Gama de smartphone-uri P a fost mereu despre fotografie, dar abia anul acesta putem spune despre modelul midrange al acestei game că este smartphone bun pentru foto. Dar înainte să discutăm despre camere foto să vorbim despre designul Huawei P30 Lite.
Design Huawei P30 Lite
Cu un aspect care atrage imediat privirile, P30 lite ia elemente de design de la vârful de gamă Huawei P30 Pro. Modelul testat de noi este cel negru simplu, dar există și o versiune mai jucăușă, denumită ”Peacock Blue”, albastră, care oferă niște reflexii foarte interesante. P30 Lite negru e simplu, minimalist, elegant și lucios, un telefon pe care destul de greu îl identifici cu segmentul mid-range când vine vorba despre detaliile de construcție și design. Senzorul de amprente e situat pe spate, camerele sunt aranjate ca în cazul Huawei P30 și avem același aspect de cameră foto compactă introdus de la Huawei P20 Pro. În partea din față, marginile destul de subțiri fac loc unui notch de tip lacrima, similar celui de pe modelul flagship. E un telefon bine echilibrat, simetric, cu o construcție care pare destul de durabilă, dar care ar merita protejat cu o husă subțire care să nu-i știrbească din design, dar care să-i protejeze finisajele lucioase. Ah, și era să uit: are mufă jack.
Destule despre design. Am pomenit ecranul cu scobitură de tip lacrimă, să vorbim, deci, despre display.
Display
Cu un ecran cu diagonală de 6,15 inch, Huawei P30 Lite oferă o suprafață mai mult decât generoasă pentru redarea conținutului video și foto. Rezoluția este full HD iar panoul IPS LCD este luminos și foarte colorat, asta dacă nu dezactivezi din setări modul vivid. Spre margini, luminozitatea nu este tocmai uniformă - nu este un aspect pe care îl vei observa imediat sau care te va deranja foarte tare, dar merită să știi despre acest lucru. Notch-ul lacrimă nu e foarte intruziv și nu te va deranja nici când te joci nici când te uiți la filme, iar responsivitatea generală a ecranului e bună. Per total, Huawei P30 Lite nu aduce cel mai impresionant display pe care l-am văzut pe un dispozitiv din gama sa, dar oferă o experiență mai mult decât decentă.
Suficient despre ce e e la exterior - să vorbim despre ce găsim la interior. Să aflăm, deci, ce performanțe și ce autonomie oferă Huawei P30 Lite.
Specificații și performanțe Huawei P30 Lite
P30 Lite folosește procesorul Kirin 710, produs de către Huawei. Există versiuni cu 4 sau 6GB de RAM, dar noi am testat versiunea cu 4GB. Chiar și așa, am fost destul de plăcut surprinși de performanțele oferite. Smartphone-ul se descurcă excelene în sarcinile de zi cu zi și nu am întâmpinat lag-uri neplăcute sau momente de lentoare decât de foarte puține ori. Specificațiile sunt decente chiar și atunci când vorbim și despre jocurile pe mobil, deci pauzele de cafea de la muncă sau de la facultate vor fi mai distractive. Bateria este de 3.340 de miliamperi. ”3,34, Not great, not terrible”, cum ar spune un personaj celebru. Autonomia nu este spectaculoasa - s-ar putea sa fie zile în care bateria să se termine înainte să apuci să ajungi acasă, dar asta dacă ești un heavy user, ca mine. În rest, este de apreciat tehnologia de încărcare rapidă, care duce telefonul la 35% în circa jumătate de oră. Din nou, ”not great, not terrible”, având în vedere că sunt dispozitive pe acest segment care se duc peste 50% în același timp.
Dar hai să vedem cu ce se diferențiază P30 Lite cu adevărat de restul smartphone-urilor din gama mid-range. Să vorbim, deci, despre camerele foto.
Camere foto
Fiind un membru al gamei P, P30 Lite iese în evidență prin ansamblul triplu de camere de pe spate. Există un senzor principal de 48 de megapixeli, unul wide de 8 megapixeli și unul de 2 megapixeli, folosit drept senzor de profunzime. Să începem cu începutul, cu senzorul principal. Acesta poate scoate fotografii la rezoluție full, de 48 de megapixeli, sau la rezoluție de 12MP. Noi te-am sfătui să folosești rezoluția de 12 megapixeli - senzorul îmbină astfel patru pixeli în unul singur, oferind rezultate considerabil mai bune, atât din punct de vedere al clarității și contrastului, cât și din punct de vedere al culorilor. Bonus - cu rezoluția la 12MP vei avea și un zoom 2X care, cu toate că e digital, oferă rezultate destul de bune. Și noaptea modul auto de 12MP se descurcă decent, senzorul de 48 de megapixeli având diafragma f/1,8. Există, totuși, și un Night Mode dedicat ce oferă un fel de expunere lungă pentru care nu ai nevoie de trepied. În acest caz, rezultatele sunt chiar impresionante pentru un mid-range, dar lucrul acesta nu ar trebui să ne mire foarte tare având în vedere că fotografia nocturnă este una dintre specialitățile Huawei de ceva timp. Senzorul wide face fotografii foarte bune pe timp de zi, dar noaptea nu recomand să-l folosiți. Fotografiile de tip portret sunt și ele reușite, inteligența artificială a Huawei identificând cu ușurință subiectul și delimitându-l destul de natural de peisaj. La capitolul filmare nu sunt multe de zis - telefonul filmează full HD la 30 de cadre pe secundă și beneficiază de stabilizare digitală decentă. Știe și 60 de cadre pe secundă, dar în acest caz nu mai beneficiezi de stabilizare, un minus. Camera de selfie se descurcă onorabil, cu ai săi 24 de megapixeli.
Preț Huawei P30 Lite
Huawei P30 Lite costă circa 1.500 de lei și, înainte să tragem o concluzie clară, să mai trecem în revistă plusurile și minusurile.
Puncte Pro
- Design plăcut
- Camere excelente pentru un midrange
- Performanțe bune
- Încărcare rapidă
Puncte Contra
- Autonomie mediocră
- Mod de filmare limitat
Așadar, Huawei P30 Lite este un smartphone pentru tineri - cei care nu au bugete pentru un flagship dar care vor un smartphone cu cameră foarte bună, cu ecran mare și aspect modern, cei care vor gaming casual și rețele sociale la maximum. Pentru ei, acest telefon merită. Eu am fost Tavi, acesta a fost review-ul start-up.ro pentru Huawei P30 Lite - până data viitoare nu uitați: Like, share, subscribe! O zi bună vă doresc.