro

HUAWEI Mate 40 Pro e flagship-ul de toamnă al companiei și e disponibil pe piață de câteva săptămâni. Există chiar și un program de Buy Back care îți permite să îl cumperi cu un discount considerabil, dacă te duci cu smartphone-ul vechi, iar Mate 40 Pro e un smartphone cu multe de oferit, deci oferta e foarte bună. Să vedem mai întâi cum arată și să vorbim despre design.

Design

Cu un corp din sticlă și metal, Huawei Mate 40 Pro se simte excelent în mână. Datorită ecranului curbat spre margini, ai senzația că ții în mână un gadget făcut dintr-o singură bucată de sticlă. Cel mai important element de design este camera principală cvadruplă cu lentile așezate concentric pe centru-sus. E ceva ce nu am mai văzut la alte smartphone-uri și e o soluție elegantă pentru dispunerea celor 4 senzori de pe spate. Păstrează elemente de la Mate 30 Pro, dar le îmbunătățește estetic. Huawei numește acest design ”Space Ring”.

Smartphone-ul este un pic mai mare decât Huawei P40 Pro, lucru care se datorează display-ului mai mare, și este rezistent la apă și la praf. Pe orice parte l-ai intoarce, arată excelent și e unul dintre cele mai frumoase telefoane lansate anul acesta, în opinia mea. Versiunea primită de mine la test este Mystic Silver și oferă un spectacol de culori greu de reprodus în cuvinte. Îmi place foarte mult sticla mată ce ascunde un strat lucios care reflectă culorile ca un curcubeu - cu toate că telefonul pare gri, în momentul în care e lovit de lumină, devine un stroboscop hipnotizant.

Are și butoane fizice de power și volum, dar le păstrează și pe cele virtuale de la Mate 30 Pro. Totuși, singurul lucru pe care sunt sigur că unii i-l vor reproșa este notch-ul din display, similar cu cel de pe P40 Pro, dar eu sunt deja obișnuit cu el și nu mi se pare că încurcă la vizionarea de conținut.

Display și sunet

Și dacă tot am pomenit despre display, haideți să vorbim despre el mai în detaliu.

Ecranul de pe HUAWEI Mate 40 Pro te uimește. Are o diagonală mare, de 6,76 inch și este de tip OLED cu rezoluție 2772x1344. Are o rată de refresh de 90Hz și e cel mai atrăgător display folosit până acum de Huawei pe un smartphone. Bineînțeles, senzorul de amprente e sub display și merge bine, iar deblocarea facială funcționează perfect mulțumită senzorului ToF de lângă camera de selfie.

M-am uitat la filme, m-am jucat, browsing am făcut cu nemiluita. L-am ținut și în soare și sub neon și se vede extraordinar. Culorile sunt vii, dar naturale, contrastul e foarte ridicat, luminozitatea e mare, iar noaptea poți activa modul ”Eye Comfort” pentru a nu-ți obosi ochii. Curbura e impresionantă vizual și am apreciat faptul că nu mi s-a înâmplat să apăs accidental pe margini ținându-l în mână. Cei deranjați de afișajul curbat au opțiunea de a dezactiva redarea conținutului pe muchii pentru fiecare aplicație în parte. Per total, display-ul Mate 40 Pro e rapid și e perfect pentru gaming și pentru multimedia.

Și tot legat de multimedia, merită menționate și difuzoarele stereo poziționate pe marginile superioară și inferioară. Mate 40 Pro oferă un sunet puternic, cu bass prezent și înalte clare. Cred că e cel mai ”gălăgios” smartphone pe care l-am testat și umple cu sunet o cameră de dimensiuni medii fără să distorsioneze mult la volum maxim.

Specificații, autonomie și performanțe Huawei Mate 40 Pro

Și acum să vedem ce se află și sub ecran și să vorbim despre specificațiile tehnice.

Dotat cu noul procesor Kirin 9000 realizat pe o arhitectură de 5nm, HUAWEI Mate 40 Pro e o bestie din punct de vedere al performanțelor. E probabil cel mai rapid smartphone cu Android de pe piață și asta o simți încă din primele clipe de utilizare. Nu există joc care să-i facă vreun fel de probleme, sau vreo aplicație care să agațe. Totul merge instant. Procesorul este ajutat de o memorie RAM de 8GB, iar spațiul de stocare este de 256GB și poate fi extins printr-un card special NanoMemory. Unitatea de procesare grafică GPU Mali-G78 24-core de pe Huawei Mate 40 Pro este cel mai puternic GPU văzut vreodată pe un dispozitiv Huawei.

