Anul trecut nu a fost unul tocmai prielnic pentru business deoarece a fost unul marcat de impredictibilitate. Sigur, unele afaceri au prosperat pe măsură ce au apărut noi cerințe în piață. Dacă vrei și tu să pornești o afacere anul acesta atunci ar trebui să te gândești la asta. În acest articol vei găsi idei de afaceri mici care te pot inspira.

Idei de afaceri cu bani puțini

Afacerile nu se pornesc fără bani și nu vei găsi niciuna care să-ți aducă câștiguri miraculoase fără să fii nevoit să investești înainte. Dar asta nu înseamnă că trebuie să ai sute de mii de euro în conturi ca să pornești un business. Următoarele cinci idei de afaceri nu necesită foarte mult capital și pot fi începute cu o sumă mică apoi poți investi mai mult dacă vezi că businessul are potențial.

Idei de afaceri acasă - Lumânări și produse de igienă handmade

Dacă îți place să lucrezi cu mâinile și ești pasionat de acest domeniu de cosmetică și lumânări atunci ai putea să le faci chiar tu acasă. Lumânările nu mai sunt o necesitate practică ca în trecut, însă acestea sunt încă achiziționate deoarece ele pot adăuga o ambianță romantică oricărei încăperi. Lumânările nu sunt greu de făcut și poți achiziționa online chiar kituri de făcut lumânări. Ingredientele nu te costă mult și le poți produce în casă și vinde online. Un alt lucru pe care-l poți face sunt produse de igienă handmade precum săpunul sau alte cosmetice. Și aici investiția nu este una foarte mare deoarece ingredientele nu sunt foarte scumpe, iar investiția în utilaje se face o singură dată, apoi aceasta se recuperează destul de repede în urma primelor vânzări.

Dacă mai ești în căutare de idei de afaceri atunci poți citi aici 100 de afaceri pe care le poți începe cu 100 de dolari.

Antrenor personal

Dacă ești pasionat de sport și vrei să le arăți și altora cum pot intra într-o formă fizică bună atunci ai putea alege să fii antrenor personal. Da, sălile de fitness au fost închise în timpul pandemiei, însă cu ajutorul internetului îi poți învăța pe alții de la distanță. Poate îți faci un curs online pe YouTube sau pe altă platformă sau poate faci ședințele de fitness cu clienții pe Zoom. Poate la început nu-ți va fi ușor să găsești clienți, însă poți să apelezi la prieteni sau cunoștiințe, apoi să te extinzi. O altfel de idee pentru afacere în fitness o găsești aici - oglinda inteligentă care te ajută să arăți bine.

Mici afaceri de familie - Conserve și zacuscă

Aceste idei de afaceri sunt adresate, mai degrabă, familiilor, celor care au o rudă care face conserve și zacuscă naturală și de calitate. Produsele și alimentele bio și naturale sunt la mare căutare în România, însă nu oricine are bunici sau părinți la țară care ar putea să le facă asemenea produse. Pentru asta există producători locali și produse bio. Poți face zacuscă din legume naturale pe care poți să le cumperi din piață. Transformi o încăpere, un garaj într-un spațiu pentru producția artizanală și ești gata să te pui pe treabă. Apoi mai trebuie să mai faci un design pentru etichetă și dacă gustul este bun atunci vei găsi și clienți.

Dulceață de casă

Nu trebuie să te limitezi la zacuscă și conserve și poți alege să faci ceva pentru cei care preferă dulcele - dulceață de casă. Dulceața și gemurile reprezintă pentru mulți români micul dejun sau un snack în timpul zilei. Începi cu unul sau două tipuri de fructe (vezi și tu ce este la modă la momentul respectiv și care promite un profit bun) apoi extinzi linia de produse. De vânzare te poți ocupa tot tu și o poți face online pe site, într-un marketplace sau pe Facebook. Altfel, dacă ai timp, poți încerca și vânzarea într-un loc fizic lângă o piață sau într-o zonă cu trafic. Un exemplu de business este Dulceața Veronica.

Cultivare suprafețe agricole cu plantații de mure, zmeură sau căpșuni

În ideea continuării afacerilor de mai sus, dacă ai o casă cu teren sau o suprafață agricolă adecvată atunci ai putea face acolo plantații cu mure, zmeură sau căpșuni. Astfel de plante nu sunt foarte pretențioase și cresc bine în România, apoi fie le poți vinde, fie le poți transforma în gem sau dulceață. Aici investiția este ceva mai mare deoarece trebuie să cumperi și terenul și plantele și este nevoie și de multă muncă. Trebuie să investești între 7000 și 10.000 de euro într-un hectar de zemură sau căpșuni, iar apoi mai este și investiția în utilaje. În general, recuperarea investiției are loc după un an sau doi, în funcție de recoltă sau de prețuri.

Ionel Burtea nu știa nimic despre agricultură până când și-a pornit afacerea. Astăzi vinde vin de mure în marile lanțuri din retail sub brandul Abund Berry. Vezi aici cum a trecut de la ASE la agricultura de nișă.

Aici poți găsi alte cinci niște pe care le poți exploata în 2021, iar aici ai cinci idei de business-uri de început în acest an.