Cum îți împarți timpul atunci când ești angajat la corporație și te decizi să lansezi un startup? Aceasta a fost întrebarea esențială când am discutat cu Simina Mut, avocat la Deloitte și cofondatoare a startup-ului Simpli, care vrea să crească productivitatea oamenilor.
Continuăm seria de articole din cadrul proiectului "Antreprenor după program" cu Simina Mut, fondatoare a Simpli, o aplicație de productivitate care unește calendare, mail-uri și notițe, pentru a putea să fii mai rapid atunci când vrei să-ți organizezi munca și viața.
Avocat de mic
Simina a vrut să fie avocată de când era mică, pe când creștea la Cehu Silvaniei, în Sălaj. "Am văzut filmul caracatița și mi s-a părut mișto să fii avocat. Când am crescut, mi s-a părut o prostie. O vreme am vrut să fiu jurnalist. Apoi, în liceu, voiam să fac design și modă. Chiar înainte să mă mut din oraș la un liceu cu profil artistic am avut un declic și mi-am dat seama că nu îmi pot lăsa viața în mâinile talentului. Am vrut să mă bazez pe creier, nu pe talent", își amintește Simina.
Am aplicat la Deloitte și a fost primul meu job și sunt aici în continuare
După ce a studiat în străinătate, a fost sfătuită să încerce să lucreze în domeniul juridic pe business. "Am aplicat la Deloitte și a fost primul meu job și sunt aici în continuare. Am împlinit recent 11 ani în companie", povestește antreprenoarea.
Nu a fost ușor, pentru că avocatura nu e un job de la 9 la 17, ci se poate întinde pe 10-12 ore. De asta a stat departe de antreprenoriat o perioadă, mai ales că nu s-a considerat pregătită. Abia când Alex Morar, un fost coleg din companie și actual CEO al NEPI, i-a povestit despre Simpli a decis să ia calea afacerilor.
Pentru lucruri mai Simpli
"Ideea a fost a lui Alex. El e cel mai organizat și mai preocupat de subiectul asta decât mine. Ni s-a părut o idee bună și ne-am uitat la ce este în piață. Nu am găsit ceva care să ne satisfacă, am conturat ideea un pic și am început relativ, în aproximativ o lună, să vorbim cu programatorii și să pregătim aplicația", își amintește Simina Mut.
Cel mai important a fost să testăm ideea și să vedem dacă prinde. Investisem mulți bani și timp în proiect, așa că am ales să lansăm light
Așadar, a început o afacerea fondată de o avocată și de un economist din domeniul real estate. A fost ceva mai complicat, dar au simplificat conceptul pentru a putea lansa cât mai rapid. Așa că au lansat aplicația pentru iOS, care este în App Store și acum.
"Cel mai important a fost să testăm ideea și să vedem dacă prinde. Investisem mulți bani și timp în proiect, așa că am ales să lansăm light, iar feedback-ul a fost bun. Până la urmă, nici tipul care a fondat Slack nu e mulțumit de program și spune că e piece of crap momentan", explică Simina.
După ce a lansat Simpli, Simina a decis să lucreze part time, cu un aranjament de 75%, adică lucra doar de la prânz încolo, pentru că dimineața lucrează cel mai bine și atunci se ocupa de Simpli. În plus, acum lucrează într-o echipă internațională care-i oferă mai multă flexibilitate.
Cum va crește aplicația
Ca orice produs la început de drum, există riscuri. Poate să fie folosit, poate să nu prindă, dar Simina și Alex încearcă să adauge din ce în ce mai multe caracteristici utile produsului. "Avem o creștere constantă de utilizatori activi și de download-uri. Creștem mult în Europa, în special în Portugalia, Grecia, Croația. Vrem să integrăm Microsoft Exchange", spune Simina.
"Vrem să devină un produs util și utilizat de oameni. Noi vrem să le schimbăm viața și să avem un business sustenabil. Momentan e gratuit, dar vrem să lansăm o variantă cu plată, odată ce vom avea și Exchange", explică fondatoarea.
