Spun interesantă pentru că dacă ar fi să ne urcăm în mașină și să plecăm din București am fi acolo în vreo 6 ore și cu siguranță primul lucru care ne-ar uimi este mărimea sediului și senzația că se află fix în centrul comunei, apoi ne-ar cuceri vinoteca ce păstrează peste 1000 de etichete de vinuri produse aici de-a lungul anilor, cel mai vechi fiind din 1956. Cu alte cuvinte am ajuns la Cramele Cotnari.

Sub marea umbrelă Cramele Cotnari se află două povești faine: una Cotnari SA, “crama mamă”, cu ani mulți în spate, cu tradiție și vinuri consacrate și valul tânăr Casa de vinuri Cotnari – un proiect ambițios pornit de tinerii copiii ai antreprenorilor de la Cotnari SA.

Nu cred că există român care să nu fi gustat măcar o data o Grasă de Cotnari, o Frâncușă sau o Tămâioasă Românească produsă aici, pe plaiurile lui Ștefan cel Mare.

De-a lungul istoriei apar nenumărate scrieri cu privire la regiune, de la vechile așezări de la Cucuteni (loc apropiat Cotnariului), la perioadele de domnie ale lui Petru al II-lea, Ștefan cel Mare sau Despot Vodă. Pe la 1599 Cotnariul era cunoscut ca unul dintre cele mai dezvoltate târguri ale zonei.

Dar povestea Cotnari SA începe în anul 1948 cu IAS-ul și se continuă cu privatizarea locului după perioada comunistă. Actualii proprietari sunt români, deja la a doua generație.

Nouă generație ce la început de 2007 pornește povestea ambițiosului proiect Casa de Vinuri Cotnari prin înființarea în podgorie de noi plantații, formate din tradiționalele soiuri Grasă de Cotnari, Tămâioasă Românească și Fetească Albă, cărora li s-au alăturat Busuioaca și Feteasca Neagră, cu un sediu nou la Castelul Vlădoianu. Edificiu ridicat în anul 1901 de fostul guvernator al Băncii Naţionale, boierul Vasile Vlădoianu, împreună cu soția sa Raliţa Balş, descendentă a boierului Balş.

Astăzi Cotnari SA, împreuna cu Casa de vinuri Cotnari exploatează împreună 1700 de ha de viță de vie cultivate exclusiv cu soiuri românești, singurul producător din țară ce a mizat încă de la început pe soiurile autohtone.

Sunt multe povești frumoase aici, dar cele mai interesante sunt de departe vinurile produse, iar astăzi vă propun să povestim despre Frâncușă, un strugure alb românesc vechi de secole ce este cultivat aproape exclusiv aici.

Vinurile obținute sunt perfecte pentru răcorit veri toride sau pentru înviorat mese de prieteni. Are arome suave de citrice, flori de câmp, eleganță și prospețime aparte.

Eh! Și dintr-un soi atât de românesc oare poate ieși un vin spumant făcut după o metodă atât de franțuzească precum cea tradițională? Sigur! Spune echipa Casa de vinuri Cotnari ce ne aduce în prim plan Colocviu Vibe spumant alb brut.

Cum să faci să înveselești o cină cu prietenii sau un mic dejun cu iubitul sau iubita? Deschizi o sticlă bine răcită din acest vin și te bucuri de explozia bulelor mici și fine, de aromele sofisticate de brioșe, maia, lime și caise verzi.

Vinul se gaseste în pachetul ALL BUBBLES și în pachetul PREMIUM de pe www.desprevin.ro.

Ce ar fi vinurile fără povești sau poveștile fără vin? Dintr-un loc atât de bogat în povești, leagănul basmelor Românești, încărcat de autenticitate vă invităm în această săptămână să găsiți ce vă îmbie cel mai mult din selecția noastră de vinuri, cel puțin pe atât de interesantă cât locurile acestea și vă propunem să cunoașteți un pic mai bine soiurile noastre locale, atât de la Cotnari SA, cât și de la Casa de vinuri Cotnari. Bucurați-vă de vin!