Diferențele sunt clare de la o generație la alta, iar plusul de viteză e considerabil. Pur și simplu nu ai ce să rulezi pe Mate 40 Pro care să-l facă să gâfâie câtuși de puțin, iar din experiențele mele anterioare cu vârfurile de gamă Huawei, cum merge când îl cumperi așa îți va merge și peste doi ani.

Bateria de 4400 mAh ar trebui să îi țină aproape două zile pe utilizatorii moderați, având în vedere eficiența energetică a procesorului, dar se încarcă ultrarapid, la 66W prin încărcătorul inclus în cutie și la 40W printr-un încărcător wireless rapid. În timpul în care l-am testat, Huawei Mate 40 Pro m-a ținut tot timpul de dimineață până seară, în regim de utilizare foarte intensă, iar la finalul zilei mai aveam mereu 15-20 de procente. Iar încărcarea rapidă menționată mai sus garantează că telefonul se duce de la 0 la 100% în circa 35 de minute. Nu există smartphone care să se încarce mai rapid. Bineînțeles, aici merită menționată și funcția de Reverse Wireless Charging, care îți permite să îți încarci căștile Freebuds Pro

Sistem de operare, funcții și interfață

Merită să vorbim un pic și despre sistemul de operare și despre funcțiile unice, înainte de a trece la camerele foto.

Huawei Mate 40 Pro vine cu Android 10 din cutie, fără servicii Google, dar cu EMUI 11 și cu Huawei Mobile Services și magazinul AppGallery. Alături de AppGallery mai ai și motorul de căutare Petal Search preinstalat, care te ajută să găsești orice e de interes pentru tine, inclusiv aplicații care nu sunt prezente încă în magazinul oficial. Majoritatea aplicațiilor de interes le găsești pe căi oficiale, pentru restul există alternative și o spun în calitate de utilizator de P40 Pro fără GMS. Eu mi-am portat toate datele de pe Huawei P40 Pro pe Mate 40 Pro prin funcția Phone Clone, iar 39 de GB de date, fotografii și aplicații au fost transferate în doar 9 minute. După aceste 9 minute, aveam toate aplicațiile de care aveam nevoie, toate contactele, dar și toate pozele făcute cu telefonul anterior.

Despre EMUI 11 am vorbit pe larg într-un articol, dar merită amintit că vine cu funcții speciale de productivitate și multitasking. Aplicația de Notepad te ajută să transcrii orice text fotografiezi și să iei notițe în multe moduri, dar poți avea și până la 3 aplicații deschise simultan pe ecran, pentru multitasking la un alt nivel. Evident, poți conecta Mate 40 Pro la un monitor pentru a folosi modul de Desktop, dar ai și funcția Multi Screen Collaboration care îți permite să controlezi smartphone-ul de pe laptopul MateBook X (sau orice laptop din gama 2020 a Huawei) și să transferi fișiere în timp real de pe un dispozitiv pe altul prin drag and drop, să folosești difuzoarele laptopului pe post de speaker în apeluri, să îți citesti SMS-urile și așa mai departe. E o integrare cross-device pe care nu o vei mai vedea la alte companii care fac smartphone-uri cu Android.

În total, AppGallery conține peste 1.000 de aplicații românești și zeci de mii de aplicații internaționale. Aplicația vine cu securitate și protecție completă, inclusiv cu verificarea numelui real al dezvoltatorului și procesul de revizuire în patru pași pentru operarea securizată a aplicației.

