În materialul anterior vă povesteam despre seriile de ceasuri și brățări de la Huawei, dispozitive pentru cei care vor să monitorizeze și sănătatea și fitness-ul. Spuneam că Watch Ultimate e zona cea mai scumpă, pentru aventurieri, dar azi avem Watch 4 Pro Space Edition, practic zona a doua de lux. Ce-mi place la Watch 4 Pro e faptul că e un design care arată bine la mână, seamănă foarte mult cu ceasurile de lux, iar materialele din care e construit sunt foarte rezistente.

Space Edition continuă linia Watch 4 Pro pe care am prezentat-o anul trecut în iunie, dar cu un design puțin modificat și câteva caracteristici tehnice suplimentare.

Design Huawei Watch 4 Pro

Față de Watch 4 Pro obișnuit, Space Edition vine cu un design mai rafinat și care nu e obscen. Îmbină titaniul, culorile naturale ale acestuia cu o culoare roșie, o coroană rotativă cu elemente roșii și un buton pe margine. Eu am avut o brățară din titaniu, iar tot aspectul este de lux.

Ecranul de 1,5 inci vine să completeze ceasul care are în jurul acestuia un bezel de ceramică nanocristalină. Partea complicată și un pic geek aici e că aparent este foarte greu să vopsești titaniul, dar Huawei a adăugat elemente roșii pe acest ceas. Ideea de bază e să-ți inspire un motor de rachetă spațială. Dacă vrei să intru în detalii suplimentare, cele două straturi au fost îmbinate la nivel molecular astfel încât să nu pară o bucată vopsită, ci o bucată ce e incorporată în material și care nu se zgârie pe termen lung.

În plus, designul standard al ecranului, adică acel Watch Face, se numește Laval și are note inspirate de călătoriile spațiale. În rest, ceasul este fabricat din titaniu peste care s-a pus un strat DLC - Diamond Like Carbon, ceea ce-l face mai rezistent al zgârieturi.

Ecranul este realizat din sticlă de cristal safir, tot pentru rezistență. Dimensiunile ceasului sunt de 49,1 mm pe 49,1 mm și o grosime de 12,9 mm. Nu e un ceas neapărat feminin, dar nu e uriaș. Greutatea sa este de 65 de grame ceea ce mi s-a părut mai mult decât decent. Față de Watch 4 Pro standard nu avem și acea dimensiune mai redusă de 46 de milimetri. În general, ceasul e un pic mai mare și dă impresia mai de lux decât cel standard.

Ecranul e un LTPO AMOLED de 1,5 inci așa cum ziceam, iar rezoluția este de 466 de pixeli pe 466 de pixeli, cu o densitate de 310 pixeli pe inch. Personal nu am avut nicio problemă în soare cu acest ceas, s-a văzut perfect și l-am purtat ca un ceas personal vreme de câteva zile.

Personal mi-a plăcut mult această îmbinare de titaniu și de roșu, pentru că scoate în evidență ceasul. Dacă ai Watch 4 Pro nu ți-l recomand, dar dacă te uiți după un smartwatch care să poată fi purtat într-un mediu divers, atunci m-aș duce oricând spre Space Edition.

Monitorizare de sănătate și fitness

De data aceasta nu voi insista atât de mult pe măsurătorile de fitness și sănătate, ci vă voi trimite la review-ul lui Fit 3 pentru că vin cu aceleași caracteristici îmbunătățite, adică Health Overview 2.0, cu senzori mai buni pe partea aceasta pentru măsurarea a 9 indicatori, inclusiv aritmia, adică Huawei TruSeen 5.5+. Diferența față de Fit 3 e că acuratețea e îmbunătățită pentru acest model pe partea de monitorizare a pulsului, temperaturii pielii, analiză ECG și date despre somn.

De asemenea, pe zona de fitness ai aceleași incorporări de inteligență artificială care să te ajute din când în când cu un reminder sau cu asistență privind sportul și ai incorporate nenumărate activități sportive pe care le poți urmări.

Pe partea aceasta aș menționa și faptul că ceasul este rezistent la 5 atmosfere presiune, asta înseamnă la 30 de metri sub apă. Unde nu e recomandat, dar nu am testat asta, e pe zona de scuba diving și adâncimi de peste 30 de metri, unde deja te duci în zona lui Huawei Watch Ultimate.

