Criptomonedele au avut un an dificil, dar încep să se stabilizeze. Bitcoin are un preț de 5.200 de dolari, deși a ajuns și la 20.000, Ethereum a fost stabil și deși pare că apar monede noi, cele mai importante se mențin. Astăzi valoarea pieței de Bitcoin e de 93 de miliarde de dolari, cea de Ethereum a ajuns la 18 miliarde de dolari, iar cea de XRP la 14 miliarde de dolari.

În această piață încearcă să facă afaceri și Vtrader, un schimb valutar românesc fondat la începutul anului de trei prieteni. Am vorbit cu unul dintre cofondatori, Vlad Sas, despre piața actuală, despre provocările ei și așteptările investitorilor în criptomonede. De asemenea, el a vorbit și despre dialogurile deschise purtate cu autoritățile românești și cum văd ele criptomonedele.

"BNR încadrează criptomonedele ca și active speculative. La Ministerul de Finanțe ne-au spus că profiturile pe care le înregistrează utilizatorii se consideră "venituri din alte surse". Nu sunt foarte reglementate, dar simt că în România se fac niște eforturi în direcția asta. Urmează o directivă europeană la nivel de spălarea banilor, AML5, care ia în considerare criptomonedele și să aducă niște standarde mai bune pentru reglementarea lor.", povestește Vlad Sas.

Despre anul 2018, Sas spune că "Scăderea bitcoin a fost una bună, pentru că a filtrat multe proiecte care au intrat în piață nu pentru că voiau să facă treabă sau să aducă vreo inovație, ci pentru că piața crescuse și vedeau o metodă de a face bani pe termen scurt. De aia au existat multe ICO-uri care au promis tot felul de lucruri, nu s-au ținut de cuvânt și s-a ales praful de proiectele respective. Acum intră pe piață doar business-urile care vor să se preocupe și avem o filtrare a masei de proiecte."

Vlad Sas organizează, de asemenea, și Facebook Developer Circle, evenimente dedicate programatorilor care realizează aplicații și produse pentru Facebook.

Dialogul integral îl puteți vedea mai jos sau puteți urmări direct înregistrarea video.

Cum a apărut Vtrader? S-a deschis după un an complicat din zona crypto. Cum ai decis să lansezi un exchange de criptomonede?

Noi lucrăm de mult timp, dar a intrat abia în ianuarie în piață pentru că am ținut să ne facem temele cât mai bine, să fim conformi. A fost multă muncă și pe partea tehnică.

Am intrat ca investitor pe piața de cripto, împreună cu doi prieteni care astăzi îmi sunt și asociați. Decizia a fost luată după ce am văzut că este o nevoie reală de a aduce oameni pe această piață, de a le deschide orizonturile vizavi de ce înseamnă criptomonedele și ce avantaje poate aduce un mediu economic bazat pe cripomonede.

Ce nevoi nu aveai tu satisfăcute folosind alte platforme de cripto?

Principala nevoie era cea să schimb monedă tradițională în cripto. Adică să schimb euro în criptomonede. Majoritatea platformelor făceau schimburi de cripto to cripto și se opreau aici.

Am mai avut nevoie de un suport dedicat și un sprijin din partea echipei care a fondat exchange-ul sau angajaților în partea de tranzacționare, lucru care este foarte important mai ales dacă ești nou-venit pe această piață.

Cum ai început tu în zona de cripto/blockchain? Ce te-a atras?

Totul a pornit de când eram în facultate în cămin și câțiva colegi minau criptomonede prin curentul gratuit de la cămin. Le-am pus întrebări, mi-au explicat. M-a atras aspectul economic al acestei pieței, am văzut graficele cu bitcoinul, iar apoi un pic mai târziu am început să înțeleg și partea tehnică și de ce moneda aceasta are o valoare reală.

A fost un moment în piață când părea că apare câte un exchange în fiecare săptămânâ. Care e din punctul tău de vedere secretul ca să faci o asemenea platformă și să fie diferită de celelalte?

Primul este siguranța. Noi am gândit o infrastructură care ține banii investitorilor complet în siguranță. Ei se duc într-un cold wallet, imediat ce sunt depozitați în platformă, care e securizat de rețeaua blockchain. Oricine ar încerca să ajungă la acel wallet nu prea este posibil. Restul fondurilor stau pe cryptoexchange mult mai mare decât al nostru, Bittrex, care este un exchange mare din Statele Unite.

Mai este și zona de conformitate cu care ne-am luptat un an de zile. Am avut corespondențe cu toate autoritățile relevante care ar putea reglementa domeniul, am primit sfaturi de la ei și am implementat aceste măsuri.

A treia parte și poate la fel de importantă este interfața prietenoasă, un site intuitiv și avem suport pentru clienți 24/7, cred că asta e foarte important mai ales dacă nu știi de unde să o apuci, dacă vrei să investești în cripto și nu ai o idee despre ce înseamnă acest lucru.

Autorități relevante...cine sunt ele?

Am început cu BNR pe care i-am întrebat ce fel de licențe avem nevoie. Am continuat cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, să vedem dacă sunt încadrate criptomonedele ca instrumente financiare. Nu sunt. Am mers la ONPCSB - Oficiul de Prevenire a Spălării Banilor - acolo am întrebat care ne sunt datoriile față de această instituție cu privire la spălarea banilor. Am terminat cu Ministerul de Finanțe și ANAF pe care i-am întrebat cum să ne plătim taxele, cum să ne calculăm diferențele din fluctuații și cum să ne comportăm în relație cu ei.

Ați avut cu cine vorbi?