Huawei AppGallery cuprinde deja în portofoliu aplicații din zona de banking, printre care Banca Transilvania, BCR, Pago, Orange Money, BRD, Card Sodexo, MobilPay sau 24Pay. App Gallery conține și aplicații importante din zona de știri și divertisment, precum Cinemagia, Ziare.com, Știrile PRO TV, Digi 24, Biziday, Antena Play, Orange TV Go, Telekom TV sau Digi Online. De asemenea, în platformă sunt disponibile și numeroase aplicații dedicate shopping-ului, precum Lajumate.ro, Olx.ro, Elefant.ro, Cel.ro, Dedeman sau Okazii.ro, dar și aplicații utilitare, printre care, eJobs, BitDefender, Star Taxi, 7Card, Virtual Cards, Upfit Romania sau WorldClass. Aplicațiile operatorilor locali precum My Orange Romania, My Account Telekom sau My Vodafone Romania sunt și ele disponibile în AppGallery. Printre cele mai noi aplicații care s-au alăturat AppGallery se numără Jerry’s Pizza, Food Panda, MyEnel, MyEdenred, Neo BT, EuropaFM, Bolt și Raiffeisen Smart Mobile.

Odată cu lansarea Mate 40 Pro, Huawei a dezvăluit și noi aplicații disponibile pentru utilizatorii globali Huawei, printre care Petal Search, un motor de căutare cu suport pentru mai multe tipuri de căutări, Petal Maps, o aplicație de hărți care utilizează funcția de control a Huawei Mate 40 Series prin gesturi și Huawei Docs, un serviciu de documente unificat puternic. Petal Maps funcționează surprinzător de bine și în România, fiind o alternativă bună pentru Waze, iar Huawei Docs livrează ce promit - productivitate.

Mate 40 Pro vine și cu o serie de Smart Gestures. Poți derula, poți pune pauză melodiilor sau poți pune un apel pe speaker fără a atinge smartphone-ul și aceste funcții cu toate că nu vor uimi multă lume, sunt “nice to have”. Prin simpla plasare a mâinii deasupra dispozitivului, utilizatorul îl poate activa sau naviga pe telefon cu glisări la stânga, la dreapta, în sus și în jos. Pentru a răspunde la apeluri există și un gest de atingere în aer.

În plus, noua funcție dinamică Eyes on Display poate fi activată dintr-o privire, cu afișaje interactive, care pot fi personalizate și care găzduiesc toate informațiile de pe telefon. Sunetul apelurilor primite nedorite poate fi redus prin contactul vizual cu telefonul, iar funcția auto-sleep este dezactivată automat cât timp dispozitivul este în atenția utilizatorului.

Camere foto-video Mate 40 Pro

Acum să trecem la camere și să vedem de ce HUAWEI Mate 40 Pro e printre cele mai bune smartphone-uri pentru fotografiat și filmat.

Huawei ne-a obișnuit deja cu lentile și senzori capabile de fotografii incredibile. Acum, Mate 40 Pro păstrează unii senzori de la P40 Pro, însă aduce capacități video la cel mai înalt nivel. Avem un senzor principal de 50MP, unul cu lentile telefoto cu zoom 5X de 12MP, stabilizat și el, și unul de 20MP cu lentile ultrawide. Ce știe să facă Mate 40 Pro cu acești senzori? De toate. Fotografiile ies excelent și ziua, dar și la lumină foarte scăzută, portretele sunt absolut excelente, fotografiile cu zoom ies detaliate, iar range-ul dinamic e foarte ridicat.

HUAWEI Mate 40 Pro e cel mai bun smartphone pentru fotografii la momentul actual, și nu o spunem doar noi, ci o spun și cei de la DxOMark, care plasează telefonul Huawei pe prima poziție. Mate 40 Pro oferă culori naturale, iar Inteligența Artificială le amplifică în funcție de ce fotografiezi. Am fost surprins de cât de bine funcționează HDR-ul, chiar și atunci când faci portrete contre-jour, subiectul este foarte detaliat, la fel și fundalul. Iar funcția de portret funcționează surprinzător de bine și noaptea și fotografiile nocturne cu peisaje urbane sunt excelente, cum m-am și așteptat de altfel. Detaliile pe zoom 5x/10x sunt surprinzătoare, dar numai în condiții bune de lumină, iar fotografiile ultrawide ies și ele excelent, dar nu sunt atât de… wide. Dar pentru că nu avem un câmp atât de larg, nu avem nici acele distorsiuni fish-eye pe margini, iar asta înseamnă fotografii care cuprind destul de multe, dar naturale ca aspect.

