Cristian Dascălu se numără printre cei care, alături de start-up.ro, susțin inițiativa BCR-InnovX, un program de accelerare dedicat business-urilor aflate în diferite stadii ale creșterii. Noi am vorbit cu Dascălu pentru a afla ce așteptări de la cea de-a doua cohortă de startupuri înscrise în accelerator, cohortă numită Grinders, dar și pentru a vedea care este viziunea lui pentru un sistem educațional dacă nu perfect cu siguranță mai bun decât cel actual.
Masterand la Informatică, fost intern la Google și Facebook, Dascălu vorbește în clipurile sale, la care sunt abonați peste 130.000 de utilizatori, despre cum facultatea nu te ajută, despre lucrurile pe care nu le înveți la școală, despre sens în viață și în carieră, lene și ambiție, greutăți și bucurii. Printre întrebările pe care le primește cel mai frecvent de la urmăritorii săi se numără “de ce te-ai întors în România?”, “pot să învăț informatică dacă nu am făcut facultate?” și “cum fac și eu bani de acasă?”. Dascălu răspunde la aceste întrebări prin clipurile sale, dar noi am vrut să aflăm alte lucruri de la el.
”Educația ta nu se oprește la școală”
Programul de accelerare BCR-InnovX este unul care încearcă să ajute la modelarea în mai bine a societății, oferind businessurilor care se înscriu oportunitatea de a învăța de la speakeri de top și de a accesa informații la care nu aveau acces până acum. Cristian Dascălu încearcă să facă același lucru prin intermediul canalului său de Youtube - să ajute la formarea comunității pe care a creat-o în jurul său, oferind insighturi valoroase desprinse din experiențele sale proprii.
”Am avut șansa să fiu plecat aproape 2 ani în afara țării și să lucrez în diverse medii sau culturi. Astfel, am prins mai multe perspective asupra a ceea ce înseamnă lumea din jur. Investesc timp și energie în video-urile pe care le fac pentru a împacheta experiențele și gândirea mea într-un format ușor digerabil de către audiență, încercând să dau înapoi o parte din ceea ce eu am învățat. Lucruri pe care mi-aș fi dorit să le știu acum câțiva ani și care mi-ar fi fost și mie utile. E un mic plus pe care încerc să îl ofer în speranța că țintim spre mai bine”, explică vloggerul.
”România la care visez este o societate bazată pe respect în care valoarea este recunoscută și pusă în lumină astfel încât să întoarcă o undă pozitivă înapoi în comunitate.”
Tânărul programator visează la o România bazată pe respect, o țară în care valorile sunt recunoscute, promovate și celebrate. Iar acest lucru se poate face doar prin educație, în toate formele ei.
”România la care visez este o societate bazată pe respect în care valoarea este recunoscută și pusă în lumină astfel încât să întoarcă o undă pozitivă înapoi în comunitate. Consider că educația este pilonul principal care poate să îndrepte o societate în direcția respectivă. Prin educație mă refer atât la modalitatea tradițională (i.e. școala/facultate), cât și la mediile mai puțin rigide precum YouTube sau alte programe. Acolo cred că pot să ajut și încerc să ajut pe cât posibil investind timp și energie în a crea conținut nou săptămânal”, mai spune Dascălu.
Am vrut să aflăm, concret, cum ar schimba el sistemul de învățământ din România. Pe scurt, Dascălu crede că școala ar trebui să te învețe cum să te educi singur odată ce ai absolvit. ”Cred că cea mai simplă și eficientă măsură ar fi ca școlile/liceele/facultățile să spună din prima zi: «Ceea ce înveți aici este util, DAR nu este suficient». Școala ar trebui să te învețe faptul că educația ta nu se oprește la școală. Atât de simplu. Mai departe putem discuta despre o restructurare a programei, o schimbare a modalității de predare. Discuția este foarte amplă implicând și nevoia de profesori buni, nevoia de infrastructură ș.a.m.d. Educația e o provocare fără rezolvare imediată. În schimb conștientizarea faptului că există informație gratis în jurul nostru poate schimba dramatic viața unui individ (cum a fost cazul meu) și de ce nu al unui întreg colectiv”, explică el.