Am trimis întotdeauna scrisori oficiale. Răspunsurile au venit și după 2-3 luni, dar noi am abordat proiectul ăsta cu răbdare și i-am alocat suficient timp cât să avem răspunsurile de la autorități.

Ați primit un răspuns, chiar dacă zona nu e reglementată - cum vede statul criptomonedele?

BNR încadrează criptomonedele ca și active speculative. La Ministerul de Finanțe ne-au spus că profiturile pe care le înregistrează utilizatorii se consideră "venituri din alte surse". Nu sunt foarte reglementate, dar simt că în România se fac niște eforturi în direcția asta. Urmează o directivă europeană la nivel de spălarea banilor, AML5, care ia în considerare criptomonedele și să aducă niște standarde mai bune pentru reglementarea lor.

Există un control pentru a identifica sursa banilor celor care schimbă prin exchange-ul vostru?

Noi întrebăm utilizatorii de unde provin banii. Pentru a evita sume mari, noi avem o limită de depozit pe zi. Nu ai putea să vii cu 500.000 de euro și să o depui. Ce e peste 15.000 de euro trebuie raportați la Oficiul de Combatere a Spălării Banilor. Pe partea noastră este responsabilitatea de cunoaștere a clientelei. Trebuie să confirmăm identitatea fiecărui client.

Care sunt cifrele voastre până acum?

Avem peste 450 de utilizatori, avem activi aproape 40% din utilizatorii înregistrați. Am tranzacționat puțin peste 100.000 de euro. Sunt niște statistici rezonabile pentru previziunile mai întunecate pe care le-am avut înainte să dăm drumul la activitate.

Ce așteaptă un investitor de la un exchange?

Mulți dintre ei așteaptă timpuri de răspuns rapid. Care nu durează zile întregi până când cineva ajunge la ei. Au nevoie de cineva afiliat companiei care să le răspundă. Asta așteaptă cei mai vechi, dar și cei mai noi.

Lumea așteaptă comisioane mici. Comisioanele noastre sunt în raport cu piața. Cel mai important e să ai pe cineva care să-ți facă o minimă educație despre ce înseamnă să tranzacționezi cripto.

Pentru depuneri și retrageri avem un comision de 1,8%, iar pentru tranzacționarea între criptomonede avem un comision de 0,85%.

Cum garantați securitatea banilor?

Avem banii stocați într-un cold wallet la care accesul se face prin trei chei. Una pe care o am eu, iar două le dețin asociații mei. Parte din fonduri sunt pe Bittrex. Acolo externalizăm securitatea către ei. Am ales Bittrex strict din punctul de vedere al securității, pentru că nu a avut niciun eveniment supărător și sunt unii dintre cei mai vechi pe piață.

Ce monede tranzacționați, care sunt cele mai populare și cum decideți să le introduceți?

Am ales să ținem portofoliul de monede cât mai curat, să nu introducem tot felul de monede apărute peste noapte. Le-am luat pe cele vechi și înrădăcinate în piață - Bitcoin, Ether, Litecoin, Dash, Monero. Ele sunt monede vechi, care există de mult timp pe piață. Au fost de reperate ori validate.

Care sunt cele mai populare monede și care sunt cele mai noi?

Depinde cum definești nou. Un exemplu este Cardano care nu a apărut tocmai anul trecut, este de ceva timp pe piață, dar este relativ nou față de celelalte. E un exemplu de proiect de succes. Noi tocmai l-am adăugat pe platformă. E o criptomonedă care aduce posibilitatea de a crea smart contracts ca Ether. Comunitatea a crescut repede de când a apărut. A avut niște creșteri fantastice, de câteva mii la sută. Cred că le-a avut pe bună dreptate. Deși e un proiect mai nou, e solid și e făcut cu răbdare.

Alt exemplu ar fi EOS, care a crescut în popularitate. A avut niște bug-uri la lansare, dar le-au remediat. Un lucru interesant despre EOS e că a strâns în fonduri undeva pe la 900 de milioane de dolari în șase luni.

Cum se câștigă încrederea pe piață de către o monedă nouă?

Îți trebuie puține cunoștințe tehnice ca să poți confirma valoarea unei rețele de blockchain. Aproape întotdeauna codul din spatele blockchain e public. Oricine are cunoștințe tehnice poate să vadă cum e scris codul din spatele rețelei. Poate detecta potențiale bug-uri și în general în momentul când apar asemenea bug-uri, comunitatea este sesizată.

Dacă ești în contact cu lumea asta, chiar dacă nu ai cunoștințe tehnice poți să asiști la o discuție despre o problemă într-o anumită rețea.

Cum se vede din lumea cripto ecosistemul după un an 2018 agitat, cu creșteri și scăderi foarte mari la Bitcoin?

E normal pe piața de cripto. Dacă ai avea asemenea fluctuații pe alte piețe ar fi dramatic. Piața de cripto încă e la început. Cei care investesc în această piață trebuie să investească doar banii pe care și-i permit să-i piardă. E o piață la început și va mai fi o bucată de vreme la început, încă este volatilă, nu a avut timp să se stabilizeze așa că trebuie să investești cu cap.

Scăderea bitcoin a fost una bună, pentru că a filtrat multe proiecte care au intrat în piață nu pentru că voiau să facă treabă sau să aducă vreo inovație, ci pentru că piața crescuse și vedeau o metodă de a face bani pe termen scurt. De aia au existat multe ICO-uri care au promis tot felul de lucruri, nu s-au ținut de cuvânt și s-a ales praful de proiectele respective. Acum intră pe piață doar business-urile care vor să se preocupe și avem o filtrare a masei de proiecte.