Din punct de vedere al filmării, Huawei Mate 40 Pro aduce îmbunătățiri față de P40 Pro, dar și noi moduri. Stabilizarea este excelentă și acum există și un mod numit Steady Shot care folosește Inteligența Artificială pentru un efect excelent. Smartphone-ul filmează 4K la 60 de cadre pe secundă, full HD la 60 sau 30 de cadre pe secundă. Bineînțeles, există și moduri de super slow-mo la 960 de cadre pe secundă în full HD, pentru cei care vor să își exerseze creativitatea. Apropo de creativitate, ai și un mod Story Creator care îți permite să realizezi montaje dinamice și simpatice. Ce m-a surprins la filmări și unde se vede cel mai bine faptul că avem de-a face cu un senzor de dimensiuni mari este range-ul dinamic. Filmările HDR arată absolut extraordinar și nu trebuie să faci altceva în afară de apăsa butonul de înregistrare. Autofocusul e destul de rapid, dar uneori își mai face reglaje subtile, iar filmările în condiții dificile, cum ar fi la lumină artificială slabă, sunt incredibil de detaliate și au foarte puțin zgomot.

Per total, este foarte posibil ca Mate 40 Pro să fie și cel mai bun smartphone pentru filmare, Modul Steady Shot poate fi extrem de util în anumite situații, dar pentru a-l folosi trebuie să renunți la 4K și la frame-rate de 60 de cadre pe secundă. Stabilizarea normală funcționează însă foarte bine dacă nu ai de gând să filmezi sporturi extreme. Apropo de sporturi extreme, există și un mod de ”Tracking Shot” pentru cadrele foarte dinamice în care subiectul se mișcă foarte rapid și telefonul face zoom-in/zoom-out pe subiect în funcție de mișcări și îl ține mereu în focus - nu e un mod pe care să-l fi testat foarte mult, dar în anumite condiții pot ieși niște clipuri extraordinare.

Tot la capitolul ”funcții interesante” mai găsim și modul Dual View. Acesta îți permite să folosești camera frontală concomitent cu cea principală, o funcție care sigur va fi apreciată de vloggeri, pentru că îi scutește de editarea filmărilor de la concerte. Dacă vrei, poți folosi concomitent camera principală și cea de Zoom, pentru o perspectivă inedită.

Trecând la camera frontală, aceasta are 13MP și se descurcă foarte bine în orice condiție de lumină, dispunând și de un mod nocturn, iar potretele cu Bokeh se văd excelent mulțumită senzorului ToF integrat. Ai posibilitatea de a face selfie-uri și în format ultra-wide, pentru cele mai reușite fotografii de grup, dar și pentru cele mai bune sesiuni de vlogging. E cea mai bună cameră frontală pe care am văzut-o vreodată pe un smartphone, iar lentila ultra-wide reprezintă un avantaj clar. Poți obține un efect de ”GoPro” filmându-te cu camera principală, pentru a da un aer aparte unui clip video.

MOSTRE FOTO HUAWEI MATE 40 PRO AICI.

Concluzie

HUAWEI Mate 40 Pro e cel mai bun smartphone lansat vreodată de Huawei și vine cu îmbunătățiri considerabile față de Mate 30 Pro, chiar și față de P40 Pro. E un device pentru muncă și distracție, cu funcții unice și capabilități foto/video greu de depășit. Prețul e de circa 5.399 de lei, dar dacă te duci cu un smartphone de generație mai veche și profiți de programul de Buy Back îl poți achiziționa cu o reducere standard de 500 de lei la care se adaugă și valoarea telefonului vechi. Și merită.

Review HUAWEI MateBook X

HUAWEI MateBook X este cel mai recent laptop lansat de Huawei pe piața locală. Este cel mai subțire laptop din gama MateBook, unul dintre cele mai subțiri laptopuri făcute vreodată, printre cele mai ușoare din lume. E un laptop cu aspect luxos și elegant cu performanțe bune într-un corp incredibil de compact. Și pentru că nu mă pot opri din vorbit despre cât de bine arată, să discutăm pe larg despre design.

Design și conectivitate HUAWEI MateBook X

HUAWEI MateBook X e mai mic decât o coală A4 și cântărește numai un kilogram. Nici ncărcătorul nu îți va îngreuna ghiozdanul, pentru că are dimensiunile unui încărcător de smartphone și îl poți folosi pentru a încărca atât noul HUAWEI Mate 40 Pro, cât și căștile Freebuds Pro - ai practic un încărcător pentru trei device-uri, ca să nu fii nevoit să cari 3 chargere după tine.

