În general, când ești tânăr ai vrea o mașină rapidă, frumoasă, eventual cu două locuri, apoi când mai îmbătrânești te uiți la dotări, la consum, cât de mare e portbagajul. Cred că tot cam așa stă și treaba cu munca la birou. La început nu-ți pasă pe ce scaun stai, cum e tastatura sau mouse-ul, însă după câțiva ani te interesează un scaun comod, poate un birou reglabil și periferice ergonomice.

Așa mi-am schimbat și eu tastatura de gaming cu luminițe RGB pentru una ergonomică și cu o formă ciudată, zici că e desprinsă din tabloul Persistența Memoriei al lui Dali, de la Logitech.

Logitech ERGO K860 Ergonomic Split este o tastatură ergonomică ce ar trebui să ofere o experiență de tastare naturală pentru a lucra mai productiv. Aceasta oferă un sprijin mai mare pentru încheietura mâini și reduce activitatea musculară din acea zonă. Cei de la Logitech spun că aceasta oferă cu 54% mai mult sprijin pentru încheietura mâini și reduce îndoirea acesteia cu 25% față de o tastatură obișnuită.

Așa să fie? Nu pot să susțin aceleași cifre, dar tastatul este în mod evident mai confortabil decât cel pe o tastatură obișnuită și fără un suport pentru încheieturi.

Dar să începe cu designul. După cum ziceam, tastatura are un aspect ciudat, fiind îndoită la mijloc, iar tastatura este împărțită în două pentru ca mâinile și degetele să stea natural atunci când scrii. Pentru mine, surpriza a fost să văd că totul este dintr-o bucată de plastic de calitate, iar wrist pad-ul nu se poate îndepărta, ci face parte din tastatură. Ai toate butoanele de care ai nevoie, ba chiar mai multe, aș spune.

Este wireless și funcționează cu două baterii AAA (iar autonomia de funcționare ar trebuie să fie de cam 24 de luni) și poate fi conectată prin Bluetooth Low Energy sau dongle USB. De asemenea, o poți conecta la trei dispozitive și poți comuta între ele foarte simplu printr-o apăsare de buton.

Suportul are un aspect texturat, dar învelișul nu este unul textil, însă confortabil. La interior se regăsesc 2 straturi de spumă de memorie. Tastele sunt late, plăcute la atingere și au o mică adâncitură în mijloc, astfel încât degetul să se așeze bine. Cursa tastei este una satisfăcătoare și zgomotul produs de tastare este unul minimal. Această tastatură este disponibilă și cu MacOS și ai taste pentru computerele Apple: Command sau opt.

Un alt lucru surprinzător pentru mine a fost să descopăr că nu are piciorușe care să ridice tastatura de pe birou în față, ci în spate, în zona suportului pentru încheietură. De ce? Pentru a susține încheietura mai bine atunci când scrii din picioare la un standing desk. Aceasta are un unghi de ridicare de 4 sau 7 grade.

Per total, tastatura are un design plăcut și este realizată din materiale de calitate. Minusurile pe care le văd este faptul că nu este iluminată (puteau să pună o lumină albă pentru că mai lucrăm și noaptea) și că tasta space este împărțită în două și o bucată este mai ridicată decât cealaltă, iar asta poate fi deranjant la atingere.

Cum se scrie? La început destul de greu și este nevoie de o perioadă destul de lungă de acomodare pentru a te obișnui cu layout-ul. La început aruncam priviri la tastatură ca să văd unde sunt tastele amplasate. Am fost curios să fac un test de viteză de scriere imediat după ce am instalat tastatura la PC și am obținut un scor de 195 de caractere pe minut. Destul de slab. După o săptămână, acest scor a crescut la 205, iar după două săptămâni de utilizare am obținut 308 de caractere pe minut.

Acum scrisul este la fel de confortabil și rapid ca pe tastatura mea cu care eram obșinuit. Totuși, mai am greșeli și mai există momente când apreciez greșit distanța tastelor. Mai ales în zona din mijloc unde există un spațiu mare între taste. De exemplu, eu sunt obișnuit să apăs pe tasta Y cu degetul arătător de la mâna stângă, însă pe această tastatură este indicat să-l folosești pe cel de la dreapta.

După cum ziceam, tastatura are 15 butoane programabile și le poți pune o a doua funcție dintr-o listă mare pe care ți-o pune la dispoziție Logitech. De exemplu, eu am pus ca apăsarea unui buton să-mi închidă PC-ul, altul pentru copy și altul pentru paste ca să nu mai apelez la combinația CTRL+C și CTRL+V. Tu decizi de ce ai nevoie și de ce nu.

Am folosit tastatura și în jocuri și s-a comportat foarte bine și acolo, deci să nu-ți faci griji că nu te vei putea juca cu o tastatură ergonomică.

Logitech ERGO K860 este disponibilă pe site-ul www.logitech.com și în magazinele partenere, la un preț recomandat 550 lei. Un preț măricel pentru o tastatură, dar nu și dacă stai să te gândești la posibilele beneficii pe care le-ar aduce sănătății. În același timp, este și o tastatură care are multe butoane programabile, care ți-ar putea crește productivitatea.

Per total, pot spune că-mi place tastatura și aș fi recomandat-o din toată inima celor care vor o tastatură confortabilă și bună pentru productivitate dacă ar fi avut iluminare. Altfel, poate fi enervant să o folosești seara sau noaptea fie că e pentru scris sau pentru gaming.