Lista aceasta nu este una exhaustivă. Nu vom mai repeta startup-uri și fondatori despre care am scris constant în acești ani. Evident că merită menționați, însă e clar că se dezvoltă de la sine și că vom scrie în continuare despre ei pe măsură ce apar noutăți despre business-urile lor.

În această listă ne vom concentra pe startup-urile cu care am vorbit în acest an, care au trecut printr-un moment important în 2022, cum ar fi extinderi, exituri sau investiții.

Aceasta este cea de-a șasea parte a unei liste pe care o vom actualiza în perioada sărbătorilor de iarnă, când vom intra și noi într-o pauză binemeritată, fără a uita, însă de cei mai interesanți jucători din acest ecosistem de startups din țara noastră.

Descoperiți mai jos noi companii care ne-au atras atenția în 2022 și despre care am scris în acest an.

Adore Me

Una dintre cele mai importante știri ale acestui an în ceea ce privește activitatea unor startup-uri și companii de peste hotare în care sunt implicați și români a fost despre Adore Me, un magazin specializat în vânzarea de lenjerie intimă în care sunt implicați și români. Business-ul a fost achiziționat de Victoria’s Secret pentru suma de 400 de milioane de dolari cash.

Adore Me a fost fondat în 2011 și se dorea la acel moment un competitor redutabil pentru gigantul Victorias’ Secret, cel mai mare jucător de pe piața internațională de lenjerie intimă.

În toamna anului 2016 am povestit pe larg despre Adore Me într-un interviu realizat cu echipa din România a brandului pe jumătate românesc care luptă cu Victoria's Secret.

La acel moment, reprezentanții Adore Me precizau faptul că 40% dintre angajați sunt americani, 52% sunt români, iar 8% sunt de alte naționalități. Totodată, la nivle de vânzări, în 2016 o pondere de 90-95% o aveau cele din SUA și Canada.

”Suntem încântați să anunțăm că Adore Me a fost achiziționată de VS&Co (compania-mamă a brandului Victoria's Secret). Acesta este un moment foarte important pentru compania noastră, deoarece vom putea aduce brandul pe care l-am construit pe o platformă cu adevărat globală”, scria într-o postare pe pagina de LinkedIn a Adore Me după anunțul privind vânzarea companiei.

Ringy

Ringy este un startup estonian, cofondat de românul Ionuț Iordăchescu, care vrea să transforme zona de dispozitive recondiționate.

Ringy a fost lansat în 2020 și s-a dezvoltat în cadrul acceleratorului Startup Wise Guys. Fondatorii vor să facă un adevărat hub care să colecteze, să recondiționeze și să revândă dispozitive. Compania a fost fondată de CEO-ul Kristo Kraft, de CPO-ul Taavi Tuisk, Ionuț Iordăchescu, în calitate de CTO și Oliver Lall drept COO.

La momentul în care am povestit pe larg despre Ringy cu Ionuț, adică în vara acestui an, Ringy avea o creștere de 10-15% de la lună la lună, iar echipa ridicase o rundă de pre-seed de 500.000 de euro investiție.

Avi Medical

Startup-ul german Avi Medical, cofondat de către românul Vlad Lata, anunța la începutul lunii aprilie că primește o investiție de 50 de milioane de euro Series B pentru dezvoltarea platformei sale de medicină de familie digitalizată.

Avi Medical este un startup fondat în Germania, la Munchen, și propune o îmbinare între zona offline și cea online, prin intermediul unor clinici care se inspiră din sediul startup-urilor sau a spațiilor de coworking.

Toate clinicile Avi Medical au un sistem de programare online, iar tot istoricul medical poate fi completat de către doctori sau pacienți de acasă, prin intermediul telefoanelor. Integrarea telemedicinei în serviciile Avi Medical permite un mix de offline și online. În funcție de consultație sau nevoi, pacienții pot să intre în dialog cu doctorul prin videocall și nu ia în calcul nevoia de asigurare.

Startup-ul din Munchen este cofondat de românul Vlad Lata și de Christoph Baumeister și Julian Kley în 2020. Anterior, Vlad Lata a fost cofondator al startup-ului german Konux, care digitalizează serviciile căilor ferate din Europa, având contracte cu Căile Ferate Germane.

Fullview

Rămânem în zona investițiilor, dar schimbăm țara. Tot în primăvara acestui an, startup-ul danez Fullview, cofondat de românul Dorin Tarău, a primit o investiție de 7,5 milioane de dolari de la Lightspeed Venture Partners pentru a dezvolta și extinde platforma lor de customer support.

Fullview oferă o soluție pentru startup-urile de tip SaaS prin care acestea pot oferi customer support în timp record. Practic, echipele de produs pot vedea ecranul clienților, drumul lor pe site, punctele unde se blochează și să îmbunătățească experiența. Practic, Fullview vrea să înlocuiască partea de screen share, de call-uri pe Zoom sau Google Meet și să ofere o soluție adaptată companiilor care au nevoie de suport pentru clienți. De asemenea, companiile pot vedea sesiuni retroactive ale clienților pentru a înțelege mai bine drumul acestora prin site.