Laptopul e făcut dintr-un aliaj de aluminiu și magneziu, metale care îi asigură atât durabilitate, cât și un feeling premium și o eleganță minimalistă impecabilă. Carcasa tratată special și prelucrată cu CNC oferă o senzație foarte plăcută, iar În cel mai gros punct, HUAWEI MateBook X măsoară numai 13,6mm, fiind mai subțire decât majoritatea revistelor.

E o bijuterie de laptop, un device la atingerea căruia nu ai cum să nu spui ”wow”, iar efectul se păstrează și atunci când îi ridici capacul și observi tastatura și trackpadul mari, dar și ecranul lipsit aproape în totalitate de margini.

Nu vei observa nicio gaură de ventilație, nimic care să strice armonia metalului calitativ, deoarece MateBook X nu are ventilatoare. Asta îl face cel mai silențios laptop pe care ai lucrat vreodată. Porturile disponibile pe acest laptop sunt două USB-C și o mufă Jack. Poți încărca laptopul la oricare dintre cele două USB-C și la cel rămas liber poți conecta dongle-ul inclus în cutie, pentru toată conectivitatea de care ai nevoie pe un astfel de dispozitiv.

Display și sunet

Display-ul de pe HUAWEI MateBook X e poate cel mai frumos pe care l-am văzut pe un laptop de aceste dimensiuni. Are o diagonală de 13 inch, marginile sunt aproape invizibile, iar raportul ecran/corp este de circa 90%. Are un format 3:2, cum vom vedea la mai multe dintre laptopurile prezentate în acest articol, iar asta îl face perfect pentru munca în programele Office, emailuri și browsing.

Rezoluția este 3K, adică 3000x2000 și totul se vede absolut superb. Luminozitatea este ridicată, precizia culorilor este mare (chiar dacă nu e la nivelul monitoarelor făcute special pentru editare foto), contrastul e puternic și stratul glossy îi întărește aspectul de bijuterie, chiar dacă reflexiile pot deranja uneori. E bun și pentru filme, datorită contrastului și rezoluției ridicate, dar trebuie să te obișnuiești cu acele bare negre sus și jos, fiindcă majoritatea conținutului actual e în format 16:9. Modul Eye Comfort filtrează eficient emisiile de lumină albastră pentru ameliorarea tensiunii oculare în timpul sesiunilor lungi de utilizare

Avem de a face cu un display de tip touchscreen care suportă multitouch. MateBook X are și suport pentru gesturi precum Fingers Gesture Screenshot, gesturi care le permit utilizatorilor să facă rapid o captură de ecran glisând în jos pe ecran cu trei degete, la fel de ușor ca pe un smartphone. În plus, această tehnologie oferă o nouă dimensiune experienței utilizatorului pe mai multe dispozitive. Cu Multi-screen Collaboration, controlul unui smartphone Huawei pe laptop este la fel de intuitiv ca pe dispozitivul fizic.

Sunetul este surprinzător pentru un laptop atât de compact. Are patru difuzoare în total, se aude tare și clar și e tot ce ai nevoie pentru o sesiune de Netflix & Chill din pat. Bineînțeles, nu avem foarte mult bass, nefiind loc într-un spațiu atât de restrâns pentru difuzoare mari, dar experiența per total este una bună și sunetul te învăluie mulțumită sistemului surround.

Trackpad, tastatură și Multi Screen Collaboration

Experiența de tastare este una foarte plăcută. Tastele au o cursă destul de scurtă, dar oferă un feedback satisfăcător la apăsare. Precizia e mare, iar perioada de acomodare este una scurtă. Tastele au destul de mult spațiu între ele și nu sunt foarte zgomotoase, iar noaptea poți porni retroiluminarea, pentru a nu tasta orbește.

În tastatură găsim și webcam-ul, ascuns între tasta dintre F6 și F7. Pentru a folosi camera, va trebui mai întâi să apeși pe respectiva tastă (marcată special) pentru a o ridica.

E o funcție apreciată de către cei cărora le e frică de hackeri și Huawei îi scapă în felul acesta de nevoia de a lipi bilețele sau abțibilduri peste camera din ecran. Unghiul din care te vei vedea în apeluri, în schimb, e un pic ciudat, din cauza poziționării camerei, dar compensează prin calitate și claritate.

