42 de echipe din 11 țări Europene și chiar din afara Europei, s-au înscris pentru a lua parte la provocarea de a construi aplicații cu valoare adăugată pe platforma deja testată de agregare de date Open Banking pusa la dispoziție de Finqware.

După un proces riguros de selecție, competiția a luat start pe data de 29 Septembrie, cu cele mai bune 15 echipe având misiunea de a dezvolta, in doar 5 zile, o noua aplicație inovativă fintech care să demonstreze un studiu de caz de utilizare a conexiunii la datele bancare disponibile acum în baza Directivei Revizuite de Servicii de Plata (PSD2) din țările Europene.

Cele 5 echipe care au ajuns in gala finală pentru a își prezenta ideile au fost: Formaps (Romania), Elucidate AI (Cipru), ProxiCash (Romania), Dry Cash (Bulgaria), Loany.io (Romania). După o deliberare dificilă, juriul format din 12 reprezentanți C-level ai marilor companii de tehnologie și instituții regionale bancare au decis câștigătorii:

  • MARELE PREMIU (5,000 € cash) - ProxiCash (Romania) - Un startup fintech menit să încurajeze penetrarea bancară în zonele rurale, adresând principala preocupare a utilizatorilor, lipsa accesului la numerar. Abordarea lor unică le-ar permite oamenilor să retragă fonduri din conturile lor bancare de la oricare dintre cele peste 30.000 de magazine de proximitate din întreaga țară.
  • Premiu Special Finqware (parteneriat PoC) - Dry Cash (Bulgaria) – O soluție fintech care simplifică procesele de lucru pentru contabili cu scopul a amplifica afacerea. Acest lucru s-ar face prin utilizarea open banking pentru automatizarea procesării extraselor bancare pentru contabili.

Pe lângă premiile oferite, toate echipele finaliste au primit un Premiu Runner-Up care a inclus credite Google Cloud și green card in Programul de Accelerare Next Fintech organizat de Techcelerator, unul dintre acceleratoarele care a susținut evenimentul. În plus, echipele au primit bilete la Wolves Summit pentru a accesa virtual conferința ce va avea loc luna aceasta.

„Open Banking Hackathon a fost exact oportunitatea pe care o căutam pentru a explora, experimenta și îmbunătăți produsul nostru. A fost minunat să văd atât de mult sprijin pentru inovația în open banking în industrie, atât când vine vorba de feedback și disponibilitatea pentru o colaborare ulterioară. Sperăm ca acesta să fie doar primul pas spre a face zona financiară mai accesibilă tuturor și așteptăm cu nerăbdare să vedem ce vor face toate echipele în perioada următoare. ”, spune Dan Cobeanu, Fondator ProxiCash câștigător al marelui premiu.

Alți parteneri care au contribuit la succesul evenimentului sunt asociații de fintech, comunități de inovare și acceleratoare de startup-uri din Austria (Pioneers, Elevator Lab, Advantage Austria), Republica Cehă (Czech Fintech Association), Ungaria (OTP Lab), România (Techcelerator , InnovX-BCR, Rofin.Tech, Startup Grind București), Bulgaria (Eleven Accelerator, Bulgaria Fintech), Slovacia (Slovak Fintech), cu multe alte comunități și grupuri locale care și-au oferit susținerea pentru eveniment.

„Competiția din acest an a demonstrat că inovația în fintech este în continuă creștere. Echipele care au participat la hackathon au avut un nivel ridicat de experiență și o bună înțelegere a pieței, dezvoltând astfel proiecte de calitate în open banking. Acest lucru ne confirmă că investiția continuă și sprijinul oferit de astfel de evenimente și partenerii lor în piață, aduc rezultate pe termen lung. Ne dorim așadar să continuăm investiția în ecosistemul industriei financiare cu inițiative și proiecte similare.” - Cosmin Cosma, CEO al Finqware, inițiatorul acestui eveniment.

Marea finală și gala premiilor Open Banking Hackathon CEE Edition 2021 poate fi vizionată online pe Facebook sau pe website-ul www.openbankinghackathon.com.