Articolul acesta a apărut în secțiunea „Nota redacției” din newsletter-ul start-up.ro de vineri, 20 august. Puteți să vă abonați la newsletter aici.


Mergând pe aceeași idee, mi s-a părut foarte interesant un comunicat al Universității Politehnica din Timișoara pe care l-am primit ieri (găsiți pe site stirea), și anume că suferind din cauza lipsei cadrelor didactice, s-au îndreptat spre atragerea profesioniștilor din companii ca profesori de curs.

Adică, dacă dorești să împărtășești din experiența ta unor tineri studenți, și tu vii cu avantajul că efectiv lucrezi în industrie și ai date la zi despre ceea ce se întâmplă, Politehnica Timișoara te primește cu brațele deschise ca și profesor.

Mi se pare o evoluție foarte mare față de modul în care se aborda predarea acum prea mulți ani în urmă, pe vremea când urmam eu facultatea. Ok, recunosc că terminând un liceu de filologie, am mers și la facultate pe aceeași filieră și am terminat Limbi Străine la Universitatea București. Deci, ceva practic nu știu ce aș fi putut învăța altfel decât traducând sau citind foarte multe cărți. Însă aveam profesori cu foarte mulți ani de experiență în spate care încă veneau și ne citeau și nouă din niște pagini îngălbenite, noi scriind alte pagini interminabile pe care trebuia să le reproducem mai apoi la examene.

În fine, enough about facultatea mea ușor nefolositoare. Ideea e că aveam prieteni și prin alte facultăți de la Poli sau ASE unde chiar te-ai fi așteptat să învețe ceva practic, folositor în jobul pe care l-ar fi avut în facultate sau odată ieșiți din ea. Însă la acea vreme era destul de greu să găsești această deschidere.

De ceva ani, însă, mă bucură să văd faptul că tot mai multe instituții de învățământ superior de la noi au înțeles că educația tinerilor care ies în câmpul muncii nu se mai poate face de pe manuale vechi de 10-20 de ani – chiar și 5 ani sunt prea mult.

Așa că au început tot mai mult să intre în parteneriate cu companii mai mici sau mai mari de la noi pentru dotarea laboratoarelor cu echipamente de ultimă generație, pentru sesiuni susținute de specialiști din acele companii, aceia despre care scriam mai sus că lucrează în fiecare zi în domeniu și știu cum evoluează tendințele, de ce este nevoie în piață.

De exemplu, așa cum scriau cei de la Poli Timișoara, la specializările Facultății de Automatică și Calculatoare sunt cele mai multe cadre didactice care provin din rândul companiilor. Au aproape 100 de specialiști care țin preponderent ore de aplicații și care sunt angajați în companii mari de IT, dar în afara programului de lucru vin să predea programa universitară.

Sunt facultăți și universități care colaborează cu acele companii la adaptarea curriculei astfel încât ea să cuprindă cum cursuri la zi din domenii ”fierbinți”, dacă le putem numi așa. La fel cum sunt facultăți și universități care susțin programe de accelerare pentru studenți și-i ajută să-și pună bazele primelor lor startup-uri.

Uite, de exemplu, Innovation Labs este un program universitar de preaccelerare dedicat proiectelor bazate pe inovații tehnice și digitalizare - implementat cu sprijinul a 11 universități de top din România: Universitatea POLITEHNICA din București, Universitatea din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Politehnica Timişoara și Universitatea de Vest din Timişoara.

Dacă vrei să vii să predai la facultate, banii nu sunt mulți, adică incentive-ul tău nu ar veni din câștigul financiar, însă ai putea ajuta niște tineri să aibă un start mult mai bun în carieră, ceva ce poate tu nu ai avut. Nu ai vrea să le predai din experiența ta practică? Poate ai descoperi printre ei fondatorii viitorilor unicorni românești. Think about it.