HUAWEI MateBook X este primul laptop pe care Huawei l-a dotat cu noul touchpad Huawei Free Touch. Acesta este sensibil la presiune și oferă feedback haptic când apeși mai tare. Dimensiunile acestui touchpad sunt mari, iar precizia e ridicată. E unul dintre cele mai reușite touchpad-uri pe care le-am folosit, poate cel mai bun din întreg ecosistemul de laptopuri cu Windows.

Cum ziceam, trackpadul ascunde și tag-ul NFC necesar pentru conectarea la smartphone-urile Huawei și folosirea funcției Multi Screen Collaboration. Despre Multi Screen Collaboration am vorbit și mai sus, la HUAWEI Mate 40 Pro, dar merită reluată un pic conversația. Smartphone-ul Huawei (în cazul de față HUAWEI Mate 40 Pro, dar funcția e disponibilă de la P20 Pro încoace) se conectează prin NFC la laptop printr-o simplă atingere (unele modele de laptopuri au cipul de NFC în palmrest, în partea dreaptă, marcat cu un sticker special, cele mai noi vin cu cipul integrat sub trackpad). Conexiunea se realizează prin aplicația PC Manager preinstalată pe toate cele 6 laptopuri prezentate în acest articol.

Odată conectat telefonul, îl vei putea vedea pe ecran, sub forma unei ferestre care oglindește exact ce vezi pe smartphone, și îl vei putea controla prin touch sau prin trackpad (în funcție de modelul laptopului), vei putea deschide orice aplicație, vei putea trimite SMS-uri scriind rapid de pe tastatura laptopului și vei putea accepta apelurile pentru a le auzi pe difuzoarele puternice ale laptopului.

Mai mult, prin conexiunea Huawei Share, smartphone-ul și laptopul comunică între ele direct, iar transferul de fișiere se face instant prin drag-and-drop - pur și simplu tragi ceva dintr-o fereastră în alta și asta a fost. Mai mult, Huawei a adăugat recent și o funcție care îți permite să faci multitasking cu aplicațiile de smartphone pe laptop - mai exact, poți avea deschise concomitent 3 ecrane, fiecare cu aplicația lui. E o funcție pe care nu o vei mai găsi pe niciun alt laptop de la alți producători, dar care e implementată în toată gama 2020 de laptopuri HUAWEI MateBook. Mai mult, îți poți sincroniza fotografiile de pe toate dispozitivele în cloud și poți avea acces în timp real la întreaga ta galerie, indiferent de device-ul Huawei pe care îl folosești.

Specificații, performanțe și autonomie

Modelul de HUAWEI MateBook X testat de noi e dotat cu 16GB memorie RAM, SSD de 512GB și e construit în jurul unui procesor Intel Core i5-10210U cu patru nuclee și o frecvență maximă de 4,2Ghz. Cum se comportă această configurație? Foarte bine, având în vedere că vorbim despre un laptop complet lipsit de ventilatoare.

După cum menționam mai devreme, HUAWEI MateBook X nu are fante de aerisire, pentru că nu are nici ventilatoare. Se bazează pe ventilația pasivă, însemnând că laptopul disipă căldura prin carcasă pentru a menține temperaturile la praguri normale. Laptopul nu se încinge, decât atunci când îl soliciți foarte intens pentru perioade lungi de timp și chiar și atunci nu frige, ci doar e cald.

Performanțele sunt foarte bune pentru un laptop de această clasă atunci când lucrăm în modul ”Best Performance” și bune când vrem să economisim baterie și îl trecem în modul ”Better Battery”. E un laptop făcut pentru office, browsing și filme la rezoluție mare și la toate aceste capitole se descurcă cu brio. Nu poți avea așteptări să faci editare foto/video pe el, dar pentru sarcinile uzuale nu te va dezamăgi.

Bateria are 42W, iar laptopul se descurcă excelent în a-și gestiona resursele și consumul de curent. Cu luminozitatea la circa 25-30% și fără o încărcătură foarte mare, poți depăși și 7 ore, iar cu totul pe minimum te duci înspre 9 ore. Autonomia cu laptopul la 75% și în modul ”Better Performance” îți oferă o utilizare de circa 4-5 ore fără încărcător, ceea ce nu e deloc rău pentru un laptop atât de compact.