"Îmi place să călătoresc. Am fost în Grecia recent și mi-a plăcut foarte mult. De asemenea, fac sport, dar nimic fancy - doar alerg
Cu toate că sunt încrezători, concurența e foarte mare. Apar noi produse zilnic, dar ecosistemul se mai și rarefiază, deoarece aplicații bune sunt cumpărate de jucători mari din industrie. De exemplu, Sunrise Calendar a fost cumpărat de Microsoft și va fi închis, iar Mailbox de la Dropbox se va închide. Astăzi, pe lângă bătrânul Outlook de la Microsoft a mai rămas doar Google Inbox, dar e limitat la cei care folosesc produsele companiei.
Momentan au investit 40.000 de euro în aplicație, iar primul moment decisiv va fi atunci când vor lansa varianta plătită care va avea toate funcțiile imaginate la început.
Viața după corporație și startup
E destul de greu să ai timp pentru tine atunci când lucrezi la o corporație, dar dacă mai adaugi și munca la un startup, atunci lucrurile devin și mai complicate. Puțini curajoși aleg acest drum. Simina a fost printre ei, dar spune că-i mai rămâne timp și pentru ea.
"Îmi place să călătoresc. Am fost în Grecia recent și mi-a plăcut foarte mult. De asemenea, fac sport, dar nimic fancy - doar alerg. Cred că trebuie să fii în formă fizică pentru ca lucrurile să meargă", povestește Simina despre viața ei după program.
"Îmi place să ies la munte, să am timp de prieteni, să mă uit la filme și să citesc non-fiction. Înainte de Simpli îmi plăcea să fac și prăjituri, chiar m-am gândit să deschid un business, dar acum nu mai am timp", explică Simina.
Acum un an lucram toate weekend-urile pentru Simpli. Mă simțeam vinovată atunci când nu munceam pentru startup
Lucrurile nu au fost tot timpul atât de așezate. Antreprenoriatul, în forma lui inițială, îți ia din timp și trebuie să-i dedici multe zile și nopți. E cumva lecția pe care trebuie să o înțeleagă cei care vor să o ia pe această cale. "Acum un an lucram toate weekend-urile pentru Simpli. Mă simțeam vinovată atunci când nu munceam pentru startup", povestește Simina. A avut și o perioadă când jobul de la Deloitte îi ocupa foarte mult timp și s-a depărtat de prieteni, treceau luni întregi și nu se vedea cu ei. Cu toate acestea, spune că Simpli o energizează, iar acum își găsește loc pentru familie și alte lucruri. "Dacă nu faci asta la timp, ajungi să te întrebi dacă ai viață", spune cofondatoarea Simpli.
Nu cred că le poți separa. Nu mai poți să zici că sunt două lucruri separate, doar nu te duci la birou și ești robot câteva ore pe zi, iar apoi te schimbi
Work/Life integration
Dacă suntem la Antreprenor după Program putem vorbi despre îmbinarea dintre muncă și viață. E o întrebare pe care mulți și-o pun. Simina consideră că nu există atât work/life balance, ci mai mult o integrare a celor două.
"Nu cred că le poți separa. Nu mai poți să zici că sunt două lucruri separate, doar nu te duci la birou și ești robot câteva ore pe zi, iar apoi te schimbi", spune Simina.
"E important să ai un echilibru din toate. Să faci câte puțin din toate lucrurile care-ți plac. Dar să nu fii fanatic", crede fondatoarea. Cu toate acestea, Simpli îi dă putere și descoperă în fiecare zi părțile creative pe care le uitase.
Proiectul “Antreprenor după program” este susținut de Banca Transilvania. În această serie de articole căutăm poveștile antreprenorilor români despre cum arată viața după muncă, despre valorile lor și cum ar trebui să ne împărțim între job, pasiuni și viață personală.
Știi un antreprenor care face lucruri interesante și după ce pleacă de la birou? Recomandă-ni-l! Poți completa în formularul de mai jos.
Powered by Typeform