Acest articol a fost publicat ca o scrisoare către cititorii newsletter-ului start-up.ro, în secțiunea Nota Redacției, în data de 19 ianuarie 2023.


ChatGPT este un alt nume de care probabil că ați auzit. O aplicație AI care poate scrie scenarii de film, rezumate, descrieri, cod și multe ale lucruri pe care nu le credeai posibile fără contribuția omului. Însă acestea nu sunt singurele. Există aplicații care editează și scot zgomotul din înregistrări audio, există un AI care compune muzică pentru tine royalty-free, un AI îți sugerează diferite aranjamente de interior pe baza unei fotografii și exemplele pot continua.

Chiar mă gândeam să fac un material cu multe dintre aceste unelte. Dacă vi se pare interesant, dați de știre pe florin@start-up.ro.

Revenind la AI. Eu sunt optimist și nu cred că acesta va înlocui oamenii, cel puțin nu în toate domeniile, ci doar acolo unde trebuie. De ce să ai un om care să răspundă la întrebări pe site, când un AI chatbot se descurcă la fel de bine și poate vorbi cu zeci sau sute de oameni în același timp.

De ce să pierzi vremea creând ilustrații de la zero pentru a le arăta unui client ca acestui să nu-i placă și să trebuiască să le faci din nou? Te poți folosi de AI și să creezi modele rapid, pe care le poți arăta mai departe.

Din ce am văzut, ChatGPT ar putea face bine și treaba unui redactor web (nu vreau să zic jurnalist, pentru că acest rol implică și alte atribuții) și ar putea scrie articole SEO, știri sau rescrie comunicate de presă. Cu toate acestea, eu nu privesc AI-ul cu dușmănie, ci cu blândețe - deoarece ne-ar putea scăpa de multe sarcini plictisitoare pe care mulți dintre noi, cei care activează în media online, nu vor să le mai facă.

AI-ul este un hot topic pentru 2023 și pare să fie un punct de inflexiune în dezvoltarea acestuia. Va fi interesant de văzut impactul său, atât din perspectiva consumatorului obișnuit, dar și la nivel de business.

Tu cum vezi AI-ul?