Preț și concluzie

HUAWEI MateBook X are un preț de circa 7.500 de lei. Nu e un laptop ieftin și nu e un laptop pentru oricine. E un gadget statement cu care atragi atenția în ședințe, în cafenele, în avion. E un laptop pe care îți rezolvi mailurile urgente și pe care bagi un episod din serialul tău preferat în pauza de prânz. Poate fi laptopul principal al unui CEO prins mereu în mailuri și call-uri, un capriciu al unei persoane care vrea să fie mereu în trenduri și care vrea un dispozitiv mereu la îndemână care încape în orice rucsac.

Review HUAWEI FreeBuds Pro

FreeBuds Pro sunt cele mai noi căști True Wireless lansate de Huawei și vorbim despre un model premium din toate punctele de vedere. Personal utilizez Freebuds 3 de aproape un an și folosesc ocazional și Freebuds 3i de câteva luni, așa că am fost foarte curios de ce pot oferi în plus noile modele FreeBuds Pro. Și pot oferi multe. Dar înainte de a intra în detalii tehnice, să discutăm despre cum arată căștile.

Design

HUAWEI FreeBuds Pro vin într-o carcasă argintie cu o textură foarte plăcută. Carcasa e aproape ovală și are o greutate plăcută. Practic, simți din prima că ții în mână un produs premium. La bază găsim portul de încărcare USB-C și un LED care îți indică nivelul de încărcare, iar în dreapta avem un buton mic, folosit pentru împerecherea cu smartphone-ul sau cu laptopul.

Odată deschis capacul, observăm imediat căștile - și acestea argintii, dar mai lucioase, cu un aspect metalic, luxos. Și aici există un LED, pentru a ne arăta cât de încărcate sunt căștile în sine.

Pentru a scoate fiecare cască, trebuie să le apeși ușor cu degetul mare în spate și apoi să le ridici. La nivel de design, noile FreeBuds Pro sunt unice și inedite. Au un design ultra-modern care parcă țipă ”inovație!”. Sunt de tip In-Ear, iar dopurile din silicon sunt foarte moi și comode și nu am fost deloc incomodat de ele. În cutie găsești trei mărimi diferite, iar în aplicația AI Life, disponibilă în magazinul AppGallery, există chiar și un tutorial care te ajută să găsești perechea potrivită pentru tine.

Piciorușele nu sunt cilindrice, ci paralelipipedice, o formă foarte importantă pentru controlul prin gesturi.

Senzori, funcții, control și autonomie

Pe cât de mici sunt noile FreeBuds Pro, pe atât sunt de pline de tehnologie. La nivel de acustică, sunt dotate cu un driver de 11mm și cu trei microfoane, folosite atât pentru funcția de Active Noise Cancelling. Căștile vin la pachet cu senzor de detecție a purtării, care întrerupe conținutul când o cască este scoasă din ureche, dar și cu senzori de atingere și de presiune.

Controlul se face prin ”ciupiri” - dacă strângi oricare dintre căști între degete o dată, pui pauză sau dai play; dacă strângi de două ori, te duci la melodia următoare; dacă strângi de trei ori, te duci la melodia anterioară. Strângerea lungă trece prin modurile de Active Noise Cancelling (închis, pornit sau modul Aware - le detaliem pe toate imediat), iar trecerea degetului în sus sau în jos pe una dintre fațetele căștilor reglează volumul mai tare sau mai încet. Sunt gesturi care nu erau disponibile pe generațiile anterioare și sunt mai mult decât binevenite.

Conectarea cu Mate 40 Pro se face instant - deschizi cutia și primești notificare pe telefon, dacă ai Bluetooth-ul pornit. În aplicația AI Life poți vedea nivelul de încărcare al căștilor și al case-ului, dar poți modifica și setările. De exemplu, poți schimba modul în care controlezi totul de pe căști, poți seta modurile de Active Noise Cancelling (Ultra, Dinamic, Cozy sau General), poți seta modurile Awareness (clasic sau Enhance Voice), poți face actualizări sau îți poți căuta căștile, dacă le-ai rătăcit. Mai merită menționat faptul că FreeBuds Pro suportă conectarea simultană la două dispozitive - deci le poți avea conectate atât la laptopul MateBook X cât și la smartphone, iar alternarea o faci ciupind una dintre căști.

