Iată câteva dintre acele startup-uri care au potențialul de a schimba lumea medicală.

Wello

Este proiectul unui startup din Cluj, Art Dinasty, care vine sub forma unei platforme pentru familiile cu copii supraponderali. Astfel, startup-ul își propune să ajute familiile cu copii cu probleme de greutate, oferindu-le o sursă completă de informaţii despre alimentaţia sănătoasă, programe de nutriţie personalizate şi sfaturi de sănătate de la diverși experţi.

La mai puțin de un an de la demararea proiectului, valoarea totală este de 1 milion de euro, din care peste 650.000 de euro au fost atrași ca finanțare nerambursabilă, proiectul fiind desemnat câştigător în cadrul unui program cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională. A fost selectat printre finaliștii competiției de pitching 200 Seconds of Fame și a fost acceptat în programul GoGlobal al EIT Health, una dintre cele mai mari inițiative mondiale din industria de healthcare.

Atlashelp

Platforma a fost construită de către medici specialiști, în colaborare cu o echipă de programatori. Aceasta permite programarea, plata și facturarea online și desfășurarea ședințelor prin videoconferință sau pe Skype. Atlashelp este unul dintre startup-urile finaliste în competiția Changeneers.

Atlashelp se poziționează ca fiind un prestator de servicii de mental și wellbeing, care facilitează mersul la terapie, oferind utilizatorilor accesul la ședințe online mai simple din punct de vedere logistic și mai sigure. În același timp, cofondatorul, Mihai Bran, spune că își doresc să schimbe percepția românilor despre tot ceea ce înseamnă ședințe la psiholog, psihoterapeut, psihiatru, care îi stigmatizează pe pacienți ca fiind „nebuni”. Interviul integral cu Mihai Bran îl puteți citi aici.

THATS

Este un sistem de e-learning care permite studiul individual pentru persoanele cu deficiențe de vedere sau complet nevăzătoare. Este vorba despre o planșă tactilă pe care un nevăzător poate să o simtă și să înțeleagă spațialitatea ei. Prin camera telefonului, aplicația vede poziția mâinii și îi dă informații despre zona respectivă.

Pentru imprimarea imaginilor, este nevoie de o hârtie specială, pe care se printează mai întâi un strat negru. Apoi, la încălzire, toate zonele care printate cu negru se embosează suficient cât să fie simțite. Pentru asta, poate fi folosită o imprimantă cu lampă care dă căldură sau chiar un uscător de păr. Modelul de funcționare este self-service, de tip freemium.

THATS este unul dintre cele 12 startup-uri finaliste în competiția Changeneers Challenge și a intrat în finala locală a competiţiei Chivas Venture. Un material mai amplu despre ei am scris la începutul anului și îl puteți citi aici.

Human Link

Este produsul românesc prin care familiile bolnavilor de Alzheimer. Este vorba despre un ecosistem format dintr-un smartwatch și o aplicație de mobil pentru a nu mai risca să-i piardă, dar și o asigurare de viață pentru cei care au grijă de bolnavii care suferă de Alzheimer și alte forme de demență și aparținători.

Human Link a fost premiat de Impact Hub și Samsung. Echipa este condusă de George Georgescu și puteți urmări aici un interviu pe care l-a dat pentru publicația noastră, din care puteți afla mai multe despre pachetul de produse și servicii pe care le oferă startup-ul și cât costă dispozitivul.

Citește și:

Startup-uri românești pe care să le urmărești în 2018 (Partea I)

Startup-uri românești pe care să le urmărești în 2018 (Partea a II-a)

Startup-uri românești pe care să le urmărești în 2018 (Partea a III-a)

Startup-uri românești pe care să le urmărești în 2018 (Partea a IV-a)

Startup-uri românești pe care să le urmărești în 2018 (partea a V-a)

Startup-uri românești pe care să le urmărești în 2018 (partea a VI-a)