O echipă de oftalmologi de la Centrul Medical Shaare Zedek din Israel și Universitatea Bar-Ilan a inventat și testat „nanopicăturile” care au avut drept rezultat îmbunătățirea vederii la distanță și la apropiere.
Pentru început, pacientul folosește o aplicație mobilă care îi măsoară puterea de refracție a ochiului. Apoi, un model laser este creat și proiectat pe suprafața corneeană. Această procedură chirurgicală durează mai puțin de o secundă. În cele din urmă, pacientul folosește picăturile de ochi care conțin „nanoparticule speciale”, după cum a declarat, pentru Digital Trends unul dintre cercetători.
„Nanoparticulele intră în modelele superficiale generate pe suprafața corneei", a explicat Zeev Zalevsky. „Acestea schimbă indicele de refracție în interiorul acelor modele, corectând problema de vedere pe care o are pacientul. Procesul de corectare se poate face acasă, fără a fi nevoie de un medic".
Spre deosebire de operația laser tradițională, care înlătură o porțiune semnificativă din cornee, această metodă afectează doar partea superioară a corneei. În plus, pentru că nu necesită supraveghere medicală, intervenția poate fi efectuată de mult mai mulți pacienți.
Totuși, pentru că aceste intervenții sunt mai puțin invazive, pacienții vor fi nevoiți să repete procedura o dată la 2-3 luni pentru a menține vederea.
Până în prezent, testele au fost făcute doar pe porci cu cornee deteriorate, dar testarea clinică la om este prevăzută să aibă loc spre sfârșitul anului 2018. Cercetătorii spun că intenționează să introducă produsul pe piață în 2 ani.