Fullview a fost cofondat de Daniel Bakh și de Dorin Tarău în 2021, iar într-un an fondatorii au reușit să ridice runde de 10 milioane de dolari.

Flip

Scriem, din nou, și despre Flip, startup specializat în comercializarea de telefoane second-hand verificate, în care a investit eMAG Ventures. Flip a ieșit în afara granițelor, odată cu deschiderea în acest an a flip.bg.

Flip.ro e un startup fondat de George Moroianu, Alex Burghelia și Alin-Sebastian Luca care a avut o evoluție foarte bună și care a primit investiție de la eMAG Ventures pentru accelerarea afacerii.

De pe data de 12 mai, Flip a deschis operațiunile în Bulgaria. Echipa din țara vecină va fi condusă de Ivaylo Netsov, care s-a alăturat echipei Flip acum câteva luni. Ivaylo a condus operațiunile foodpanda și apoi Glovo pe piața din Sofia.

În Bulgaria, Flip își propune să atragă 20.000 de clienți în următorul an.

În luna octombrie 2021 Flip a primit 1,5 milioane de euro investiție de la eMAG Ventures pentru accelerarea creșterii. Lansată în decembrie 2019 de trei antreprenori tineri, George Moroianu, Alin Luca și Alex Burghelia, Flip cumpără, verifică și vinde telefoane recondiționate. Cei trei au păstrat 57,74% din acțiuni și vor dezvolta accelerat platforma în perioada următoare.

Flip vândut primul smartphone în decembrie 2019 și a atins o cifră de afaceri de 2,5 milioane de euro la finalul anului 2020.

Nilo Health

Primăvara lui 2022, la fel ca tot anul, de fapt, a fost una prielnică pentru startup-uri fondate sau cofondate de români, atât în țară cât și peste hotare.

În mai și startup-ul german Nilo Health, platformă de wellbeing și promovare a sănătății mentale, care are o cofondatoare din România, anunța că a primit 7,5 milioane de euro investiție, într-o rundă condusă de Speedinvest.

Startup-ul nilo.health din Berlin vrea să ofere servicii de sănătate mentală accesibilă și de calitate într-o platformă digitală. Serviciile pot fi oferite astfel de companii în pachete pentru angajații lor. Compania a fost fondată în 2019 de către Ines Rath, Cătălina Turlea și Jonas Keil. Cătălina Turlea este cofondator și CTO al nilo.health.

Platforma permite sesiuni de consiliere 1 la 1, training digital și oferă unelte pentru îmbunătățirea sănătății mentale a angajaților. nilo.health are 120 de clienți la nivel global.

Cătălina Turlea a terminat Universitatea Politehnica în 2011 și a făcut un master în Mobile Computing la University of Applied Sciences Upper Austria. Este programator din 2012 și este responsabilă pentru dezvoltarea platformei nilo.health din punct de vedere tehnic.

HelloFlow

HelloFlow, un startup danez din zona de dezvoltare no-code, a fost achiziționat de Trulioo, liderul global în verificarea identității. HelloFlow a fost cofondat de către românul Ciprian Florescu, care a fost CTO al companiei până la momentul tranzacției.

HelloFlow voia să revoluționeze onboarding-ul clienților și verificarea identității. Platforma sa este una no-code și se integrează cu servicii de autentificare pentru fiecare piață.

Piața aceasta, cea prin care clienții își pot face un cont la bancă în mod digital, e una foarte reglmenetată și în continuă creștere. Conform datelor de pe piață, piața e de 1 miliard de dolari.

Despre HelloFlow am scris prima oară aici, când au primit o investiție de 1,6 milioane de dolari.

Finqware

Nu putem încheia lista noastră de startup-uri românești care fac performanță și peste hotare fără să amintim despre faptul că Finqware, un fintech românesc licențiat de Banca Națională a României pentru a presta servicii de open banking, a primit în acest an undă verde de a opera în toate țările Spațiului Economic European (29 de țări + România).

Startup-ul românesc a devenit prima, și momentan, singura instituție de plată autorizată în țara noastră care poate să presteze servicii peste granițele naționale, profitând de reglementările europene care permit acest lucru.

Comparativ, în registrele BNR sunt înregistrate peste 270 de instituții de plata din alte state care au notificat reglementatorul român de intenția de a presta servicii în piața locală, dar niciun alt jucător local care sa fi urmat procedura de notificare a altor state.

Ca urmare a atingerii acestui statut, Finqware a început deja expansiunea internațională în Benelux prin incubarea la The LHoFT - Luxembourg House of Financial Technology. Compania își propune sa folosească ecosistemul luxemburghez, foarte înclinat sa susțină inovația tehnologică pentru industria financiară, ca o poarta de intrare pe mai multe piețe din regiune (Belgia, Franța, Olanda, Germania).

Despre Finqware am scris de-a lungul timpului aici.