Voi veni cu aceleași concluzii precum la Fit 3 - monitorizarea e de calitate, poți să măsori un compendiu mai mare de date fiziologice, monitorizarea somnului e de calitate și se apropie foarte mult de date altor dispozitive și nici măcar nu e oribil de incomod de purtat noaptea. Pe zona de senzoristică de health și fitness, Huawei face o treabă foarte bună.

Caracteristici tehnice

Cu ce se separă față de Watch 4 Pro? Vorbim tot de un ceas care incorporează eSIM, deci îl poți folosi și pentru apeluri, se conectează Bluetooth la căști, suportă NFC, dar Huawei Wallet nu e încă disponibil în România.

Poți stoca muzică pe ceas, iar procesorul este unul care nu a făcut probleme - ceasul nu s-a încălzit, chiar și atunci când am deschis Petal Maps de exemplu, și a mers foarte fluid, așa cum te-ai aștepta. Nici autonomia bateriei nu m-a dezamăgit pentru un ceas de acest nivel - vorbim de aproximativ 4-5 zile în funcție de watch face-ul pe care-l alegi. Dacă vrei ai și modul Ultra long Battery LIfe pentru peste 10 zile de autonomie, dar care reduce din anumite monitorizări. Încărcarea se face rapid, în aproximativ 80 de minute l-am avut la 100% fără nicio problemă.

La nivel software, ceasul se controlează din coroana rotativă și din butonul din partea dreapta, iar partea de touchscreen funcționează așa cum trebuie. Punctul de control este aplicația Huawei Health, iar în această zonă au fost adăugate o serie de Watch Face-uri care se potrivesc temei spațiale a lui Watch 4 Pro.

Standard vine cu Watch Face-ul Laval care arată ca un motor de rachetă și pe care poți vedea pașii și caloriile consumate. Acest Watch Face e exclusiv pentru acest model. De asemenea, partea centrală îți arată nivelul bateriei într-un mod grafic - dacă ai o flacără portocalie, atunci ceasul are peste 70%, iar între 30 și 70% flacăra se face albastru cu roșu, ca atunci când modulul unei rachete se pregătește să se separe.

De asemenea, ai un Watch Face numit Star Explorer care include cele 12 constelații astrologice pentru pasionații domeniului. Astfel, poți personaliza acest Watch Face în funcție de semnul tău zodiacal și constelațiile sunt prezentate pe ecran.

Dincolo de acestea, ai 40.000 de watch faces disponibile în magazinul Huawei. Se conectează la Huawei, Android și iPhone fără probleme.

Preț și concluzie

Ceasul beneficiază de o ofertă specială între 7 și 21 mai pe Huawei Store. Astfel, costă 3.300 de lei și vine cu o pereche de căști Huawei FreeBuds 5i cadou. E un preț competitiv, mai ales că seria standard Watch 4 Pro costă astăzi 2.700 de lei.

Dacă nu ai Watch 4 Pro, eu îți recomand Space Edition. Se potrivește celor care vor să-l poarte și la tricou, dar și celor care vor să îl asorteze la costum. Nu e un ceas pentru aventură totală, adică nu urci Everestul cu el sau nu faci scuba diving, dar poți să alergi, să mergi cu bicicleta, să ai o privire de ansamblu asupra sănătății tale.

E un ceas din punctul meu de vedere foarte masculin și care oferă din spiritul unui ceas mai scump decât este. Titaniul din care este făcut, în combinație cu o brățară asortată din același material, e o propunere foarte bună. Și designul chiar dacă foarte puțin modificat, îmi place.

Ce aș alege între Fit 3 și Watch 4 Pro Space Edition? Dacă nu ar fi o limitare de bani și o diferență mare de cost între ele, atunci Space Edition doar pentru că m-am simțit mai bine cu el la mână și mi s-a părut că-l pot folosi mereu. Dar există câte puțin pentru toți - dacă ești mai înspre lifestyle, Fit 3 e o propunere mai tinerească și mai cool, Watch 4 Pro Space Edition e propunerea mai serioasă și mai spațială.