Freelancing sau startup vs. job la un mamut IT
A doua cohortă a acceleratorului BCR-InnovX, numită Grinders, se adresează antreprenorilor aflați chiar la începutul drumului, celor care au o idee de produs, dar care nu se pot lăuda cu un business în adevăratul sens al cuvântului și care au nevoie de ajutor din partea unor oameni cu experiență pentru a-și modela mai bine produsele pe nevoile pieței. Dascălu este freelancer și vlogger în prezent, și recunoaște că activitatea are ”o perspectivă de business încorporată”. Noi am fost curioși dacă este atras de ideea de a-și face propriul startup.
”Da, m-am gândit. Cel mai probabil ar fi un business în domeniul educației pentru că asta e o problemă care arde mult în societate. De menționat că atât freelancing-ul, cât și vlogging-ul au câte o perspectivă de business încorporată, însă nu sunt organizate în ceea ce reprezintă pachetul «startup»”, mărturisește Cristian. ”Probabil aș construi un prototip pe cont propriu iar apoi, după ce aș avea o minimă validare, aș căuta oameni care să mă ajute să ducem proiectul la următorul nivel. Calități necesare: seriozitate. Să fie oameni de încredere, să ne putem baza unul pe cuvântul celuilalt”, continuă el.
Tânărul nu are niciun regret privind decizia de a refuza un job la una dintre cele mai mari companii IT din lume. Din contră, spune el, ”mi s-a întărit convingerea că am luat decizia bună. De ce? Mă trezesc mulțumit și energic în fiecare dimineață”. ”Îmi place mult libertatea, flexibilitatea și senzația pe care o ai atunci când construiești propriul business. De cultura asta mă simt cel mai apropiat în prezent. A fost o plăcere să lucrez și la companii precum Google/Facebook, însă în orice companie, o dată cu scalarea numărului de angajați, apar anumite reguli care limitează sau încetinesc ritmul oferind la schimb o mai mare siguranță și un plus de confort. Se pierde puțin din adrenalină”, mai explică tânărul.
”Programatori buni suntem. Suficienți nu suntem.”
Dascălu laudă nivelul de pregătire al programatorilor români, dar atrage atenția asupra unor lipsuri. ”Programatori buni suntem. Suficienți nu suntem. Piața din România are o cerere uriașă. De antreprenoriat aș zice că încă nu există o cultură foarte pronunțată. Puține firme care dezvoltă propriile produse, majoritatea se orientează spre outsourcing”, opinează programatorul.
Acceleratorul BCR-InnovX este una dintre inițiativele locale care sprijină dezvoltarea de soluții românești originale și care contribuie la promovarea unei culturi antreprenoriale în România. Cele 10 businessuri care au făcut parte din prima cohortă a acceleratorului urmează să-și pitch-uiască proiectele în cadrul competiției Startup Grind London, asta după ce, cu o săptămână înainte, au susținut pitch-uri de un minut în lift și au răspuns la întrebările boardului BCR. Înscrierile la cea de-a doua cohortă, numită Grinders au fost deschise până pe data de 20 mai. Juriul va alege 10 startupuri care vor intra în bootcam, iar noi am vrut să aflăm și părerea lui Cristian Dascălu despre această nouă rundă a acceleratorului.
”Acceleratorul BCR-InnovX este o lumină nouă și benefică în peisajul antreprenorial din România. Dincolo de stimularea ecosistemului cred că acceleratorul poate reprezenta o rampă de lansare incredibilă pentru startupurile și antreprenorii aflați la început de drum, uitându-mă aici cu precădere spre noua cohortă Grinders. Mentorat, resurse educaționale, comunitate, sunt câteva lucruri care îți oferă un boost enorm când ești la început de drum și încerci să construiești ceva. Pentru mine ar fi foarte incitant să văd un startup în domeniul educației, dar în același timp sunt nerăbdător să văd toate ideile care aduc un plus de valoare în societatea din jurul nostru. Despre asta e vorba. A aduce o contribuție în lumea care ne înconjoară”, conchide Dascălu.
Acceleratorul BCR-InnovX este un program dedicat afacerilor din tehnologie care dezvoltă soluții dedicate pentru domenii precum: cyber-security, fintech, inteligență artificială, învățare automată, robotică, cloud, automatizare sau microservicii. Acceleratorul are o curriculă adaptată companiilor cu potențial de scalare internațională și o rețea globală de parteneri și mentori cu experiență în astfel de programe.Acceleratorul BCR-InnovX este un proiect realizat în parteneriat cu Uipath, Startup Grind in partnership with Google for Startups, Mindspace și European Center for Services Investments and Financing (ECSIF). BCR acoperă costurile pentru toate bursele alocate antreprenorilor din acest proiect, cursurile și costurile logistice.