Printre companiile care au inițiat această rețea, denumită Trust Your Supplier, se numără IBM, Cisco, Lenovo, Vodafone, Schneider Electric, GlaxoSmithKline, Anheuser-Busch InBev, anunță Reuters.

Gestiunea lanțului de aprovizionare reprezintă procesul economic care implică mișcarea și stocarea materialelor prime, produselor semifabricate și finale, împreună cu toți furnizorii, capacitățile de producție, depozitare și distribuție și clienții.

Acest segment a fost identificat ca fiind unul care ar avea numai de câștigat de pe urma introducerii tehnologiei blockchain. De altfel, firma de consultanță Gartner afirmă faptul că, până în 2023, blockchain-ul va ajuta la ”mișcarea” și urmărirea, anuală, a unei cantități de marfă în valoare de 2.000 de miliarde de dolari.

Rețeaua este construită de Chainyard, o firmă specializată în domeniu, care folosește platforma blockchain a IBM.

IBM are peste 18.000 de furnizori din întreaga lume și va începe să folosească rețeaua Trust Your Supplier în următoarele luni aducând, inițial, acolo 4.000 dintre companiile nord-americane alături de care lucrează.

Rețeaua pe blockchain va deveni disponibilă la nivel comercial în trimestrul trei al acestui an.

Trust Your Supplier nu este prima inițiativă a IBM pe blockchain. De altfel, compania este implicată puternic în domeniul blockchain. Recent, compania anunța crearea unui tool pe blockchain pentru a urmări produsele alimentare. Tot în urmă cu scut timp, cei de la IBM lansau un nou produs, prin care își propuneau să înlocuiască intermediarii bancari cu active digitale trimise prin intermediul unei rețele distribuite. Asta după ce, în august, anunțau că lucrează alături de compania de transport Maersk la o soluție de transport bazată pe blockchain.