Autonomia e mare. E chiar foarte mare. Fără funcția de Active Noise Cancelling activă, căștile rezistă cam o zi întreagă, adică spre 7 ore, fără a le încărca în case-ul special. Cu încărcarea alternativă în cutie, autonomia totală e de aproape 30 de ore, lucru impresionant, pentru că în acest fel le poți folosi o săptămână întreagă probabil fără să fii nevoit să bagi carcasa în cablu. Cu Active Noise Canceling, căștile țin sesiuni de circa 4 ore, deci poți vedea două filme legate într-un drum lung cu trenul sau cu avionul. Legat de încărcare, cutia și căștile se încarcă foarte rapid și ai nevoie doar de câteva minute pentru a te bucura o zi de căști. Există și încărcare wireless, evident, iar asta înseamnă că poți încărca carcasa pe spatele smartphone-ului Mate 40 Pro, după cum ziceam și mai devreme.

Calitatea sunetului și anularea zgomotului

Căștile HUAWEI FreeBuds Pro nu au rival în lumea True Wireless când vine vorba despre calitatea sunetului și puterea funcției de anulare activă a zgomotului. Se aud absolut incredibil, cu un bass extrem de puternic, cu înalte foarte clare și medii armonioase. Nu distorsionează nici la volum maxim și, apropo de volum, poate fi dureros de ridicat. E greu de crezut că poți pune difuzoare atât de puternice într-un corp atât de mic, dar Huawei a reușit să facă asta.

Și în apeluri totul se aude foarte clar, dar mai important este că ești tu auzit foarte clar de către interlocutori. Cele trei microfoane au o calitate foarte ridicată și îți izolează vocea de sunetele de fundal (cum ar fi vânt, hărmălaie) înainte de a o trimite către interlocutor, iar rezultatul se simte.

Microfoanele sunt folosite și pentru funcția de Active Noise Cancelling și e absolut extraordinară. Modul Ultra e cel mai agresiv și acoperă până la 40 de decibeli de zgomot ambiental. Cum se traduce asta? Dacă ai căștile FreeBuds Pro în urechi și închizi ochii când ești în metrou, nu îți dai seama că ești în metrou. Efectul e wow! Modurile Clasic și Cozy sunt pentru medii mai puțin zgomotoase, iar modul Dynamic e cel mai interesant, deoarece analizează automat sunetele ambientale și reglează intensitatea și frecvența sistemului de Active Noise Cancelling. Practic, dacă stai în sufragerie și asculți muzică în surdină la căști, dar începe vecinul să dea cu bormașina, micrfoanele vor detecta noul zgomot, iar sistemul ANC va bloca automat sunetele deranjante..

Și funcția Awereness e cu totul inedită. Ea îți permite să fii mereu conectat la mediul înconjurător și te lasă să auzi în cască și ce se petrece în jurul tău. Iar dacă activezi Voice Enhance, atunci zgomotele de fundal vor fi filtrate, iar microfoanele vor detecta vocea ta sau a interlocutorilor și o vor reda amplificată în căști, peste conținutul pe care îl asculți. Funcția e perfectă pentru birourile în care vrei să asculți muzică, dar nici nu vrei să pierzi ce se discută în jurul tău.

Concluzie

Cu un preț de 999 de lei, noile Huawei FreeBuds Pro nu sunt ieftine, dar nu sunt nici scumpe având în vedere ce oferă. Sunt pline de inovație de tot felul, oferă control sporit, sunet incredibil și o izolare a zgomotului pe care nu o mai găsești la nicio altă pereche de căști true wireless.

Rezumat pentru gama de vârfuri de gamă Huawei

Cele trei dispozitive prezentate în acest articol nu sunt doar trei dispozitive - ele reprezintă tot ce este mai bun în ecosistemul Huawei în momentul actual. Sunt gadgeturi care comunică inteligent între ele, gadgeturi făcute să fie folosite împreună pentru a-ți oferi ție cea mai bună experiență de multimedia și productivitate. La Mate 40 Pro, MateBook X și FreeBuds Pro se adaugă și smartwatch-ul Watch GT 2 Pro, poate și tableta HUAWEI MatePad Pro și Huawei se poate lăuda cu cel mai complet și mai performant ecosistem de top de pe piața cu Android.