Cosmin Curticăpean este CEO și fondator al iFactor, un startup local ce se ocupă de soluții de finanțare pentru IMM-uri, printre primele fiind împrumutirile pentru acoperirea datoriilor din facturi neplătite, adică factoring. iFactor este una dintre companiile care au participat în acceleratorul BCR InnovX și are în spate o echipă cu experiență. Curticăpean e antreprenor în serie și investitor, iar alături de el este Manuel Costescu, fost bancher JP Morgan, fostul șef al organizației guvernamentale InvestRomania și director OpenSociety.

Curticăpean a fondat Dox Group, o companie de software development, a fost mentor Founder Institute, e membru fondator al Romanian Fintech Association și business angel în TechAngels. iFactor e un business care oferă servicii financiare pentru IMM-uri și au început cu factoring-ul. Am povestit cu Cosmin Curticăpean despre intențiile lor.

Ce face iFactor?

„Sunt un antreprenor în serie care în urmă cu niște ani a întâmpinat probleme în a-și putea finanța afacerile, motiv pentru care am început să construim împreună cu colegii, Manuel Costescu (fost bancher) și cu colegii cofondatori tehnici, Sebastian Presecan și Mihai Grosu, platforma iFactor.”, spune Curticăpean.

„iFactor este un marketplace pentru finanțare alternativă pentru IMM-uri, unde firmele mici pot aplica pentru a obține o finanțare. Primul produs pe care l-am lansat pe piață fiind finanțarea creanței, așa-numitul factoring, urmând să venim cu celelalte produse de finanțare, de alte tipuri de credite pentru IMM-uri. Băncile sau investitorii privați pot să liciteze la aceste aplicații ca să ofere lichiditatea de care IMM-urile au nevoie.”, a explicat antreprenorul.

În acest moment iFactor e live în România, unde în ultimele 6 luni au avut 2.000 de aplicații de la IMM-uri și au reușit să aducă și investitori privați în platformă.

Planurile startup-ului de factoring

„Planurile noastre sunt simple. Ne interesează să mergem spre Marea Britanie, urmând să ne orientăm spre Germania cu precădere, iar apoi mai târziu probabil Statele Unite”, a explicat Curticăpean.

„Am avut în platformă o medie de 4-5.000 de euro tichetelor de finanțare solicitate, dar pot să vă spun că am avut facturi de 18 milioane de lei”, a mai spus acesta.

„Nu ne concentrăm spre produse financiare tradiționale, așa cum au fost definite de sistemele bancare. Când vorbim de modalități de finanțare pentru IMM-uri, încercăm să ducem conceptul într-o schimbare de paradigmă, spre o solicitare de finanțare simplă.”, spune Cosmin.

Pentru el, o problemă e complexitatea serviciilor financiare.

„Produsele bancare necesită un nivel mare de educație din partea antreprenorilor, ceea ce este o barieră. Vrem să ieșim din această paradigmă să ne orientăm spre antreprenorii care vor să finanțeze business-ul și sperăm ca la începutul anului 2022 să vorbim despre IMM-uri care solicită 3.000 de euro pentru 48 de euro și să avem un cost de procesare atât de mic datorită tehnologiei încât să putem să servisăm o astfel de solicitare”, spune cofondatorul iFactor.

Cum e implicată tehnologia în schimbarea serviciilor financiare

„Există în spațiul european termenul de Technology Readiness Level și e împărțită între 1 la 9, care este deja tehnologie de masă. Noi la iFactor avem câteva tehnologii și unele sunt în spațiul de producție la nivelul 8, cum ar fi marketplace-ul cu fluxurile automatizate, avem RPA care fac automatizări în locul clienților. Impactul major îl va avea inteligența artificială, atât din perspectiva determinării fraudei, cât și din perspectiva determinării capacității de rambursare, solvabilitatea unui antreprenor”, spune Curticăpean în timpul unui interviu pentru start-up.ro la Startup Grind Silicon Valley.

”Extrem de important e să utilizăm tehnologiile în partea de automatizare. Cred cu tărie că momentul când iFactor va fi disruptiv e când tehnologiile ca natural language processing, machine learning, computer vision vor fi suficient de mature cât să automatizeze și să profileze atât de bine clienții cât lucrurile să se întâmple la un click distanță în finanțare”, a adăugat acesta.

iFactor și InnovX

”Am pornit poate cu preconcepții, din experiența mea de investitor, dar ce pot să zic despre programul de scaleups de la InnovX e că oamenii fac diferența. Modul în care sunt organizate lucrurile și cum funcționează sesiunile mi se pare că este demn de orice altă piață. Orice startup care intră în programul InnovX va avea de câștigat. Nu o spun de complezență. Nu fac complimente gratuite”, a spus Cosmin Curticăpean.

El a mai spus că a apreciat faptul că au primit ajutor pentru un proiect de finanțare nerambursabilă prin programul Horizon 2020, dar și cursurile de Blue Ocean Strategy, care-i ajută pe fondatori să identifice piețe neștiute pentru compania lor.

„Silicon Valley e ceva cu totul diferit față de ce putem concepe”

„Înainte de InnovX am fost la multe conferințe organizate de Startup Grind. Trebuie să înțelegem extrem de bine că Silicon Valley e ceva cu totul diferit față de ce putem concepe. Există o serie de oameni care vorbesc despre România ca East Silicon Valley, dar o fac din necunoștință de cauză, pentru că niciodată nu s-ar putea întâmpla asta pentru că spațiul are alte particularități, limbaj și așa mai departe”, a spus Curticăpean.

”Toate lumea se uită spre investitorii de aici. E foarte dificil pentru o companie aspirantă din Europa să poată să facă ceva aici dacă respectivul startup nu are ca țintă piața asta, dacă nu o înțelege perfect și, extrem de important, dacă nu se mută cu bagaje, cu cățel, cu purcel, aici.”, a menționat Cosmin, ca un sfat pentru cei care vor să intre pe piața americană.