Acest articol a fost publicat ca o scrisoare către cititorii newsletter-ului start-up.ro, în secțiunea Nota Redacției, în data de 13 iunie 2023. Te poți abona aici.


A fost activ între 2009 și 2011, considerat un talent important cu un viitor în față în sport. Concura pentru Toro Rosso, echipa secundă a Red Bull din F1, și părea că totul merge în favoarea sa.

Jaime a visat de mic să fie pilot de Formula 1, a călcat pe urmele tatălui său, Jaime Sr., care a fost și el pilot, dar și motociclist de performanță. Și-a îndeplinit visul la doar 19 ani, o vârstă absurd de mică pentru acel moment. Era pasionat de sport, voia să demonstreze și rezultatele nu au fost foarte proaste. Concura pentru o echipă decentă, dar fără speranțe la victorie, gândindu-se că va ajunge în prima echipă Red Bull.

Dar lucrurile nu s-au întâmplat așa. La finalul unui 2011 decent a fost anunțat că va fi înlocuit în echipă. La 21 de ani se retrăgea din F1 forțat. Descrie acel moment ca și cum “nu a mai fost îndrăgostit de prietena lui”. Își pierduse dragostea pentru sportul la care visa.

A mai avut mici încercări, dar brusc, la 25 de ani și-a anunțat retragerea și a ales o altă carieră. Astăzi Jaime este un DJ de succes la nivel mondial, a scos albume, show-urile sale ridică oamenii în picioare. Și, cel mai important, îl fac fericit pe el. Într-un interviu citit de curând povestea că cel mai enervant lucru e că oamenii îi plâng încă de milă astăzi când află că e DJ, ca și cum a fost forțat să facă o meserie mai puțin spectaculoasă, mai puțin interesantă decât cea de pilot de Formula 1.

Dar cine decide? De ce să ne pară rău de Jaime? El e fericit, și-a găsit locul în lume la cei 33 de ani ai săi și se bucură de muzică și de reacția oamenilor.

Așa e și cu antreprenoriatul. De multe ori tindem să ridicăm în slăvi anumiți antreprenori și antreprenoare. Sau domenii care ni se par nouă hype în acel moment. Pare că dăm mai multă atenție unui antreprenor care vrea să facă ceva legat de inteligență artificială decât un antreprenor care are un business extraordinar de căpșuni. E un bias pe care-l avem și noi jurnaliștii, deja alintați de atâtea idei de startup-uri și povești de succes, dar și publicul.

Mai aud din când în când despre unii antreprenori și fondatori de startup-uri care nu mai fac asta. Au ales să facă altceva. Și-au deschis un business obișnuit, au plecat din țară. Și parcă totul este despre eșec, de parcă dacă ai o viață fericită și mai liniștită e o înfrângere.

Tindem să creăm mici monștri din dorința noastră ca totul să fie mai mare și mai spectaculos, dar chiar dacă o afacere nu apare la știri de fiecare dată și chiar dacă nu schimbă lumea prin inteligență artificială, uităm ca în timpul interviurilor să punem o întrebare esențială. “Ești fericit unde ești?”. E o întrebare excelentă de pus.

Ca o paranteză, de asta susținem și afacerile de orice fel printr-un bootcamp, o tabără de vară numită Factory Bootcamp, care va avea loc între 1 și 2 iulie. Nu căutăm cele mai inovatoare afaceri, căutăm idei de afaceri care merită rafinate, fie că vorbim de o patiserie, de un lanț de bijuterii sau de un startup tech. Căutăm oameni care să fie fericiți cu ei și cu ceea ce fac.

Așa că nu te uita doar după aceste modele, ci uită-te după oamenii care par împliniți cu ceea ce fac. Și data viitoare când auzi despre un om care a avut un startup tech, nu a reușit, iar astăzi este foarte fericit având o mică afacere în domeniul HoReCa sau apucându-se de o cafenea, bucură-te pentru el sau pentru ea. E mai important decât succesul din hype.