Lista aceasta nu este una exhaustivă. Nu vom mai repeta startup-uri și fondatori despre care am scris constant în acești ani. Evident că merită menționați, însă e clar că se dezvoltă de la sine și că vom scrie în continuare despre ei pe măsură ce apar noutăți despre business-urile lor.
În această listă ne vom concentra pe startup-urile cu care am vorbit în acest an, care au trecut printr-un moment important în 2022, cum ar fi extinderi, exituri sau investiții.
Aceasta este a doua parte a unei liste pe care o vom actualiza în perioada sărbătorilor de iarnă, când vom intra și noi într-o pauză binemeritată, fără a uita, însă de cei mai interesanți jucători din acest ecosistem de startups din țara noastră.
- Dacă vrei să fii parte a creșterii ecosistemului, nu uita să te abonezi la newsletter-ul start-up.ro aici.
- Canalul nostru de YouTube dedicat tehnologiei poate fi descoperit la acest link.
- Iar canalul nostru de interviuri de business poate fi accesat aici.
Iată alte companii care ne-au atras atenția în 2022 și despre care am scris în acest an:
enfineo/Degethal
Degethal este un startup de soluții financiare și investiții, fondat în anul 2021 de Alin George Luca, Cristian Mateescu și Peter Barta.
Startup-ul românesc vine cu o soluție unică pe piața serviciilor financiare actuale, anume mixul dintre bankingul clasic, serviciile virtuale și criptomonede, aducând utilizatorilor nu doar confort în administrarea banilor personali, fie în valute clasice, fie în cripto, ci și consiliere financiară, pentru utilizarea unei soluții rapide și foarte intuitive.
enfineo este primul lor produs, în esență, o super aplicație care poate să integreze servicii și soluții financiare și care să ajute un utilizator să își administreze mai ușor viața financiară. Aplicația va ușura viața prin integrarea multiplelor conturi pe care un utilizator la are la diverse bănci, deci a zonei bancare clasice, cu zona activelor digitale.
Elrond/MultiversX
Elrond este una dintre companiile care transformă tehnologia blockchain și a dezvoltat pe lângă o monedă virtuală și portofelul digital Maiar. Compania a ajuns la o evaluare de sute de milioane de dolari, poate chiar miliarde prin dezvoltările din ultimii ani.
MultiversX va continua să construiască peste succesul tehnologiei, comunității și ecosistemului Elrond Network și va continua să avanseze protocolul si instrumentele blockchain scalabile si inovatoare înspre misiunea de a prolifera tehnologia Web3.
2022 a fost un an interesant pentru Elrond/MultiversX.
După ce în toamna anului trecut românii anunțau achiziția procesatorului de plăți Twispay, care opera cu licență BNR pentru a emite monedă electronice, în primele săptămâni ale anului, echipa anunța o nouă achiziție, anume startup-ul Utrust din Portugalia, specializat în plăți în criptomonede.
Scopul tranzacției este să permită dezvoltarea de plăți online cu ajutorul criptomonedelor.
Softbinator Technologies
Softbinator Technologies este un furnizor român de servicii de dezvoltare software axate în principal pe blockchain, inteligență artificială și DevOps.
Începând cu anul 2022, Softbinator Technologies are un departament de business development dedicat domeniului blockchain, coordonat de Marius Băisan, CTO-ul companiei, prin care urmărește să atragă venituri care să reprezinte cel puțin 10% din cifra de afaceri totală din soluții blockchain.
Un stablecoin este o criptomonedă dependentă de o rezervă monetară din lumea reală, de exemplu dolarul american, dar care nu este legată de o bancă centrală.
Datorită apartenenței la o rezervă monetară, valoarea unei astfel de criptomonede nu fluctuează, de unde și denumirea de „stablecoin” („monedă stabilă”) și va rămâne legată de valuta pentru care a fost creată.
Softbinator Technologies este listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București din data de 17 decembrie 2021 și se tranzacționează sub simbolul CODE. Compania are o capitalizare de piață de peste 69 milioane de lei.
Archbee
Archbee e un startup fondat în 2019 de Dragoș Bulugean și conectează developerii cu echipe de produs non-tehnice din companii. Funcționează practic ca un Slack pentru conexiunile dintre programatori și echipele de produs, ca să urmărești proiectele mai bine.
Practic, documentația, așa cum este numită această parte în zona de tehnologie, e de multe ori lăsată neorganizată pe măsură ce startup-urile sau companiile vor să lanseze mai rapid. Cu toate acestea, documentația organizată bine a arătat în timp că permite rezolvarea mai rapidă a proiectelor.